Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Λατρεμένη «άσχημη» εκκλησία μου. Πρόωρη νεκρολογία για τον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου

Κάτι μέρες πριν, αφού είχα ακούσει πολλά και διάφορα για την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου αποφάσισα να την επισκεφτώ.
Επειδή μένω λίγο μακριά όταν έφτασα στην εκκλησία είχε πια πέσει το σούρουπο και νόμιζα ότι θα ήταν κλειστή.
Πλησίασα διστακτικά γιατί άκουσα φωνές που ερχόταν από το προαύλιο της Εκκλησίας. Ήταν μερικές γριούλες, ξέρετε, αυτές οι φορεμένες με μαύρα ρούχα και μαύρο μαντήλι που βαστάνε και το ραβδί όπου πάνε.
Όλα τα ρούχα μαύρα αλλά πάνω τους πέφτει φως που ερχόταν από την ανοικτή είσοδο του ναού και φώτιζε τα γλυκά κουρασμένα πρόσωπα τους. Ήταν δυνατό και απόρησα γιατί η εκκλησία δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.
Ήταν ένα ζεστό φως που σε καλούσε να μπεις μέσα στο Ναό. Το ακολούθησα και βρέθηκα μέσα σε μια μικρή αίθουσα που έχει ένα γλυκό χρυσό φως που ερχόταν από τα καντήλια που μύριζαν ελαιόλαδο.
Αν και δεν είμαι πολύ θρήσκος και δεν πηγαίνω πολύ συχνά εκκλησία, ένιωσα την ανάγκη να γονατίσω και να κάνω το σταυρό μου χωρίς να σκέφτομαι τι κάνω. Ένιωθα τα κρύα πλακάκια στα γόνατα μου αλλά με είχε τύλιξη ένα ζεστό και μεθυστικό φως που αντανακλούσε στις χρυσοβαμένες Εικόνες και στους άσπρους τοίχους και έβγαινε με ορμή από την είσοδο της εκκλησίας.
Και τότε κατάλαβα ότι αυτή η μικρή "άσχημη" εκκλησία ήταν η πιο γλυκιά και λατρεμένη εκκλησία στον κόσμο για μένα.
Κάποιοι την είπαν παράγκα και άλλοι την είπαν γκαράζ, αλλά για μένα θα είσαι πάντα η μικρή εκκλησίτσα που έφτιαξαν οι παππούδες μας με αυτά τα λίγα που είχαν τότε.
Είναι ο χώρος όπου εγώ προσκυνώ το Θεό μου, ο Ναός όπου εγώ τιμάω τους προγόνους μου και λατρεύω την Θρησκεία μου.
Αυτή είναι η μικρή μου "άσχημη" εκκλησία, γιατί μου την χαλάτε;
Ο Εκσκαφέας
- See more at: http://himara.gr/4720-latremeni-asximi-ekklisia-mou-proori-nekrologia-gia-ton-in-tou-agiou-athanasiou#sthash.7TiFee3b.dpuf

Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.