Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Η Αλβανία εξοβέλισε τα Ελληνικά από Εκπαίδευση-Δημόσια Διοίκηση

Δεν υπάρχει διεθνής σύμβαση που να αφορά τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, την οποία δεν έχει καταστρατηγήσει η Αλβανία! Τελευταίο παράδειγμα, η χρήση της Μητρικής γλώσσας των Ομογενών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»- με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας που έχει οριστεί η 21η Φεβρουαρίου-  το Αλβανικό κράτος υπέγραψε μεν, τις «ξέγραψε» δε, τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των μειονοτικών γλωσσών. «Η χρήση της μητρικής μας γλώσσας όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες συμβάσεις, αλλά πολλές φορές διώκεται άμεσα με την ανοχή του κράτους. Αποκορύφωμα αυτής της δίωξης ήταν το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα στις 13 Αυγούστου 2010», σημειώνει η «ΟΜΟΝΟΙΑ».
Η Οργάνωση της Εθνικής Μειονότητας αναφέρει σειρά παραδειγμάτων, με τα οποία στοιχειοθετείται η Αλβανική σταθερή πολιτική γραμμή εναντίωσης στη χρήση της Ελληνικής γλώσσας:
«Η χρήση των Ελληνικών στην εκπαίδευση της ΕΕΜ στην Αλβανία, είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με τα προβλεπόμενα. Στη Δημόσια Διοίκηση ανύπαρκτη, ενώ οι ελάχιστες πινακίδες στα Ελληνικά παραμένουν για χρόνια μουντζουρουμένες, για να μας θυμίζουν το άγριο περιβάλλον στο οποίο επιβιώνει».
Καταλήγοντας η «ΟΜΟΝΟΙΑ» απευθύνει έκκληση προς την Αλβανική Κυβέρνηση για την κατάρτιση «Νόμου για τις Μειονότητες» στον οποίο θα προβλέπεται με σαφήνεια η χρήση της μητρικής γλώσσας, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της και παράλληλα να καλλιεργήσει κλίμα ειρηνικής συμβίωσης της πλειοψηφίας με τις μειονότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.