Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Έντι Ράμα, η βαλκανοποίηση ενός Ευρωπαίου

Του Ιλιρ- Δημήτρη Πατσο
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, συνεχίζει να ρίχνει λάδι στην φωτιά με τις δηλώσεις του μετά την απόφασή της UEFA για τον αγώνα μεταξύ Σερβίας - Αλβανίας που αποφάσισε την κατακύρωση υπερ των Σέρβων με τέρματα 3-0.
«Πήρα την απόφαση να ορίσω μία ημερομηνία για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της Σκόνδρας, σύμφωνα με τις παραμέτρους της UEFA, που θα είναι η 15η Οκτωβρίου του 2015. Στον επαναληπτικό αγώνα Αλβανίας - Σερβίας, θα υπάρχει χώρος για τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες ερυθρόμαυρες καρδιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Τα Αλβανικά ΜΜΕ σχολίασαν τις δήλωσης αυτές ως μια προαναγγελία, δηλαδή οι Αλβανοί φίλαθλοι να επιφυλάσσουν παρόμοια υποδοχή στην εθνική Σερβίας στις 11 Οκτωβρίου του 2015, όπως υποδέχτηκαν την εθνική Αλβανίας στο Βελιγράδι.
Τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις ενός πρωθυπουργού, που δεν έχει γιατί να εμπλακεί σε τέτοιο βαθμό στα αθλητικά, αποτελούν την σπίθα που ίσως ανάψει στο γήπεδο της Σκόνδρας και το μετατρέψει σε ένα άλλο κολαστήριο για τους Σέρβους ποδοσφαιριστές.
Και σαν να πρόκειται για αγώνα μονομάχων συνεχίζει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αυτά πήγαν ως ποδοσφαιριστές στο Βελιγράδι και επέστρεψαν ως ενσάρκωση του έθνους μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη τους... Η υποστήριξή μου για την εθνική ομάδα έχει μόλις αρχίσει».
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οποίος γνωρίζει από κοντά τον Έντι Ράμα, ξέρει ότι δεν έχει τίποτα κοινό με το ρόλο του εθνοπατέρα που υποδύεται τελευταία μετά την άνοδο του στον πρωθυπουργικό θώκο. Μάλιστα ήταν από εκείνες τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που "κορόιδευε" κόμματα, σύμβολα και σημαίες. Όμως η εξουσία και ο πειρασμός των ψήφων, καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, παραμορφώνουν τον "κοσμοπολίτη" Εντι Ράμα σε ένα συνηθισμένο Βαλκάνιο πολιτικό, που λίγο διαφέρει από τον προκάτοχό του.
Λίγους μήνες πριν ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός σε μια από τις λαμπρές ομιλίες του ανέφερε: «Τα σύνορα είναι το χθες, το μέλλον δεν έχει σύνορα. Για να μην καθορίσει το χθες το μέλλον μας, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε, με την αόρατη αυτή γραμμή: να μην την δούμε. Εξίσου το ίδιο απομένει να πράξουμε με εκείνους που ασχολούνται με τα σύνορα για να περιορίσουν το όραμα μας και το δρόμο του μέλλοντος μας με την εθνικιστική ρητορική τους: να μην τους ακούμε».
Αυτά λοιπόν έλεγε ο Έντι Ράμα, η μάλλον ένας άλλος Έντι Ράμα, ο Ευρωπαίος, ο οποίος είναι πλέον άφαντος μέσα στο πυκνό βαλκανικό δάσος του εθνικισμού.
Πηγή: www.himara.gr
Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 σχόλια: