Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Θέλω Γαλήνη.... - Dua PAQE...!

"Ποιος καλός άνεμος σε φέρνει εδώ ; "ρώτησε ο σοφός ερημίτης τον οδοιπόρο που ζητούσε απεγνωσμένα να τον συναντήσει.
"Εγώ θέλω γαλήνη" απάντησε μελαγχολικά εκείνος. Ο ερημίτης πήρε ένα ξύλο κι έγραψε στο χώμα :
Εγώ θέλω γαλήνη...
"Κοίταξε τώρα πόσο απλό είναι", είπε στον οδοιπόρο και διέγραψε με μια κίνηση το «Εγώ».
"Σβήνεις πρώτα το "εγώ". Είναι αδύνατον να βρει γαλήνη αυτός που έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και νομίζει πως μπορεί να την βρει μόνος του, μακριά από τον Θεό.
Το εγώ πάντα θα νιώθει ότι απειλείται από όλους γύρω του κι έτσι πάντα θα φοβάται. Θα μετατρέπεται σε εγωισμός για να επικρατεί, και θα διώχνει τον Θεό και την γαλήνη Του."
Με μια δεύτερη κίνηση διέγραψε το «θέλω».
"Πρέπει να σβήσεις τη λέξη "θέλω". Το θέλω δηλώνει επιθυμία, ανάγκη και προσκόλληση.
Όταν τρέχεις πίσω από τις μάταιες επιθυμίες σου, ποτέ δεν θα βρεις χρόνο να γαληνέψεις και να γίνεις ευτυχισμένος.
Είναι η γνωστή «επίδραση του κουνουπιού».
Αν σε ένα δωμάτιο υπάρχουν δέκα κουνούπια κι εσύ σκοτώσεις τα εννιά, το δέκατο κουνούπι δεν θα σε αφήσει να κοιμηθείς.
Έτσι είναι και οι επιθυμίες. Όσες και να ικανοποιήσεις πάντα θα υπάρχει κάποια που δε θα σε αφήνει να κοιμηθείς."
Ο οδοιπόρος τότε κοιταξε τις διαγραμμένες λέξεις στο χώμα και λένε πως τότε βίωσε την πρώτη του αφύπνιση.
Είχαν σβηστεί το «Εγώ» και το «θέλω» και
είχε μείνει η ... Γαλήνη...
Çfarë erë e mirë ju sjell këtu? Pyeti heremiti i mençur udhëtarin dhe i cili kërkonte i dëshpëruar ta takonte.
“Unë dua qetësi” u përgjigj me melankoli ai. Heremiti mori një dru dhe shkroi në tokë:
Unë dua qetësi/paqe....
“Shiko tani se sa e thjeshtë është”, i tha udhëtarit dhe fshiu me një lëvizje  fjalën “Unë”.
“Fshin në fill “unë”. Është e pamundur që të gjejë paqe ai që ka besim absolut tek vetja dhe kujton se mund ta gjejë vetë larg Zotit.
Uni gjithmonë do të ndjejë se kërkcënohet nga të gjithë rreth tij dhe kështu do të ketë frikë.
Do të kthehet në egoizëm që të mbizotërojë dhe do të dëbojë Zotin dhe paqen e Tij”.
Me një lëvizje të dytë fshiu fjalën “dua”.
“Duhet të fshish fjalën “dua”. Fjala dua deklaron dëshirë, nevojë dhe dedikim.
Kur vrapon prapa dëshirave të tua të kota, atëhere nuk do të gjesh kohë që të qetësohesh dhe të bëhesh i lumtur.
Është i ditur “ndikimi i mushkonjës”.
Nëse në një dhomë ekzistojnë dhjetë mushkonja dhe ti i vret të nënta, mushkonja e dhjetë nuk do të lerë që të flesh.
Kështu janë dhe dëshirat. Sado që ti kënaqësh, gjithmonë do të ekzistojë ndonjë që nuk do të lerë që të flesh”.
Udhëtari atëhere pa fjalët e fshira në tikë dhe thonë se atëhere përjetoi zgjimin e tij të parë.
Ishin fshirë fjalët “Unë” dhe “dua” dhe kishite mbetur... Paqja....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.