Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Συνεχής ο αγώνας των Β/Ηπειρωτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!

EKDHLOSH OMONOIAS1 
• «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, μέσω του πολιτικού της φορέα, την ΟΜΟΝΟΙΑ,  επιμένει ότι δεν είναι διατεθειμένη, ούτε να λησμονήσει την ιστορία της και τα ιστορικά κεκτημένα από τους Διεθνείς Οργανισμούς, ούτε να κάνει παραχωρήσεις, αλλά σεβόμενη τις διεθνείς συμβάσεις και οργανισμούς, όπως και τους θεσμούς του κράτους στο οποίο ανήκει, θα αγωνίζεται για την επικύρωση και έμπρακτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικών δικαίων».
Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, κεντρικός ομιλητής στην επίσημη εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την ίδρυση της  Βορειοηπειρωτικής Οργάνωσης «Ομόνοια» που γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα την Κυριακή στη Δερβιτσάνη.

Με πολλές παρουσίες 
Εκτός από τα δεκάδες μέλη της, απ’ όλο το χώρο της Ελληνικής Κοινότητας, τα ιδρυτικά της στελέχη, πρώην προέδρους και τοπικούς άρχοντες, στην επέτειο παρευρέθηκαν:  ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς, ο  Γ. Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειος Τόλιος, ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά κ. Γεώργιος Αλαμάνος,   οι βουλευτές του ΚΕΑΔ  και ΣΚ: Ευάγγελος Ντούλες και Ανδρέας Μάρτος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Γιάννης Καραγιάννης, οι δήμαρχοι Φοινίκης, Δρόπολης και Καλπακίου, ο Πρόεδρος του ΙΒΕ Ιωαννίνων κ. Νίκος Υφαντής, η Διευθύντρια στην Διεύθυνση Μειονοτήτων παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κωνσταντίνα Βεζιάνη, η πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών κ. Ελένη Δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλιόπουλης κ. Ανδρέας Κούρτης και άλλοι επίσημοι.   
Η εκδήλωση άρχισε με την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το μνημόσυνο για τους εκλιπόντες, τα ονόματα των οποίων μνημονεύονται κάθε χρόνο με ευλάβεια.

Βίντεο και κεντρική ομιλία
Στο πολιτιστικό Μέγαρο του χωριού έγιναν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις. Προβλήθηκε ένα εκτενές βίντεο με στιγμιότυπα από την 25χρονη  πορεία  της Ομόνοιας, στο επίκεντρο του οποίου ήταν οι καταπατήσεις των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και  οι αντιδράσεις της Ομόνοιας. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του κ. Βαγγέλη Παπαχρήστου,  ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης, με θέμα: «25 χρόνια Ομόνοια-προσφορά στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό», ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «πάγιο αίτημα της Ομόνοιας ήταν και πρέπει να είναι: Ν’ αναβαθμίσουμε αυτόν τον τόπο και να ξαναεπιστρέψουν οι δικοί μας άνθρωποι. Αυτό το απαιτεί ο καιρός, το απαιτεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός,   το απαιτεί το εθνικό μας χρέος. Κι αυτό θα γίνει με μια νέα, ενιαία, ανατατική Ομόνοια», ανέφερε ο κ. Παπαχρήστος.

Μηνύματα - Χαιρετισμοί
Στην αρχή αναγνώστηκαν τα μηνύματα που έστειλαν με την ευκαιρία των 25χρονων της ίδρυσης της Ομόνοιας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας κ. Μπουγιάρ Νισιάνι. Ευχετήρια μηνύματα έστειλαν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος, της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Νίκος Γκατζογιάννης, ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων κ.  Αλέκος Καχριμάνης.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους συμμετάσχοντες και  σε όλους τους Βορειοηπειρώτες, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς  τόνισε πως οφείλομε  να εκφράσομε ευγνωμοσύνη, έκφραση φόρου τιμής σε  όλους εκείνους που ανά δεκαετίες ανέλαβαν την τολμηρή και με ευθύνη πρωτοβουλία, μέσα σε δύσκολους καιρούς, να ιδρύσουν την Ομόνοια, έτσι ώστε η ΕΕΜ να εκπροσωπηθεί επάξια ως μία φωνή, ν’ αποχτήσει πολιτική και οργανωτική έκφραση και στην πορεία τα δικαιώματά της.  Στην πορεία αυτή οι συνεισφορές της Ομόνοιας ήταν πολύτιμες και βαρυσήμαντες...

