“Το λάθος των ΗΠΑ με την Αλβανία” - “Gabimi i SHBA me Shqipërinë, që vazhdon të ketë pasoja”

An Albanian man fixes a picture of late


Το βιβλίο «Η σύγχρονη Αλβανία» [ ‘Shqipëria Moderne’ ]- Από τη δικτατορία στη Δημοκρατία»,  συνεχίζει να έλκει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης.


Ο συγγραφέας του βιβλίου ο Fred Abrahams, σύμβουλος του Human Rights Watch, δήλωσε στην «Huffington Post», ότι οι ΗΠΑ έκαναν ένα μεγάλο λάθος στην Αλβανία στις αρχές της δημοκρατίας- αρχές του ’90.

«Ένα μεγάλο λάθος της δυτικής πολιτικής ήταν ότι πίστευαν ότι η δημοκρατία έρχεται μόνο με εκλογές και μεταρρυθμίσεις στην ελεύθερη αγορά. Στην Αλβανία αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ισχύει. Η δημοκρατία έρχεται με τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη δημοκρατική κουλτούρα και αυτά τα πράγματα σήμερα δεν υπάρχουν στην Αλβανία».

«Ειδικά στα πρώτα χρόνια, η πολιτική των ΗΠΑ υποστήριξε έναν λεγόμενο δημοκρατικό ηγέτη, αυτός ο τύπος είχε το όνομα Σαλί Μπερίσα. Μιλούσε αγγλικά, είπε τα σωστά πράγματα στα αγγλικά, ήταν αποφασισμένος να καταστρέψει τη κομμουνιστική κληρονομιά και υποστήριζε με …110% τους Αμερικανούς. Αλλά ήταν ένα ‘κακό αγόρι’ που δεν ανεχόταν την κριτική, φυλάκιζε τους δημοσιογράφους για να κερδίσει τους αντιπάλους και να διατηρήσει την εξουσία. Οι ΗΠΑ έκαναν τα στραβά μάτια εκείνες τις ημέρες, επειδή ήταν ο μοναδικός άνθρωπός τους.
 
Έχω μιλήσει με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους και σε κάποια στιγμή μου είπανε: Τι περιμένετε από μια χώρα που αναδύεται μέσα από τη δικτατορία; Νομίζω ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος, διότι η επιρροή των ΗΠΑ στην Αλβανία ήταν πολύ μεγάλη και μπορούσε να υποστηρίζει τον Μπερίσα, αλλά μπορούσε και να του περιορίσει τις εξουσίες του. Οι ΗΠΑ δεν το έκαναν αυτό και η Αλβανία εξακολουθεί να υποφέρει από αυτό το σφάλμα και σήμερα».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αλβανίας, σήμερα, είναι η έλλειψη των ιδρυμάτων- τα χαρακτηριστικά μια εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες, αλλά που να ελέγχονται και να εξισορροπούνται μεταξύ τους.

Το δικαστικό σώμα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν με βάση τη νομοθεσία και όχι με κριτήρια της πολιτικής εξουσίας, όπως γίνεται».

«Η Αλβανία, σήμερα, είναι ένα τρομερά διεφθαρμένο κράτος, από το πιο χαμηλό επίπεδο μέχρι το πιο υψηλό», σημειώνει ο Abrahams.
πηγή
..............................................................................................................
Libri i tij, “Shqipëria Moderne”, vazhdon të ketë jehonë të gjerë në mediat më të mëdha ndërkombëtare.
Këtë herë Fred Abrahams, këshilltar i Human Rights Watch, thotë për Huffington Post se SHBA ka bërë një gabim të madh në Shqipëri në fillimet e demokracisë.
“Një gabim i madh i politikës së Perëndimit ishte se ata besonin se demokracia vjen vetëm me zgjedhjet dhe reformën në tregun e lirë. Shqipëria tregon se ky nuk është rasti. Demokracia vjen me institucione demokratike dhe kulturë demokratike dhe këto gjëra i mungojnë sot Shqipërisë”.
“Veçanërisht në vitet e para, politika amerikane mbështeste një të ashtuquajtur lider demokratik, këtë tipin e quajtur Sali Berisha. Ai fliste anglisht, thoshte gjërat e duhura në anglisht, ishte i vendosur për të shkatërruar trashëgiminë komuniste dhe amerikanët e mbështetën 110 përqind. Por ai ishte djali i keq, që nuk toleronte kritikat, burgoste gazetarët, rrihte opozitarët dhe ruante një kontroll të fortë. SHBA bëri një sy qorr në ato ditë, për shkak se ai ishte njeriu i tyre.
Kam folur me shumë zyrtarë amerikanë në atë kohë dhe ata më thonë: Çfarë pret nga një vend që del nga diktatura? Mendoj se ishte një gabim shumë i madh, për shkak se ndikimi i SHBA në Shqipëri ishte shumë i madh dhe ata mund ta mbështesnin Berishën, por mund të hiqnin vija për të kufizuar pushtetin e tij. SHBA nuk e bëri këtë dhe Shqipëria po e vuan akoma nëtë gabim sot”.
“Problemi më i madh i Shqipërisë sot është mungesa e institucioneve- shtylla të një shoqërie që ofron shërbime, por edhe kontrollon dhe balancon njëra- tjetrën. Gjyqësori, media, policia dhe shërbimi sekret duhet të operojnë në bazë të ligjit, në vend që të shërbejnë ndaj pushtetit politik.
Shqipëria sot është tmerrësisht e korruptuar, si në nivelin e ulët, ashtu edhe atë të lartë,” shprehet Abrahams.

Σχόλια