Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Αλβανία: Η χώρα όπου η Δημοκρατία ολισθαίνει προς την Μαφιοκρατία


Μετά την σύλληψη δύο μελών του Αλβανικού κοινοβουλίου και την παραίτηση ενός τρίτου για αδικήματα που σχετίζονται με την εμπορία ναρκωτικών, διακίνηση γυναικών με σκοπό προώθηση στην πορνεία, ανθρωποκτονίες, συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις κλπ. όλοι αναρωτιούνται τι πραγματικά συμβαίνει με το δημοκρατικό σύστημα της Αλβανίας. 

Αυτοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς ο αριθμός τον εγκληματιών ανεβαίνει αν συμπεριλάβουμε και αυτούς που έχουν εκλεγεί δήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων ή έχουν διευθυντικές θέσεις στα υπουργεία και την Δημόσια Διοίκηση

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που το Δεκέμβριο του 2015 το Αλβανικό Κοινοβούλιο αναγκάστηκε να ψηφίσει νόμο "Περί αποποινικοποίησης των δημοσίων θεσμών κλπ." το οποίο ήταν αποτέλεσμα πιέσεων Διεθνών οργανισμών και διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Αλβανία, ιδιαίτερα της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα. Ο σκοπός του νόμου είναι να καθαρίσει τους θεσμούς, την δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό από τους ανθρώπους με ποινικό παρελθόν. 

Σχεδόν σε όλους τους τομείς της πολιτικής, δημόσιας και οικονομικής ζωής του κράτους και της χώρας έχουν εισχωρήσει άνθρωποι με ποινικό παρελθόν και παρόν, προκαλώντας μια κατάσταση που από ξένους αναλυτές χαρακτηρίζεται ως Μαφιοκρατία.
Όλοι παραδέχονται πως η δημοκρατία στην Αλβανία είναι μια "Δημοκρατία-Πρόσοψη" όπου η κορυφή έχει πλέον καταληφθεί από τους εγκληματίες οι οποίοι έχουν αρχίσει σταδιακά να ελέγχουν απευθείας την νομοθεσία στην χώρα. Έτσι, νέοι νόμοι γράφονται λαμβάνοντας υπόψιν το συμφέρον τους και διευκολύνουν ή προστατεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και την παραμονή τους στην εξουσία.
Η νέα πραγματικότητα στην Αλβανία είναι η εγκληματικότητα που έχει βγει από την παρανομία και έχει αρχίσει να επιβάλετε στην νομιμότητα. 
 
Σταδιακά οι ηγέτες των εγκληματικών οργανώσεων μετατράπηκαν σε δυνατούς επιχειρηματίες που διαθέτουν νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες, δημιουργώντας τους "μαφιόζους - επιχειρηματίες". Αφού συσσώρευσαν μεγάλη οικονομική δύναμη οι μαφιόζοι-επιχειρηματίες μπήκαν στην πολιτική ζωή της χώρας και μετατράπηκαν σε "μαφιόζους - πολιτικούς". 
 
Το εκλογικό σύστημα της Αλβανίας ευνοεί την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και στην βουλή καθώς ο αρχηγός του κάθε κόμματος αποφασίζει με κλειστές λίστες το ποιος θα μπει στην βουλή και γι' αυτό στην Αλβανική βουλή ακούστηκαν καταγγελίες για βουλευτικές έδρες που αγοράστηκαν με 500 χιλιάδες ή μέχρι και με 1 εκατομμύριο ευρώ.
 
Για τον αρχηγό ενός μικρού κόμματος τα πόσα αυτά είναι δελεαστικά αλλά όπως φαίνεται και οι αρχηγοί μεγάλων κομμάτων ενέδωσαν στον πειρασμό αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δύο από τους προαναφερθέντες βουλευτές με βεβαρημένο ποινικό μητρώο ανήκαν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. 
 
Το Βαλκανικό Δίκτυο δημοσιογράφων BIRN αναλύει το φαινόμενο με ένα εκτεταμένο άρθρο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

*Στην φωτογραφία ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Mark Frroku που δικάζεται στο Βέλγιο για ανθρωποκτονία, πορνεία και διακίνηση ναρκωτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: