Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Αλλοιώνουν την ελληνικότητα του Πωγωνίου με εποικισμό

Σε πλήρη εξέλιξη και ενθαρρυμένοι από την αδιαφορία της Ελλάδος, η Αλβανία συνεχίζει την πολιτική της δημογραφικής αλλοίωσης της Βορείου Ηπείρου.
Μετά από συνεχή περιστατικά «καθόδου» Αλβανών από τις βόρειες περιοχές σε χωριά κυρίως των Αγίων Σαράντα και του Δελβίνου όπου διαβιοί από αρχαιοτάτων χρόνων η Ελληνική Μειονότητα και την διεκδίκηση κτημάτων με πλαστούς τίτλους κυριότητας, στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται πλέον και το απομακρυσμένο Πωγώνι Αργυροκάστρου, το οποίο είναι συνέχεια του Πωγωνίου που ανήκει στο Νομό Ιωαννίνων!
Πρόσφατα στην περιοχή, με την αιτιολογία ότι είναι βοσκοί και επιθυμούν να βοσκήσουν τα κοπάδια τους, εγκαταστάθηκαν δέκα άτομα. Σύμφωνα με τον Πρωινό λόγο, ο έπαρχος, τηρώντας το γράμμα του Νόμου, αρνήθηκε να τους καταγράψει ως μόνιμους, κάτι που οδήγησε την Περιφέρεια Αργυροκάστρου να δώσει εντολή και βάσει αυτής τους νομιμοποίησε η ληξίαρχος. Με δεδομένη μάλιστα τη φυγή των περισσότερων Ελλήνων κατοίκων του Πωγωνίου για αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα, όπως γίνεται αντιληπτό η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής είναι πλέον πολύ εύκολη, καθώς εκφράζονται βάσιμες υπόνοιες ότι κοντά στους δέκα θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι συγγενείς τους, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές της Εθνικής Μειονότητας.
Διεκδικούν και εξ εκ. στρέμματα!
Στην επιχειρούμενη δημογραφική αλλοίωση, πρέπει να προστεθεί επίσης και η απαίτηση Αλβανών, με προφανείς πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας να αποκτήσουν ούτε λίγο, ούτε πολύ έξι και πλέον εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, που καλύπτουν το μισό Πωγώνι, μαζί με χωριά του!
Διαμαρτυρία της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»
Με ανακοίνωσή της η ΣΦΕΒΑ, επισημαίνει ότι η δημογραφική αλλοίωση των Εθνικών Μειονοτήτων απαγορεύεται από τις Διεθνείς Συμβάσεις. Την παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων, επικαλείται σε διαμαρτυρία του προς τον Αλβανό Υπουργό Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Λεωνίδας Παππάς, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η αλλοίωση του μειονοτικού πληθυσμού απαγορεύεται ρητά από τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με το άρθρο 16. Συγκεκριμένα, η ως άνω Σύμβαση, που υπογράφηκε και εγκρίθηκε από το Αλβανικό Κοινοβούλιο το 1999 και αποτελεί νόμο του κράτους, στο Άρθρο 16 αναφέρει: “Τα Μέρη απέχουν από τη λήψη μέτρων, τα οποία, μεταβάλλοντας τις πληθυσμιακές αναλογίες σε μία γεωγραφική περιοχή που κατοικούν πρόσωπα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες…”»
Σταθερή πολιτική 
Αν και πέρασαν 25 χρόνια από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, οι Αλβανικές Αρχές δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για αλλοίωση και σταδιακή συρρίκνωση της Ελληνικής Μειονότητας. Την πολιτική αυτή – και αντίθετα με ο, τι συμβαίνει στην Ελλάδα- την υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει, ανεξάρτητα των άλλων διαφορών τους. Αιχμή του δόρατος αυτής, είναι η δημογραφική αλλοίωση από τη μια πλευρά και η λεηλάτηση των περιουσιών της από την άλλη. Τα κρούσματα είναι αλλεπάλληλα και τέτοιες περιπτώσεις έλαβαν χώρα στα χωριά Δρόβιανη, Λίβενα, Καινούργιο, Φανάρι Κωστάρι. Οι Έλληνες έπαρχοι αντιδρούν καθώς τα έγγραφα είναι πλαστά, ωστόσο το «μακρύ χέρι» του Αλβανικού κράτους και κυρίως του παρακράτους που εφοδιάζει τους Αλβανούς με πλαστούς τίτλους κυριότητας βρίσκει πάντα τρόπους για να εξυπηρετεί τους εθνικιστικούς τους στόχους.
Η εποίκηση των ελληνικών χωριών, είναι φαινόμενο που εξελίσσεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, αλλά εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Με το πρόσχημα της εργασίας, Αλβανοί εργάτες και κτηνοτρόφοι εγκαθίστανται σε ελληνικά χωριά και σε λίγο διάστημα τους ακολουθούν ολόκληρες οικογένειες. Η τακτική αυτή προκαλεί τις αντιδράσεις των Ελλήνων και είναι χαρακτηριστική η κινητοποίηση που έγινε πρόσφατα στο Κωστάρι της επαρχίας Μεσοποτάμου (περιοχή Δελβίνου), όπου οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν κατά της προοπτικής εγκατάστασης εποίκων, αλλά αυτό ασφαλώς δεν αρκεί.
Θεατής η Ελλάδα
Όπως προαναφέραμε η Αλβανική πολιτική ενθαρρύνεται από την παθητική στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων να διεκδικήσουν την εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών για τις Μειονότητες και ιδίως για την Ελληνική που είναι αναγνωρισμένη εδώ και εκατό και πλέον χρόνια. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα, «πνιγμένη» στα ζητήματα καθημερινότητας δεν έχει εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις της έναντι της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής προοπτικής της, ούτε καν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Χουντή στα Τίρανα με την ευκαιρία της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Όσο πάντως η Ελλάδα παραμένει απλός θεατής, τόσο η Αλβανία προωθεί τα σχέδιά της. Και αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το αντιληφθούν οι Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις…
Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.