Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

Βεβηλώνεται το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Κορυτσά από εξτρεμιστικά στοιχεία. - Përdhoset konizma e Shën Gjergjit në qëndër të Korçës nga ekstremistët.


Konizma, pareklisi, që identifikon ish-kishën e Shën Gjergjit në qendër të qytetit të Korçës është dhunuar në orët e para të mëngjesit të kësaj të premteje. Akti barbar nga persona të paidentifikuar ka sjellë dëmtimin e mozaikut që simbolizon një prej kishave të shkatërruara në vitin 1967.

Vendi i shenjtë është dëmtuar në pjesën e bazamentit, janë thyer me gurë dhe tulla mermeret rrethuese si edhe mbajtësja e qirinjve, ndërsa ende nuk dihen autorët e këtij akti të dhunshëm. 

Kisha e Shën Gjergjit, e ndodhur në krah të pedonales ku sot ndodhet Biblioteka “Vangjush Mio”, është ndërtuar me kontributin e qytetarëve të Korçës, por në vitin 1967 u rrëzua si shumë objekte të tjera kulti në vend për shkak të regjimit. 

Ky nuk është i vetmi akt i dhunshëm i regjistruar në qytetin e Korçës, ne kemi informuar shpesh për dëmtimet dhe përdhosjet e vazhdueshme të objekteve të kultit orthodhoks ndërsa shumë objekte kulti shpesh janë bërë pre e grabitësve të cilët jo vetëm vjedhin kishat, por edhe shkatërrojnë elementet e vyera brenda tyre. Kjo nuk është rastësi, po e përsësrisim që karameleja e personave të paindetifikuar përdoret për të fshehur elementët ekstremistë islamikë që qarkullojnë në Korçë. Këta individë  i njohin të gjithë dhe askush nuk bën asgjë. Si ka mundësi që asnjë kamera nuk i rregjistroi? Si ka mundësi që asnjë person nuk pa asgjë?
Thjesht fshehet e vërteta. Por shpresojmë që të mos kemi viktima dhe atëhere si me magji të arrestohen të gjithë keqbërësit.


 Me materiale marrë nga / Top Channel 
Ξανά επίθεση εναντίων των ορθοδόξων στην Κορυτσά. Χτες το πρωί , στο κέντρο της Κορυτσάς, διαπιστώθηκε η βεβήλωση, η καταστροφή του εικονίσματος, (παρέκκλιση) Αγίου Γεωργίου. Η βάρβαρη αυτή πράξη έχει γίνει από άτομα «άγνωστων στοιχείων»  τα οποία επίσης έχουν καταστρέψει και το μωσαϊκό που  συμβόλιζε τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου που καταστράφηκε το 1967 από την δικτατορία.
Ο ιερός αυτός τόπος έχει υποστεί καταστροφές στην βάση. Έχουν σπάσει με πέτρες και τούβλα τα μάρμαρα που το διακοσμούν αλλά και το  κηροστάτη, μανουάλι, ενώ δεν βρέθηκε κάτι για να ταυτοποιήσει τους δράστες  .
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρισκόταν στο κέντρο της Κορυτσάς και είχε κτιστεί με την προσφορά των πιστών κατοίκων της πόλης αλλά καταστράφηκε το 1967 μαζί με άλλους ναούς κατά την δικτατορία.
Φυσικά αυτή η πράξη δεν ήταν κάτι το μοναδικό επανειλημμένος έχουμε αναφέρει  πως, τα συγκεκριμένα άτομα έχουν καταστρέψει και άλλα παρεκκλήσια και ανήκουν στην γνωστή ομάδα των ακραίων ισλαμιστών της Κορυτσάς. Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα προς όλη την κοινότητα και σίγουρα αν δεν ληφθούν μέτρα θα δούμε και χειρότερα.
Απορούμε βέβαια για το πώς μπορεί κάποιος να καταστρέφει στο κέντρο της Κορυτσάς και να μα μην τον δει κανείς ή πως δεν καταγράφηκε από τις  πολλές κάμερες που υπάρχουν εκεί στα καταστήματα.
Είναι βέβαιο πως το μέλλον αν συνεχίσουμε με την ιστορία «ατόμων αγνώστων στοιχείων» τότε όταν θα υπάρξουν θύματα να δούμε τι ακριβώς θα γίνει.
Πρέπει όλοι να κάνουν ότι μπορούν και να είναι σε εγρήγορση γιατί έχουν ξεθαρρέψει τα ακραία στοιχεία και τώρα με την Ρωσία που βομβαρδίζει στόχος είναι οι ορθόδοξοι και οι έλληνες.  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.