Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ -ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 73

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

Γ΄Σεπτεμβρίου 13, 5ος Όροφος, 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email: perdikis.dim@cyta.gr & arvan@hol.gr

                                                                                               
                                                                                                  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ – 73


Οι αρχαιρεσίες της «Αναγέννησης»

        Η κίνησή μας θα πραγματοποιήσει την γενική της συνέλευση με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής, στην τελική φάση, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, ώρα 11πμ, στα γραφεία μας: Γ’ Σεπτεμβρίου 13, 5ος όροφος. Τα μέλη μας που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη του ΔΣ και της ΕΕ παρακαλούνται να μας το γνωρίσουν το συντομότερο για να συμπεριληφθούν στο ετοιμαζόμενο ψηφοδέλτιο. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το καταστατικό, δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλα τα ταμιακώς τακτοποιημένα μέλη μας. Η ταμιακή τακτοποίηση μπορεί να γίνει και την ημέρα των αρχαιρεσιών. Η ψηφοφορία είναι δυνατή εκτός βέβαια από την αυτοπρόσωπη παρουσία, με e-mail ή επιστολή. Παρακαλούμε ακόμα τα μέλη μας να μας γνωρίσουν το e-mail τους και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους, όσα βέβαια διαθέτουν και δεν το έχουν ήδη πράξει, για την ταχύτερη ενημέρωσή τους.
Ημερίδα για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις
         Πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στον αμφιθέατρο «Κρανιδιώτης» ημερίδα με θέμα «Ελληνοαλβανικές Σχέσεις, σημασία και αξιολόγησή τους» με εισηγητές: Καθηγητή Γιάννη Μάζη (γεωπολιτική ανάλυση), αντιστράτηγο ε.α. Θεόκλητο Ρουσάκη (γεωστρατηγική σημασία), καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή - Φλογαϊτη (νομική τοποθέτηση) και Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Μαλλιά. Οι τοποθετήσεις του τελευταίου προκάλεσαν προβληματισμούς και σχόλια. Αν ο κύριος πρέσβης ήταν κάποιος άλλος θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για το ανεδαφικό των επιλογών του. Όμως ο κ. Μαλλιάς ήταν πρέσβης με θητεία στα Τίρανα και στην Ουάσιγκτον και δεν λέει ποτέ κάτι χωρίς σημασία.  Ο  κύριος πρέσβης πρότεινε την άμεση λύση - πακέτο όλων των ελληνοαλβανικών προβλημάτων σε κάτι που μοιάζει με τις προσπάθειες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την «Ένωση τέως βουλευτών - ευρωβουλευτών».
Θεατρικές παραστάσεις στην Βόρειο Ήπειρο
        Το επαγγελματικό λύκειο Σίνδου Θεσσαλονίκης έδωσε δυο παραστάσεις στην Βόρειο Ήπειρο παρουσιάζοντας το έργο «Της κακομοίρας» (Ο μπακαλόγατος). Στις 6 Νοεμβρίου το έργο παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Πρίνος στην Χιμάρα. Στις 7 Νοεμβρίου στους Αγίους Σαράντα, στο κινηματοθέατρο. Οι παραστάσεις υλοποιήθηκαν από την Επιτροπή Πολιτισμού, Ιστορίας και Παράδοσης της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ. Είναι ιδιαίτερα θετικές τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν περισσότερες και σε όλες τις ΒΗπειρωτικές περιοχές.
Η τρομοκρατία και η Βόρειος Ήπειρος
         Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Αλβανία να ελέγξει την τρομοκρατία. Η Αλβανία άρχισε να ψάχνει για τρομοκράτες στον χώρο των… βορειοηπειρωτικών οργανώσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε και την Τουρκία να ελέγξει την  τρομοκρατία. Η Τουρκία στράφηκε κατά των… Κούρδων για να ελέγξει την τρομοκρατία. Αλβανία - Τουρκία: Βίοι παράλληλοι. Την ώρα που ισλαμικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και σε κάποια τζαμιά και μεντρεσέδες γίνεται σχετικό κήρυγμα και στρατολόγηση, το αλβανικό κράτος βρήκε ευκαιρία να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιους που με νόμιμα πολιτικά μέσα υπερασπίζονται τα μειονοτικά δικαιώματα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Η Στέλλα Νίκα έφυγε από την ζωή

     Η Στέλλα Νίκα (το γένος Πάνου) από σήμερα (19 Νοεμβρίου 2015) δεν είναι πια μαζί μας. Πέθανε στο σπίτι όπου ζούσε μόνη μετά τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου. Στο κάστρο της Χιμάρας, στο παλαιό αρχοντικό της οικογένειας Πάνου, εκεί όπου είχε διαμείνει πριν από κάπου 230 χρόνια ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
      Η Στέλλα Νίκα είχε αφιερώσει την ζωή της στα παιδιά της Χιμάρας. Πριν να ξαναλειτουργήσει το ελληνικό σχολείο, μάζευε τα παιδιά της Χιμάρας σε ένα δωμάτιο, στην πίσω πλευρά της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας. Εκεί λειτουργούσε το κρυφό σχολειό της. Μάθαινε στα παιδιά της Χιμάρας τα ελληνικά γράμματα, την ιστορία, τα τραγούδια και τις παραδόσεις. Κράτησε τα παιδιά με εθνικό πατριωτικό φρόνημα υψηλό. Όταν το 2007 λειτούργησε το ελληνικό σχολείο και πάλι μετά 62 χρόνια, η Στέλλα διορίστηκε νηπιαγωγός και συνέχισε το λειτούργημά της. Το σχολείο σύντομα βρέθηκε πολύ μικρό για την τόσο μεγάλη προσέλευση των μαθητών της Χιμάρας. Το νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε στο υπερώο του γειτονικού ναού των Αγίων Πάντων όπου μέχρι χθες η Στέλλα Νίκα συνέχιζε αυτό που θεωρούσε καθήκον προς τα παιδιά της. Προς όλα δηλαδή τα παιδιά της Χιμάρας. Και βέβαια δεν ήσαν μόνο τα παιδιά, για την Στέλλα Νίκα ότι το ελληνικό ήταν και ιερό και έπρεπε με όλη της την δύναμη να το υπηρετήσει. Ας είναι αιώνια η μνήμη της.

Η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ»

       
Στις 25 Νοεμβρίου η Ένωση Χειμαρριωτών και οι εκδόσεις «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» παρουσίασαν στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών το βιβλίο του Βορειοηπειρώτη αγωνιστή Ανδρέα Μαρτίνου «ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ» όπου αφηγείται τις διώξεις, τις ανακρίσεις και την φυλάκισή του, απλά για την ελληνική ψυχή του. Ομιλητές στην παρουσίαση ήσαν οι κκ Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Παντείου πανεπιστημίου. Ο δικηγόρος και Βορειοηπειρώτης αγωνιστής Κώστας Κυριακού. Ο δικηγόρος Αθανάσιος Κόρμαλης. Ο συγγραφέας Σταύρος Παπουτσής και ο τιμώμενος Ανδρέας Μαρτίνος. Η πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Μαρία Μπολάνου και ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας χαιρέτησαν την εκδήλωση. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου.

Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για τους άταφους ήρωες του 1940

        Στο Πολεμικό Μουσείο παρουσιάστηκε στις 26/10 το βιβλίο του κ. Γεωργίου Σούρλα, τέως αντιπροέδρου της βουλής «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940».       

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της κίνησής μας Καλά Χριστούγεννα και ένα νέο έτος 2016 γεμάτο ευτυχία, υγεία και ευόδωση κάθε προσδοκίας.

  Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)