Ο Νικ. Υφαντής 
Οι Έλληνες της Ε.Ε. Μειονότητας, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΒΕ κ. Νίκος Υφαντής (τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.») αγκάλιασαν με θερμότητα την νέα οργάνωση και εναπέθεσαν σ’ αυτή όλες τους τις ελπίδες για την αναγέννηση του τόπου. Στα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της απετέλεσε το εφαλτήριο, την κινητήρια δύναμη που ενέπνεε τους ανθρώπους και δημιουργούσε ελπίδες για ευνοϊκή έκβαση των προβλημάτων. Με την δραστηριοποίηση, την απήχηση και τις ενέργειες των στελεχών της είχε κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του πρόεδρου του ΚΕΑΔ και βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη.

Ο Γεν. Πρόεδρος της «Ομόνοιας»
«Η Ομόνοια του σήμερα και του αύριο», ήταν η ομιλία του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παπά. «Οι καιροί είναι δύσκολοι και σας καλώ ν’ αναλογιστούμε με την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον τόπο και, την ιστορία. Τα χωριά μας ερήμωσαν, μείναμε λίγοι και το βάρος είναι μεγαλύτερο. Ιδίως τώρα που είμαστε αντιμέτωποι με μια καταιγίδα που θέλει να μας απογυμνώσει περιουσιακά. Στο άλλο ζήτημα της παιδείας, εκεί που φαίνεται να λύνονται κάποιο προβλήματα, προκύπτουν νέα… Ο χώρος μας συρρικνώνεται διαρκώς. Δημογραφικά, περιορίζοντας την ΕΕΜ σε 99 χωριά του Βούρκου, Ριζών, Δρόπολης και Πωγωνίου. Ιστορικά,  βαπτίζοντας όλα τα μνημεία του χώρου μας σε αλβανικά, σβήνοντας και αλλοιώνοντας την ιστορία... Στόχος μας να κτίσουμε μια νέα Ομόνοια  των αρχών και όχι των αρχηγών. Μια Ομόνοια σπίτι και όχι μαγαζί. Μια Ομόνοια που θα στεγάζει διαφορετικές απόψεις μακριά από κόμματα, ιδεολογίες και ιδιοτελή συμφέροντα», ανέφερε.

Τιμητικές πλακέτες 
Τιμής ένεκεν απονεμήθηκαν πλακέτες στα πέντε ηγετικά στελέχη της Ομόνοιας: Θοδωρή Βεζιάνη,  Βαγγέλη Παπαχρήστο, Παναγιώτη Μάρτο, Ηρακλή Σύρμο και Κώστα Κυριακού, που φυλακίστηκαν από το καθεστώς Μπερίσια το 1994, γιατί αγωνίζονταν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και για τα ιδανικά της Ομόνοιας.
Την πλακέτα του αποβιώσαντος Θ. Βεζιάνη παρέλαβε η κόρη του Κωνσταντίνα από τον πρέσβη κ. Ροκανά. Στον Βαγγέλη Παπαχρήστο απένειμε την πλακέτα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, στον Ηρακλή Σύρμο ο Γ. Πρόξενος Βασίλειος Τόλιος, στον Κώστα Κυριακού ο Γ. Πρόξενος Κορυτσάς Γεώργιος Αλαμάνος και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς στο γιο του αποβιώσαντος Παναγιώτη Μάρτου.
Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

Β. Παπαχρήστος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1416) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)