Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

«Εμφύλιος» βορείων και νοτίων στην Αλβανία για τα «φιλέτα» του Ιονίου

Πως είδαν για πρώτη φορά θάλασσα επί Μπερίσα είπε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα για 500.000 Αλβανούς από τον Βορρά που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων περιοχών


Για υφαρπαγή τουριστικών φιλέτων στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, στο Νότο της Αλβανίας, από Αλβανούς του Βορρά -και πίσω απ' αυτούς το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα- έκανε λόγο σε δηλώσεις του από τους Αγίους Σαράντα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

«Πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα γης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, «έχουν υφαρπάξει άτομα που προέκυψαν αίφνης ως ιδιοκτήτες, αλλά αντίκρισαν για πρώτη φορά το Ιόνιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της φυλής τους, όταν ήρθε στην εξουσία ο Σαλί Μπερίσα».

Ο κ. Ράμα επεκτάθηκε, λέγοντας ότι σε όλη την ακτή του Ιονίου, από την Αυλώνα μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα, τα άτομα αυτά που «εισήγαγε εδώ από τις Άλπεις ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, έχτισαν παράνομα κτίρια και ταυτόχρονα κακόγουστα σε τέτοιο σημείο που δεν μπορεί να χαρακτηριστούν».

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα. Σε ανάρτησή του, την ίδια μέρα, στο facebook κατηγόρησε τον Αλβανό πρωθυπουργό για «εθνική διάσπαση» και ότι «ξέσπασε σε πρωτάκουστο αντεθνικό ρατσισμό κατά των πολιτών βόρειας καταγωγής, από την εποχή του κακόφημου Ζωγράφου, οι φάλαγγες ανταρτών του οποίου πολεμούσαν κατά των βορείων καθοδηγούμενων από τους Ισά Μπουλετίνι και Ριζά Κρυεζίου».

Σε ρεπορτάζ και άρθρα, αλβανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι Αλβανοί του Βορρά εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες σε περιουσίες που άνηκαν σε ντόπιους κατοίκους στην περιοχή του Ιονίου. Υποστηρίζουν, δε, ότι «οι νεόκοποι ιδιοκτήτες από τον βορρά, των τουριστικών φιλέτων στο Ιόνιο, ανήκουν στο περιβάλλον της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα» και ότι οι αντιδράσεις του τελευταίου έχουν ως στόχο «να συγκαλύψουν τα οικογενειακά του συμφέροντα».

Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα Τema, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «γίνεται λόγος για άτομα του περιβάλλοντος της οικογένειας Μπερίσα, που έχουν ιδιωτικοποιήσει εκατοντάδες στρέμματα στις ακροθαλάσσιες περιοχές από την Αυλώνα, το Ωρικό και μέχρι τους Δρυμάδες και τα Εξαμήλια». Η εφημερίδα προβαίνει μάλιστα σε αποκαλύψεις συγκεκριμένων ονομάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η μαζική κάθοδος Αλβανών προς το Νότο, κυρίως στις παράλια του Ιονίου άρχισε από το 1994, μετά από δημόσια έκκληση που ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Σαλί Μπερίσα απηύθυνε προς τους κάτοικους του Βορρά, να κατακτήσουν το Νότο και τα παράλια.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: