Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Υπουργός Εξωτερικών Αλβανίας: Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις; Στο σωστό δρόμο! - Bushati: Marrëdhëniet Shqipëri-Greqi? Jemi në rrugë të mbarë

Shqipëria dhe Greqia janë në rrugë të mbarë në zgjidhjen përmes dialogut të mosmarrëveshjeve që shqetësojnë të dyja vendet dhe kësaj fryme i shërbeu edhe takimi Rama-Tsipras në Nju Jork.

Ministri i Jashtëm, Ditmir Bushati, në një intervistë dhënë për Zërin e Amerikës, e vlerësoi këtë takim si të frytshëm.

“Ishte një takim i frytshëm, një takim njohës dhe u zhvillua në frymën e mirëkuptimit dhe besojmë që shtron mundësinë për një kontakt edhe më të thelluar në nivelin e dy kryeministrave, që është mjaft i domosdoshëm për të adresuar çështjet mes dy vendve”, tha Bushati.

Në marrëdhëniet mes Tiranës dhe Athinës ndodhen në mes çështje si kufiri detar dhe ligji i luftës.

“Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Greqisë do t’i konsideroja të mira, por jo aty ku ne do të dëshironim që këto marrëdhënie të ishin. Besoj që është edhe një shqetësim i palës greke  për të identifikuar rrugët që do të përmirësonin edhe më shumë marrëdhëniet ndërmjet dy vendeve tona. Ka patur zhvillime pozitive gjatë kësaj periudhe, siç ishte adresimi i çështjes së toponimeve dhe riaktivizimi i komiteteve të përbashkëta”, thotë Bushati.

Ministri i Jashtëm shqiptar foli edhe për fluksin e emigrantëve. Ai tha se Shqipëria është një vend me kapacitete të kufizuara për pritjen e tyre, por shtoi se po punohet bashkë me organizata dhe shoqata ndërkombëtare për të gjithë skenarët e mundshëm, njëri prej të cilëve është edhe ai se me ardhjen e dimrit, vala e emigrantëve do të zhvendoset nga Ballkani Qendror drejt Perëndimit, ku moti është më i butë.

/ Top Channel 

Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτη αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Φωνή της Αμερικής» για τις Ελληνοαλβανικές Σχέσεις.
Μεταξύ άλλων είπε:
« Η Αλβανία και η Ελλάδα βρίσκονται στο  σωστό δρόμο για την επίλυση δια της οδού του διαλόγου,  των διαφωνιών που ενοχλούν τις δύο χώρες και αυτό το πνεύμα το ενίσχυσε και η συνάντηση Ράμα- Τσίπρας στη Νέα Υόρκη.
Ήταν μία συνάντηση εποικοδομητική, μία συνάντηση γνωριμίας και αναπτύχθηκε σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και πιστεύουμε πως αυξάνει την πιθανότητα για μια επαφή ακόμη  μεγαλύτερη στο επίπεδο των δύο πρωθυπουργών πράγμα που είναι απαραίτητο για να διευκρινιστούν οι υποθέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Μπουσάτη.»
Στις σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Αθήνας βρίσκονται υποθέσεις όπως τα θαλάσσια σύνορα και η εμπόλεμη κατάσταση.
«Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας θεωρούνται καλές, αλλά όχι εκεί που θα θέλαμε να είναι αυτές οι σχέσεις. Πιστεύω πως είναι και  ανησυχία της Ελληνικής πλευράς για να ταυτοποιηθούν    οι δρόμοι που θα βελτίωναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Υπήρχαν θετικές εξελίξεις κατά την περίοδο αυτή, όπως είναι η τακτοποίηση του θέματος που προέκυπτε από τις τοπωνυμίες και η επανενεργοποίηση των κοινών επιτροπών» λέει ο Μπουσάτη.
Ο Αλβανών Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων αναφέρθηκε και σε σχέση με τους μετανάστες. Αυτός είπε πως η Αλβανία είναι μια χώρα με περιορισμένες δυνατότητες για την υποδοχή τους, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει μία συνεργασία με τις διεθνής οργανώσεις και συλλόγους για πιθανά σενάρια, ένας εκ των οποίων είναι ότι το κύμα μεταναστών θα μετατεθεί από τα Κεντρικά Βαλκάνια προς την Δύση όπου και ο καιρός είναι μαλακός.

Top Channel
Μετάφραση Πελασγός.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.