Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται: Η Αυστρία επανπροσδιορίζει την Αλβανική Εξωτερική Πολιτική - Një ekspert nga Vjena për “problemet dypalëshe” të Shqipërisë me fqinjët
Para disa ditësh ministri i Jashtëm i Shqipërisë, Ditmir Bushati, zhvilloi një vizitë në Greqi, të cilën disa media u përpoqën ta trajtonin si shteruese në pikëpamje të diskutimit të çështjeve mes të dyja vendeve. Bushati, që është shkolluar në Greqi, i hapi rrugën një njoftimi zyrtar shumë të thatë, për të lënë mediat që të informonin me “burime” suksesin e vizitës. Zbardhja e konferencës për shtyp mes tij dhe homologut grek, Kotzias, nga Ministria e Jashtme e Greqisë, hodhi dritë mbi faktin se në takime ishte folur për të gjitha çështjet. Shqipëria kërkoi rikonfirmimin e Traktatit të Miqësisë, pa zbuluar nëse përmbajtja aktuale e tij do të ketë ndryshime. Kjo është një çështje me rëndësi, pasi më herët është hedhur ideja nga disa persona publikë se ka nevojë që të rishikohet përmbajtja, meqenëse traktati ekzistues nuk i frenoi problemet mes të dyja vendeve.
Nëse do të shohim qëndrimin e Tiranës zyrtare në një plan evolutiv, mund të themi se vendosja mbi tavolinë e çështjeve, hapur dhe pa ndroje, është sukses për palën shqiptare. Kujtojmë këtu se para disa viteve, zyrtarët shqiptarë as që e zinin në gojë çështjen Çame dhe njësoj si tani, për emigrantët shqiptarë mezi e hapin gojën kur janë në Athinë. Gjërat kanë ndryshuar për mirë. Mirëpo Tirana zyrtare nuk e zbardh axhendën apo planin e veprimit që ajo ka, përmbajtjen e kërkesave për palën greke, duke lënë opinionin të detyruar të informohet në rrugë të tjera.
Ka shumë spekullime se politika e Jashtme e Shqipërisë udhëhiqet nga koniunktura ndërkombëtare edhe në arritjen e objektivave që i konsideron prioritare. P.sh ka një rivalitet mes Turqisë dhe Italisë që shpesh sillet në vëmendje, sikurse nuk është sekret se sjellja e Shqipërisë ndaj Greqisë kushtëzohet jo rrallë nga mbështetja turke. Së fundmi në lojë ka hyrë edhe një vend me interesa tradicionale në Ballkan, si Austria. Tirana zyrtare adoptoi pikëpamjen austriake për çështjen e refugjatëve, duke marrë pjesë në Konferencën e Vjenës. Një pikëpamje që bie ndesh me qëndrimin gjerman. Kjo vlen me gjasë edhe në qëndrimin e Shqipërisë ndaj fqinjëve. Në faqen e Ministrisë së Jashtme të Austrisë publikohet ai që quhet “Plani i Veprimit Austri – Shqipëri 2016”
http://www.bmeia.gv.at, një nga pikat e të cilit është edhe “bashkëpunimi në përpjekjet për fqinjësi të mirë dhe në zgjidhjen e problemeve dypalëshe”. “Për këtë çështje një ekspert do të prezantohet në Vjenë në pranverë të vitit 2016”, thuhet në Plan Veprimi. D
Duke qenë se Ministria e Jashtme nuk jep asnjë informacion(pa llogaritur këtu qëndrimin komik të zëdhënësit që nuk hap telefonin) këtu lindin disa pyetje: a përfshihet në tagrin e këtij eksperti trajtimi i problemeve me Greqinë? Nëse po, çfarë kuptimi ka atëherë Traktati i Miqësisë? Shqipëria nuk ka probleme me fqjnjë të tjerë: FYROM është një problem ndërkombëtar, ndërkohë që me Serbinë marrëdhëniet janë shtojcë e togfjalëshit: “Miku im Aleksandër”. I vetmi vend me të cilin Shqipëria ka probleme dypalëshe është Greqia dhe nëse kjo axhendë do të merret nën kujdesin e Vjenës mbetet për t’u parë. Le të shpresojmë për mirë se ministri ynë i Jashtëm do të gjejë tek eksperti i Pranverës 2016 një derë tjetër ku të raportojë dhe të dëgjohet.
