CIA Ο Μπερίσα λάμβανε στρατιωτική βοήθεια από τις ακραίες Ισλαμικές Χώρες -CIA: Berisha ndihmohej ushtarakisht nga bota islamikeShërbimi sekret amerikan ka shprehur shqetësimin se qeveria e Presidentit Sali Berisha, në vitin 1994, kishte kërcënuar se do të merrte ndihmë ushtarake nga vendet islamike.
Në një dokument të CIA-s përmenden qartësisht Irani dhe Libia, si vendet që Tirana i shikonte të mundshme për t’iu drejtuar për ndihmë.
“Në të shkuarën, ata kanë kërcënuar se do të drejtohen për ndihmë te shtetet islamike radikale, si Irani dhe Libia, nëse Perëndimi nuk do të përgjigjet”, thuhet në dokumentin e CIA-s, referuar gjendjes së ushtrisë shqiptare, transmeton Shekulli.
Shqetësimi amerikan nuk kufizohet vetëm këtu.
Në vijim të dokumentit të agjentëve amerikanë thuhet se, “disa nga aleatët e NATO-s nuk i kanë kushtuar asnjë vëmendje nevojave të Shqipërisë për sigurinë dhe Tirana ka kërcënuar për t’u kthyer për ndihmë te bota islamike,............... Turqia, vendi i vetëm islamik në NATO, ka furnizuar në mënyrë periodike me instruktorë njësitë shqiptare dhe po edukon disa oficerë shqiptarë në akademinë e saj ushtarake; Malajzia së fundmi pranoi të trajnojë disa oficerë shqiptarë”, thuhet në dokument, ku një pjesë e tekstit mbetet ende e mbuluar nga sekreti, pikërisht në pjesën ku renditen disa emra shtetesh.


Οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής έχει εκφράσει την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κατά  το έτος 1994, είχε απειλήσει πως θα δεχόταν στρατιωτική βοήθεια από τις ισλαμικές χώρες.

Στα έγραφα του CIA αναφέρεται πως το Ιράν και η Λιβύη ήταν η χώρες τις οποίες τα Τίρανα τις έβλεπαν ως πιθανές χώρες που θα ζητούσαν βοήθεια.

« Κατά το παρελθόν αυτοί  έχουν απειλήσει πως θα απευθυνθούν στα ισλαμικές εξτρεμιστικές χώρες, όπως το Ιράν και Λιβύη εάν η Δύση δεν απαντήσει» αναφέρεται στο έγγραφο του CIA κατά την περιγραφή της κατάστασης του αλβανικού στρατού αναφέρει η εφημερίδα Shekulli.

Η Αμερικανική ανησυχία δεν σταματά εδώ. Στην συνέχεια του εγγράφου των αμερικανών πρακτόρων αναφέρεται πως « μερικοί σύμμαχοι ου ΝΑΤΟ δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρων στις ανάγκες της Αλβανίας για ασφάλεια και τα Τίρανα έχουν απειλήσει πως θα στραφούν για βοήθεια στις ισλαμικές χώρες…………. Η Τουρκία η μοναδική ισλαμική χώρα στο ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει περιοδικά τις αλβανικές μονάδες και μορφώνει μερικούς αλβανούς αξιωματικούς στις στρατιωτικές της ακαδημίες. Η Μαλαισία τελευταία έχει δεχτεί να εξασκήσει αλβανούς αξιωματικούς», αναφέρεται στο έγγραφο όπου ένα μέρος του παραμένει καλυμμένο με μαύρο χρώμα ακριβώς εκεί που αναφέρονται οι χώρες που βοήθησαν.  

Σχόλια