Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

«Το δις εξαμαρτείν…» για το Υπουργείο Παιδείας (και στην Αλβανία!)

Μετά  την πρόσφατη γενική κατακραυγή του εκπαιδευτικού κόσμου (ακόμη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!) για τις κάκιστες και αναξιοκρατικές επιλογές των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη  την επικράτεια (μόνο 5 από τους 13 είχαν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών), με μοναδικό αξιολογικό κριτήριο τα κομματικά «πιστοποιητικά» που αμφισβητήθηκαν κι αυτά από τους ίδιους τους συνδικαλιστικούς τους και εκπαιδευτικούς φορείς, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στην επιλογή των πρώτων Σ.Ε. (Συντονιστών Εκπαίδευσης) Εξωτερικού με τον ίδιο αδιαφανή και αναξιοκρατικό τρόπο, δείχνοντας ότι δεν έμαθε από τα τελευταία λάθη της και προκαλώντας το αίσθημα δικαιοσύνης της κοινής γνώμης.
               
Μεσούντος  ενός «θερμού» πολιτικά και περιβαλλοντικά ελληνικού καλοκαιριού και ενώ ήταν σε εξέλιξη η νομότυπη και αξιολογική διαδικασία για την επιλογή των 11 από τους 13 Συντονιστές Εκπαίδευσης του Εξωτερικού, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέδειξε έμπρακτα ότι το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», προβαίνοντας στην πρώτη καταφανώς παράνομη και προδήλως αναξιοκρατική επιλογή  Συντονιστή Εκπαίδευσης (Σ.Ε.) για την Αλβανία.

Αν και είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η επιλογή των Σ.Ε. στις γειτονικές χώρες Αλβανία και Τουρκία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ομογενών μας εκεί, γίνεται με απευθείας έκδοση Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.), αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει να καταστρατηγείται ο Ν. 4027/2011 που προβλέπει τα προσόντα επιλογής των Συντονιστών Εκπαίδευσης του Εξωτερικού. 
Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο Ν. 4027/2011 (άρθρο 14)  και την εκπαιδευτική νομοθεσία για την επιλογή των Σ.Ε. στο εξωτερικό προβλέπεται ως ελάχιστο τυπικό προσόν, η επαρκή γνώση (επίπεδο Γ2) τουλάχιστον της γλώσσας στη χώρα υποδοχής ή η γνώση μιας άλλης βασικής ξένης γλώσσας (σε επίπεδο επάρκειας - Γ2)  και συνεκτιμούνται η εκπαιδευτική προϋπηρεσία στη συγκεκριμένη χώρα αποστολής, άλλο πτυχίο ΑΕΙ, μεταπτυχιακοί τίτλοι, επιμόρφωση σε θέματα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης-ξένης γλώσσας, σχετικό συγγραφικό ή δημοσιευμένο έργο κ.λ.π.
                
Η επιλογή του εκπαιδευτικού Πληροφορικής (ΠΕ19) Σωτηρούδα Βασίλειου (Π.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης), η οποία έγινε με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες, (βλ. ΑΔΑ 7Υ4Δ465ΦΘ3-ΕΩ8),  δεν πληροί κανένα από τα παραπάνω αξιολογικά κριτήρια που ορίζει ο νόμος (Ν. 4027/2011) της Υπουργικής Απόφασης, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα για άλλη μία φορά το Υπουργείο Παιδείας και την ηγεσία του, που φαίνεται να υπακούει άκριτα σε άνομα συμφέροντα ή και σε εντολές εξω-εκπαιδευτικών παραγόντων, εξυπηρετώντας τις δικές τους επιδιώξεις και σκοπιμότητες, χωρίς να υπολογίζει την νομιμότητα, δικαιοσύνη και αξιοκρατία στον ευαίσθητο εκπαιδευτικό χώρο που θυσιάζεται έτσι στο βωμό της μικροκομματικής και προσωπικής σκοπιμότητας.
Ελπίζουμε ο απερχόμενος Υπουργός Αρ. Μπαλτάς, αφού ενημερωθεί έγκυρα να επανορθώσει και να ανακαλέσει, όπως είχε κάνει σε ανάλογη περίπτωση και ο προκάτοχός του Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (βλ. ΑΔΑ Β4ΘΓ9-ΤΦ3), πριν έχει τραυματιστεί θανάσιμα η αξιοκρατία και η εμπιστοσύνη του εκπαιδευτικού κόσμου και της κοινής γνώμης στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Πολιτεία γενικότερα…
Αλλά και το συναρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει ή τηρεί ένοχη σιωπή;
                
Καθώς έγκυρες πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Ελεύθερου Λόγου» Αργυροκάστρου μιλούν για την πρώτη ένσταση που έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας από άλλον εκπαιδευτικό - υποψ. Συντονιστή Εκπαίδευσης που υπηρετεί ήδη κι αυτός στην Αλβανία, αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται όχι μόνο «θερμό» αλλά και «μακρύ» για το θέμα της επιλογής του Συντονιστή Εκπαίδευσης στην Αλβανία.
                
Μία νόμιμη, δίκαιη αλλά και επωφελής απόφαση διορισμού Συντονιστή Εκπαίδευσης για την εκπαίδευση του πολυπαθούς  βορειοηπειρωτικού ελληνισμού μπορεί να βρεθεί, όπως και στο παρελθόν, αρκεί ο Υπουργός, που ενδεχομένως δέχθηκε εξωθεσμικές πιέσεις, να τολμήσει να ανακαλέσει την απόφασή του και να μην «κόβει και ράβει» Υ.Α. καθ’ υπόδειξη του Γενικού Γραμματέα κ. Χασάπη που «κατακρεουργεί» το αίσθημα δικαίου αλλά και τις αρμοδιότητες της υψηλής θέσης του στο Υπουργείο Παιδείας.
                
Τολμήστε κ. Υπουργέ! Τελικά, σε αυτήν την πολιτεία και κοινωνία που είναι σε κρίση, φλέγεται και πνέει τα «λοίσθια» δεν υπάρχει κανείς για να βροντοφωνάξει αποφασιστικά: «Αιδώς Αργείοι!»;  

Έστω και τώρα προεκλογικά ας διορθωθούν τα κακώς κείμενα...



Η απόφαση διορισμού του κ. Βασίλειου Σωτηρούδα 




Η απόφαση ανάκλησης του κ. Γερασιμίδη από τη θέση του μορφωτικού ακολούθου στο Προξενείο Αργυροκάστρου ως ανάλογο προηγούμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1415) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (372) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (237) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)