Ερώτηση Βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα των Εκπαιδευτηρίων ¨Όμηρος!

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χιμάρα βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω οικονομικών προβλημάτων

Εδώ και χρόνια στη περιοχή της Κορυτσάς και της Χιμάρας λειτουργούν τα πρότυπα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Όμηρος», υπόδειγμα παροχής υψηλής γνώσης και προαγωγής υψηλών αξιών, ανεξάρτητα από την εθνική ταυτότητα των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Στα εκπαιδευτήρια, τα οποία δημιουργήθηκαν με την οικονομική συνδρομή Ελλήνων επιχειρηματιών, στα πρότυπα των παλαιών ευεργετών του Γένους, διδάσκουν τόσο αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί όσο και ντόπιοι διδάσκαλοι. Η καλή φήμη των σχολείων αυτών είχε ως αποτέλεσμα στο παρελθόν την προσέλκυση και μεγάλου αριθμού μαθητών αλβανικής εθνότητας.
Η σπουδαιότητα που έχει τόσο για ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου όσο και ως γέφυρα φιλίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας η λειτουργία του εκπαιδευτηρίων σε Κορυτσά και Χιμάρα είναι αυτονόητη. Πολλώ δε μάλλον που οι συγκεκριμένες περιοχές δεν αναγνωρίζονται ως μειονοτικές από το αλβανικό κράτος, οπότε η ελληνική γλώσσα δεν διδάσκεται σε δημόσια σχολεία. Να σημειωθεί ότι στις ίδιες περιοχές είναι έντονη τα τελευταία χρόνια η ισλαμική παρουσία, ενώ και λειτουργεί και τουρκικό εκπαιδευτήριο για ευνόητους λόγους.
Δυστυχώς, όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την πατρίδα μας αλλά και της αβελτηρίας αρμοδίων φορέων τα εκπαιδευτήρια «Όμηρος» έχουν αφεθεί να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, που θέτουν εν αμφιβόλω την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για μη καταβολή των μισθών στους μη αποσπασμένους διδάσκοντες, από τον Φεβρουάριο και εντεύθεν, γεγονός που τους έχει δημιουργήσει αφόρητη κατάσταση και πρόβλημα επιβίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισθοί των διδασκάλων και νηπιαγωγών αυτής της κατηγορίας κυμαίνονται από τα 270 έως τα 400 ευρώ. Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όπως οι φύλακες και οι καθαρίστριες που επίσης παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι μηνιαίοι μισθοί τους δεν ξεπερνούν τα 175 ευρώ.
Ο κίνδυνος, επομένως, για τα ελληνικά εκπαιδευτήρια να βάλουν «λουκέτο» είναι πλέον ορατός, όπως ορατή είναι η απειλή τα παιδιά στις περιοχές της Κορυτσάς και της Χιμάρας να πάψουν να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται το δίχως άλλο για μια άνευ προηγουμένου αποτυχία εθνικών διαστάσεων, που θα είναι στίγμα για την ελληνική πολιτεία.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.    Γνωρίζετε για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Όμηρος» στις περιοχές της Κορυτσάς και της Χιμάρας. Πώς προτίθεσθε να συμβάλετε στην επίλυσή τους, ώστε να πληρωθούν οι διδάσκοντες, και να μην κινδυνεύσει η φήμη των καλών αυτών εκπαιδευτηρίων;
2.    Προτίθεσθε να ενισχύσετε στο μέλλον τη λειτουργία των εν λόγω εκπαιδευτηρίων ώστε να επιτελέσουν αρτιότερα το ρόλο τους, ως γέφυρα πολιτισμού και φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας και να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο παροχής γνώσης που απέκτησαν τα παρελθόντα έτη;   

4 Αυγούστου 2015

Ο ερωτών βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος 

Σχόλια