Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

ΕΘΝΟΣ: Προηγούνται άλλα προξενεία για... λουκέτοΕλπίζουμε να διαψευσθεί επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών η καταγγελία που έγινε από βορειοηπειρωτικές οργανώσεις ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο του ελληνικού Γενικού Προξενείου Κορυτσάς. 

Οι οικονομικές δυσχέρειες είναι γνωστές και η υποχρέωση προσαρμογής του υπουργείου Εξωτερικών είναι αναγκαία. 
Ωστόσο, εάν υπάρχει λόγος να κλείσουν κάποια προξενεία, ας αρχίσουμε από εκείνα που λειτουργούν στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, τα οποία δεν έχουν πια κανέναν λόγο να παραμένουν ανοιχτά, εκτός ίσως από αυτά που πρέπει να διατηρηθούν για ιστορικούς λόγους. 

Αλλά, βλέπετε, μια μετάθεση στην Ατλάντα, το Χιούστον, το Λος Αντζελες, τη Στουτγάρδη, τη Φρανκφούρτη ή τη Μασσαλία είναι πάντα προτιμότερη από μια μετάθεση στην Κορυτσά...

από τη στήλη "ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ" της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ


ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ

Η αναστάτωση στην Κορυτσά είναι μεγάλη στις τάξεις των Ελλήνων. Ο λόγος: οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι στις προθέσεις του ΥΠΕΞ είναι το κλείσιμο του ελληνικού προξενείου στην πόλη.
 Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν Βορειοηπειρώτες που επικοινώνησαν μαζί μας, η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς η μη ξεκάθαρη στάση του υπουργείου τους κάνει να αισθάνονται «ότι η Ελλάδα για άλλη μία φορά μας εγκαταλείπει και μας αφήνει μόνους να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό των Αλβανών». Και λένε πως «το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα εκ μέρους της Ελλάδος», αν φυσικά ισχύουν τα όσα ακούγονται.
Οι Βορειοηπειρώτες, σε επαφές που έχουν μέσω των οργανώσεών τους με παράγοντες του ΥΠΕΞ, τονίζουν πως «η Κορυτσά μαζί με τη Μοσχόπολη υπήρξαν οι πόλεις – λίκνα του ελληνικού πολιτισμού, των ελληνικών γραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή». Επίσης, υπενθυμίζουν πως στη Μοσχόπολη ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο, μετά από αυτά της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης αλλά και την δράση της Νέας Ακαδημίας Μοσχοπόλεως, από τον 18ο αιώνα, την καταγωγή από την περιοχή των εθνικών ευεργετών Μπάγκα, και Σίνα, την εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο της περιοχής από τον Σκενδέρη, αλλά και τους Σμολένσκι, Τέρπο και τους μητροπολίτες Παντελεήμων Κοτόκο και Πολύκαρπο Δαρδαίο.
Τέλος, οι Βορειοηπειρώτες στηλιτεύουν και τον τρόπο με τον οποίο ο πρόξενος συμπεριφέρθηκε στην τελευταία απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία. Την ανησυχία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου έχει προκαλέσει επίσης η απόπειρα δημιουργίας από τους Ρουμάνους προξενείου (έχουν βάλει στο μάτι το κουτσοβλαχικό στοιχείο και προσπαθούν να το οικειοποιηθούν). Καλό θα ήταν ο κ. Κοτζιάς να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει θέμα παύσης λειτουργίας του ελληνικού προξενείου.
Νίκος Χιδίρογλου
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.