Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Με Ανθελληνικά και Αντισερβικά Συνθήματα Γιόρτασαν την Πρόκριση οι Αλβανοί

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Η πρόκριση της Αλβανίας για τους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γαλλία, κυριαρχεί  σε όλα τα αλβανικά Μ.Μ.Ε.. Η  νίκη  χθες το βράδυ της Αλβανίας επί της Αρμενίας στο Έρεβαν είναι πρωτοσέλιδη είδηση όλων των ε/φ, οι οποίες δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα  αλλά και ένα εθνικιστικό παραλήρημα τόσο στα Τίρανα όσο και στο Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ.
Μετά  το τέλος του αγώνα και τη νίκη της Αλβανίας στο Ερεβάν, χιλιάδες Αλβανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους των Τιράνων και άλλων μεγάλων πόλεων της  χώρας, καθώς και στην Πρίστινα  και την Μητρόβιτσα του Κοσσόβου, το Τέτοβο της ΠΓΔΜ, το Ουλκίν του Μαυροβουνίου, αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως στη Ζυρίχη, το Λονδίνο κ.α. Στα  Τίρανα και τη Μητρόβιτσα, οι Αλβανοί εκτός των άλλων, φώναζαν και συνθήματα  για την «Μεγάλη Αλβανία», ενώ στο Τέτοβο οι Αλβανοί φώναζαν και «Ubi Serbian –  Σκοτώστε τους Σέρβους!».
Μολονότι κανένα  αλβανικό Μ.Μ.Ε  δεν το ανέφερε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των Εθνικών ομάδων Αλβανίας και Σερβίας που έγινε στις 8 Οκτωβρίου στο στάδιο  της πόλης του Ελμπασάν, μέλη  του Συλλόγου Αλβανών  Φιλάθλων «Kuq e Zi -Ερυθρό-μαύροι» και του κόμματος «Aleanca Kuq e Zi – Ερυθρό-μαύρη  Συμμαχία» εκτός από συνθήματα εναντίον της  Σερβίας, φώναζαν και συνθήματα εναντίον της  Ελλάδος. Στο ίδιο πλαίσιο είχαμε αναφερθεί και στο βίντεο που ξαναπροβλήθηκε από Αλβανικούς ιστότοπους, όπου Αλβανοί καθυβρίζουν την Ελλάδα και πυροβολούν την Ελληνική σημαία.
Εν τω μεταξύ το Δικαστήριο Τιράνων, σύμφωνα με μερίδα του σημερινού τύπου, απέρριψε χθες το αίτημα  της Εισαγγελίας για προφυλάκιση  του 18χρονου Αλβανού  Μαρσέλ Κελέσι ( Marsel Qeleshi), που έριξε πέτρες εναντίον  του πούλμαν με το οποίο ταξίδευε η Εθνική Σερβίας στα Τίρανα στις 7 Οκτωβρίου και του επέβαλε το μέτρο  της «υποχρεωτικής παρουσίασης». Όσο για το άλλο ‘’παλληκάρι’’ τον Ισμαήλ Μπαλίστ Μορίνα που πέταξε πάνω από το στάδιο του Βελιγραδίου στον αγώνα των Εθνικών  Σερβίας και Αλβανίας, το χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας και έγινε  η αφορμή για τα επεισόδια λόγω των οποίων ο αγώνας διακόπηκε, σύμφωνα με μερίδα του σημερινού τύπου, δεκάδες Αλβανοί φίλαθλοι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία «Σκεντέρμπεης» των Τιράνων, ζητώντας την αποφυλάκιση του, καθόσον στον πρόσφατο αγώνα στο Ελμπασάν η αλβανική αστυνομία τον συνέλαβε για παράνομη οπλοκατοχή.
Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους Αλβανούς για την μεγάλη τους πρόκριση, αλλά πιστεύουμε ότι όλη αυτή η ανθελληνική τους συμπεριφορά καθώς και η άρρωστη εθνικιστική προσέγγιση, ακυρώνει την όποια αθλητική διάκριση. Μετά από αυτά θα ευχόμασταν να μην είχαν προκριθεί, προκειμένου να μην ζήσει ο αθλητισμός παρόμοιες συμπεριφορές, στους τελικούς της Γαλλίας πλέον. Θα είναι ευχάριστη έκπληξη αν συμβεί το αντίθετο …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ ΜεσόγειοΔεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.