Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

¨Όλοι αναφέρθηκαν στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, μόνο τα Τίρανα σιωπούν!- αFolën të gjithë për ndryshimin politik në Greqi. Vetëm politika shqiptare mbajti heshtje konsensuale

Të majtët radikalë fituan bindshëm në Greqi, duke dalë në fushatë me deklarata kundër masave shtrënguese të vëna nga Europa, duke iu kundërvënë presionit gjerman dhe çfarë është më e rëndësishme duke konkuruar në zgjedhje demokratike, me rezultat të pakontestuar, certifikuar brenda 48 orësh. Për rrjedhojë edhe nëse dikush këtë do ta quante trill të hidhur të demokracisë, do të duhet ta pranonte si legjitim. Është kjo arsyeja që drejtues të ndryshëm shtetesh, duke nisur që nga presidenti amerikan, ai rus, ai i Parlamentit Europian, Martin Schultz, kanë uruar kryeministrin e ri grek, Alexis Tsipras. Kryeministri britanik ka folur për përkeqësim të situatës në Europë, presidenti francez Holande uroi drejtuesin e ri grek. Nisur nga këto qëndrime të hapura nga përfaqesues të vendeve demokratike ose jo, shtrohet pyetja pse mungoi një reagim nga Shqipëria? Një vend që ka mbi 600 mijë njerëz të vetët-nëse i konsideron ende të tillë kuptohet-do të duhej të ishte ndër të parët që do të mbante një qëndrim. Syriza ka premtime edhe për emigrantët, ka folur për marrëdhënie me fqinjët, por sërish, nga Tirana zyrtare askush nuk përcolli ndonjë mesazh. Madje as në rrjetet sociale, aty ku ka kohë që bubrron politika e vërtetë. Pseja nuk do shumë mend të kuptohet, por një minimum takti dhe mirësjelljeje, është pjesë e kulturës europiane ku liderët po bëjnë të pamundurën të na integrojnë. Aq më tepër që Syriza ka ardhur me votë në pushtet dhe është shumë e sigurtë që do të ikë me votë. Jo si në Shqipëri ku në pushtet vihet me certifikata dhe dublime në lista zgjedhësish dhe iket me pazar.
s.z

Οι ακραίοι αριστεροί κέρδισαν ξεκάθαρα στην Ελλάδα τις εκλογές, βγαίνοντας σε μια εκστρατεία εναντίων των μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η Ευρώπη αντιστεκόμενοι στην γερμανική πίεση και αυτό που είναι το πιο σημαντικό μέσα από δημοκρατικές εκλογές, με αδιαμφισβήτητο  αποτέλεσμα, επικυρωμένο μέσα σε 48 ώρες. Ως αποτέλεσμα ακόμη και να κανείς θα το ονόμασε πικρό δημιούργημα της φαντασίας της δημοκρατίας, θα έπρεπε να το δεχτεί ως νόμιμο. Είναι αυτός ο λόγος που διάφοροι ηγέτες κρατών, από τον Πρόεδρος της Αμερικής, τον Ρώσο Πρόεδρο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευχήθηκαν στον έλληνα πρόεδρος Αλέξη Τσίπρα. Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει μιλήσει για  επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη, ο γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε στον  νέο έλληνα ηγέτη. Εφορμώντας από αυτές τις δημόσιες δηλώσεις  των εκπροσώπων των δημοκρατικών η όχι χωρών, τίθεται το ερώτημα, ποιος ο λόγος της έλλειψης μιας αντίδρασης εκ μέρους της Αλβανίας; Μια χώρα που έχει πάνω από 600 χιλιάδες ανθρώπους- δικούς της- αν βασικά τους θεωρείς ακόμη έτσι- θα έπρεπε πρώτη να κάνει δηλώσεις.
Το ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί και πράγματα σχετικά με τους μετανάστες, έχουν αναφερθεί για τις σχέσεις με τους γείτονες, αλλά πάλη, από τα επίσημα Τίρανα κανένας δεν έστειλε κάποιο μήνυμα. Μάλιστα ούτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , όπου βράζει εδώ και καιρό η πραγματική πολιτική.  Το γιατί δεν θέλει και πολύ μυαλό για να το καταλάβεις, αλλά το ελάχιστο για λόγους ευγένειας, είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού     όπου οι ηγέτες κάνουν ότι μπορούν να μας εντάξουν. Επιπλέον το ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την ψήφο και είναι αρκετά σίγουρο πως θα φύγει δια της ψήφου. Όχι όπως στην Αλβανίας όπου η εξουσία αρπάζεται με διπλά πιστοποιητικά και διπλές λίστες ψηφοφόρων και φεύγεις από  αυτήν με παζάρια.
Σ.Ζ
Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 σχόλια: