Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η Επίσκεψη κ Κοτζιά στην Αλβανία - Κάποιες σκέψεις για το τι θα ήταν σωστό να ρωτήσει!

Μέσα στο γενικό συγκλονισμό που μας διακατέχει αυτές τις μέρες, του τελευταίου μήνα,  με όσα γίνονται εις βάρος της πατρίδας μας, νοιώθουμε σχεδόν άχρηστοι και αδύναμοι που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι που στην ουσία θα βοηθούσε.
Αν η πατρίδα μας δεν είναι καλά τότε εμείς δεν μπορούμε να είμαστε με κανένα τρόπο καλά.
Υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ Κοτζιά στα Τίρανα. Για μας αυτό είναι ελπιδοφόρο. Πάντοτε ήταν. Όμως και οι προηγούμενοι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας όταν έρχονται στην Αλβανία ενημερώνονται κατά το ίδιο τρόπο από τα ίδια άτομα, τους «σωτήρες» μας που όλα αυτά τα χρόνια, μας έχουν «σώσει» και που έχουν φτάσει την κατάσταση σε σημείο να μην μπορούμε να εκλέξουμε ούτε έναν δημοτικό ή κοινοτικό σύμβουλο και σχεδόν έχουν  χάσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία. Με αυτό ως βασικό στοιχείο και κάποια άλλα εξίσου σημαντικά θα θέλαμε ο κύριος Υπουργός, όταν με το καλό έρθει να μας δώσει απαντήσεις αλλά να κάνει και πολλά ερωτήματα και να διαπιστώσει ακόμη περισσότερα. Έτσι θεωρούμε πως θα ήταν σωστό:
1.     Να μας πει ο κ Κοτζιάς αν αναγνωρίζει την ύπαρξη των Ελλήνων στην Κορυτσά και σε άλλες περιοχές που επίσημα η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει και αυτό να το μεταφέρει και στους Αλβανούς ομολόγους του.
2.     Να ρωτήσει τους εκπροσώπους μας: Τι κάνουν τόσα χρόνια λάθος και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων; Γιατί δεν λειτουργούν δημοκρατικά, γιατί έχουν μετατραπεί το εργαλείο των Αλβανικών Κομμάτων; Γιατί δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους; Γιατί έχουν οδηγήσει σε διχασμό τους Έλληνες και τι κάνουν για να εξαλειφτεί αυτός ο διχασμός; Γιατί δεν μπορούν να φέρουν κοντά τους πρόσωπα καθαρά με αξίες και ιδανικά; Τι ακριβώς κάνουν όταν η ανθελληνική προπαγάνδα με όλα τα μέσα στην Αλβανία τρομοκρατούν τους συμπατριώτες τους; Γιατί κοιτούν μόνο να ταχτοποιηθούν οι ίδιοι και να μην ενδιαφέρονται για κανέναν άλλον; Τι ακριβώς κάνουν για την εκπαίδευση των Ελλήνων της Αλβανίας; Τι προσφέρουν στους έχοντες ανάγκη; Γιατί φεύγουν όλοι μακριά τους, ιδιαίτερα πολλοί νέοι μορφωμένοι από Ελλάδα που βρίσκουν μόνο κλειστές πόρτες;
3.     Να ρωτήσει τον κάθε υπεύθυνο για τα Ελληνικά μας σχολεία για την ελληνόφωνοι εκπαίδευση, για τα σχολεία αυτά που το ίδιο το Αλβανικό Κράτος υποχρεούται να φροντίζει αλλά και αυτά που κρατάμε μετά δυσκολίας στην περιοχή μας (την Κορυτσά η την Χιμάρα). Να ρωτήσει για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Σχολεία ιδιαίτερα αυτό της Κορυτσάς και της Χιμάρας; Να ρωτήσει για όσους δίνουν την ψυχή τους για να επιβιώσει ο Ελληνισμός ιδιαίτερα στην Κορυτσά (συλλόγους και οργανώσεις) σε δύσκολους καιρούς και  κάνουν όσα το Ελληνικό Κράτος δεν κάνει, μάλιστα θα λέγαμε να συζητήσει μαζί τους γιατί ξέρουν να λένε την πραγματικότητα καλύτερα από αυτούς που θα τον συναντήσουν ως εκπρόσωποι μας.
4.     Να ζητήσει λογαριασμό από τους Αλβανούς για την συνεχόμενη ανθελληνική προπαγάνδα και την τρομοκρατία που ασκούν σε βάρος όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα σ΄αυτούς που δεν αναγνωρίζει επίσημα η Ελλάδα (στην Κορυτσά κ.α). Να ζητήσει δηλαδή με έμφαση να σταματήσουν την ανθελληνική προπαγάνδα τα Αλβανικά ΜΜΕ και να σταματήσουν  τις εμπρηστικές, ακραίες εθνικιστικές δηλώσεις οι αλβανοί πολιτικοί. Να ζητήσει την υπεράσπιση και το σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των Ελλήνων με έμφαση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Να ρωτήσει τους πολιτικούς για τους λόγους που επιτίθενται ή επιτρέπουν άλλους να επιτίθενται στον  Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, τον μεγαλύτερο ευεργέτη της Αλβανίας, αλλά και  στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τόση μανία; Να  ρωτήσει τον Ράμα πως επιτρέπουν να είναι αντιπρόεδρος της Βουλής ένας άνθρωπος εκπρόσωπος κόμματος που η ύπαρξη της οφείλεται μόνο στο μίσος που εκφράζει προς τους Έλληνες και την Ελλάδα; Να ρωτήσει πως είναι δυνατόν οι πολιτικοί μιας χώρας που θέλει να ενταχθεί στην Ευρώπη ωθούν εθνικιστικά πρότυπα και οι ίδιοι χρησιμοποιούν παντού εθνικιστικά σύμβολα, χάρτες που συμπεριλαμβάνουν εδάφη της Ελλάδας; Να ρωτήσει…. Τι να τους ρωτήσει άραγε έχουν το επίπεδο να καταλάβουν… Καλύτερα να τους δείξει τα «δόντια» και να κλείσει τα στόματα των τσάμηδων που έκαναν τόσα εγκλήματα εναντίων της Ελλάδας και των Ελλήνων και επιπλέον κατοικούν  πάλη στην Ελληνική Γη της Ηπείρου. Να μην επιτρέψει την είσοδο στην Ελλάδα προσώπων που σπέρνουν μίσος εναντίων της Ελλάδας. 
5.     Να  ξεκαθαρίσει στους Αλβανούς Πολιτικούς ότι στην Κορυτσά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν Έλληνες τους αρέσει δεν τους αρέσει και ότι για αυτούς η Ελλάδα μεριμνά όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με πράξεις. Εμείς εδώ δεν βρισκόμαστε σε ένα παράλληλο κόσμο. Είμαστε ζωντανοί με τα προβλήματα μας και τους φόβους μας και αντέχουμε. Με την βοήθεια του Θεού θα μεγαλουργήσουμε. 
-   Αυτά είναι τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό γιατί υπάρχουν και πολλά άλλα τα οποία δεν χωρούν σε ένα άρθρο. Γνωρίζουμε πως η πατρίδα μας και οι συμπατριώτες μας περνούν δύσκολες ώρες. Εμείς που έχουμε ζήσει στην Αλβανία καταλαβαίνουμε και συμπάσχουμε. Είναι όμως εξαιρετικά πολύ σημαντικό η πατρίδα μας να μην μας ξεχνά, γιατί όσο στρέφει το βλέμμα της αλλού τότε τα τσακάλια εδώ ενθαρρύνονται και επιτίθενται με αγριότητα. Όπως και να το κάνουμε, δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ιστορικά, πως ο φόβος τους γίνεται η ασφάλεια μας.  

Έλληνας Κορυτσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1415) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (372) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (237) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)