ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΟΡΘΌΔΟΞΗ ΤΩΝ ΚΟΡΥΤΣΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΏΝ

Πρώτη στάση η Αλβανία για την Περιφέρεια Ηπείρου


PERIFEREIA HPEIROY TIRANA
• Κύκλο εξορμήσεων σε Βαλκανικές χώρες με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ηπειρωτικών προϊόντων και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές εγκαινίασε η Περιφέρεια Ηπείρου.
Πρώτη «στάση» ήταν τα Τίρανα,  πρωτεύουσα  της Αλβανίας όπου η Περιφέρεια διοργάνωσε ένα διήμερο συνδυασμένης παρουσίασης της Ηπείρου σε τουρισμό και αγροτικά προϊόντα, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν πολλές επαφές από πλευράς της ελληνικής αποστολής, ενώ μεγάλη ήταν και η προβολή στα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης. Όσο για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, αυτό μένει να φανεί στο εγγύς μέλλον! Πάντως, είναι γεγονός πως δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρηματίες της Ηπείρου να έχουν άμεση αντίληψη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Αλβανική αγορά ώστε να σχεδιάσουν ανάλογα και τη δική τους στρατηγική.

Παρουσίαση - επαφές
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας στην Αλβανία, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και αρμόδιος για την Τουριστική Ανάπτυξη Στράτος Ιωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννης Κατέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζάψας και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. 
Η παρουσίαση της Ηπείρου έγινε στο ξενοδοχείο «Tirana» και  την επισκέφθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης Εrvin Mete,  οι Περιφερειάρχες Τιράνων και Αργυροκάστρου, ο βουλευτής Farmir Toci,  εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ομογενείς κ.ά. Τη δεύτερη ημέρα έγιναν πολλές συναντήσεις με επιχειρηματίες του τουρισμού. 
Ο Αλέκος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα Λεωνίδα  Ροκανά, έγινε επίσης δεκτός από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Edmont Panarit και Πολιτισμού Mirela Kumbaro (φωτό), με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι ευρύτερης συνεργασίας στους τομείς ευθύνης τους. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο κ. Καχριμάνης με τον Περιφερειάρχη Τιράνων Sudi Vorpsi και τον Γεν. Γραμματέα της ίδιας Περιφέρειας Emil Konomi, οι οποίοι και του εξέφρασαν την επιθυμία για στενή συνεργασία στο πλαίσιο αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Ο Περιφερειάρχης  Ηπείρου μίλησε και σε αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στην εκδήλωση που έγινε στα Τίρανα και αναφέρθηκε τόσο στο σκοπό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όσο και σε ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με τις όμορες Αλβανικές Περιφέρειες, προτείνοντας να υπάρξουν ευρύτερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
«Αλβανία και Ελλάδα είναι δύο χώρες που είναι αναγκασμένες να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται για το καλό των δύο λαών. Από το 1990 η Ελλάδα και ιδίως η Ήπειρος από την οποία διήλθε το μεγαλύτερο μέρος τους, στήριξε με το υστέρημά της τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες, αρκετοί εκ των οποίων σήμερα είναι μέλη των τοπικών μας κοινωνιών. Έκτοτε έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές», τόνισε με έμφαση ο Αλ. Καχριμάνης. 
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «πολλοί Έλληνες έχουν δημιουργήσει μεγάλες επιχειρήσεις στην Αλβανία, ενώ συνεχώς αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των Αλβανών τουριστών στην Ήπειρο, οι οποίοι δείχνουν την προτίμησή τους στα τοπικά μας προϊόντα. Αυτό ήταν ένα επιπλέον ερέθισμα για την Περιφέρεια Ηπείρου, να επιδιώξει και να οργανώσει εκδήλωση αλληλογνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων».

«Καλύτερο μέλλον…»
«Το μέλλον προδιαγράφεται καλύτερο, αν απομονωθούν όσοι προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του. 
Όπως είπε, «η  Ελλάδα και η  Αλβανία και ειδικά η Ήπειρος με τις όμορες Αλβανικές περιφέρειες, έχουν μπροστά τους ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας (Interreg). Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο οδικός άξονας Γιάννενα – Κακαβιά – Τίρανα - Τεργέστη, ο οποίος  πρέπει να αντιμετωπιστεί ως δρόμος ανάπτυξης και για τις δύο χώρες».

Οι συμμετοχές
Στην αποστολή της Περιφέρειας Ηπείρου στα Τίρανα συμμετείχαν φορείς και επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος (Ένωση ενοικιαζομένων δωματίων Ιωαννίνων, Hotel Amfithea, Hotel Epirus Pallas, Archontariki Hotel, Domotel Agios Nikolaos, Pelagos rooms, Margarita apartments, Flevamill apartments, Villa Ionio, Haris apartments, Hotel Dimitra, Hotel Mesogeios, Akti Kanali, ThomasHotel, Kassaros Travel, Airnet travel, Ένωση Ξενοδόχων Μετσόβου, Σχολή Μαγείρων ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου), ο Δήμος και το Επιμελητήριο Άρτας και παραγωγοί αγροτικών προϊόντων (Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, Σιαπλαούρας - Κρέατα, Καράλης - Γαλακτοκομικά προϊόντα, Λουκάνικα Μετσόβου - Metsovita, Καλδάνης Θεόδωρος - Μέλι Hπειρωτικής Γης, Ορεινά Γη - Highland - Aρωματικά Φυτά, βότανα και καρύδια, Μαργώνης Θανάσης - Μέλι,  Mιτσέλου Αυγή - Παραδοσιακά γλυκά - Μαρμελάδες - Πίτες, Βαντώλας Θοδωρής - Είδη ρουχισμού για εργασία και αθλητικά,  Ελαιόλαδο Unique  - Καραδήμας Αλέξανδρος, Τάτσης - Γαλακτοκομικά προϊόντα, Βελογιάννης - Λουκούμια Βελογιάννη, Σόφιας Παναγιώτης - Μέλι, Λιακρής Ηλίας - ελαιόλαδο  Πάργα, Πανδώρα Γαία - Συνοδευτικά φαγητού - Μαρμελάδες).

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιλεγμένα Κείμενα- Tekste të zgjedhura

Σύντομα .... - Së shpejti....

Σοφά Λόγια - Fjalë të urta

Σύντομα... Së shpejti...........

Λίστα ιστολογίων/ Listë faqesh

Πελασγός Κορυτσάς. Από το Blogger.