Πριν από κάποιες μέρες ο Υπ Εξ Αλβανίας, Ντ Μπουσάτη, έκανε μια επίσκεψη στην Ελλάδα, την οποία αρκετά ΜΜΕ προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως στείρα όσο αφορά την συζήτηση των υποθέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μπουσάτη που έχει σπουδάσει στην Ελλάδα (Επιστημονικός Ερευνητής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) ,  άνοιξε το δρόμο σε μια κοινή δήλωση πολύ ξερή, απλώς για να μην αφήσουν τα ΜΜΕ που ενημέρωναν μέσω «πηγών» να αναφερθούν στην επιτυχία της επίσκεψης. Η κοινή συνέντευξη τύπου μεταξύ αυτού και του Έλληνα ομόλογο του, τον Υπ Εξωτερικών κ Κοτζιά, μας φώτισε και καταλάβαμε πως στην συνάντηση είχαν αναφερθεί όλες οι υποθέσεις. Η Αλβανία ζήτησε την επαναβεβαίωση του Συμφώνου Φιλίας, χωρίς να αναφερθεί αν το περιεχόμενο που είχε μέχρι και σήμερα θα αλλάξει. Η υπόθεση αυτή είναι κάτι σημαντικό, γιατί  πιο νωρίς έγιναν κάποιες δηλώσεις από δημόσια πρόσωπα πως το περιεχόμενο πρέπει να επανεξεταστεί, εφόσον το  υπάρχον σύμφωνο δεν έλυσε τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Ένα δούμε την στάση των Τιράων σε προοπτική, θα μπορούσαμε να πούμε πως η αναφορά των προβλημάτων πάνω στο τραπέζι χωρίς ενδοιασμούς και ανοιχτά αποτελεί επιτυχία της αλβανικής πλευράς . Αναφέρουμε εδώ πως πριν από μερικά χρόνια, οι αλβανοί επίσημοι ούτε καν ανέφεραν το «τσάμικο» όπως τώρα, ενώ για τους αλβανούς μετανάστες με το ζόρι άνοιγαν το στόμα τους στην Αθήνα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα επίσημα Τίρανα δεν δημοσιοποιούν την ατζέντα ή το σχέδιο δράσης που έχουν, το περιεχόμενο των αιτημάτων για την Ελληνική πλευρά, αφήνοντας  την κοινή γνώμη  να ενημερώνετε μέσω άλλων οδών.
Υπάρχουν πολλές εικασίες πως η εξωτερική αλβανική πολιτική κατευθύνεται από τις διεθνής συγκυρίες και στην επίτευξη των στόχων που θεωρούνται ως πρωταρχικοί. Π.χ. υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας που συχνά αναφέρεται, όπως και το γεγονός που δεν είναι μυστικό πως η συμπεριφορά της Αλβανίας προς την Ελλάδα ορίζεται συχνά από την υποστήριξη της Τουρκίας . Τώρα τελευταία στο παιχνίδι μπαίνουν και χώρες που παραδοσιακά έχουν συμφέροντα στα Βαλκάνια, όπως η Αυστρία. Η κυβέρνηση των Τιράνων υιοθέτησε την αυστριακή θέση για το θέμα των μεταναστών, λαμβάνοντας μέρος στην Συνεδρίαση της Βιέννης. Μια στάση που είναι αντίθετη με την Γερμανική. Αυτό ισχύει από τι φαίνεται και όσο αφορά την στάση της Αλβανίας προς τους γείτονες. Στην σελίδα του Υπ ΕΞ της Αυστρίας δημοσιεύεται  αυτό που ονομάζεται «Σχέδιο δράσεις Αυστρίας – Αλβανίας 2016).
Ένα από τα σημεία αναφέρει «συνεργασία στις προσπάθειες για καλή γειτνίαση και την επίλυση των διμερών προβλημάτων». «Για την υπόθεση αυτή ένας ειδικός θα παρουσιαστεί στην Βιέννη κατά την άνοιξη του 2016», αναφέρεται στο σχέδιο δράσης. Μια και το Υπ Εξ δεν δίνει καμία  πληροφορία (χωρίς να λογαριάσουμε εδώ την κωμική στάση του εκπροσώπου του Υπ Εξ που δεν σηκώνει το τηλέφωνο) εδώ γεννιούνται μερικά ερωτήματα: Συμπεριλαμβάνεται στην προετοιμασία αυτού του ειδικού και η αντιμετώπιση των προβλημάτων με την Ελλάδα; Εάν ναι, τι νόημα έχει τότε το Σύμφωνο Φιλίας?  Η Αλβανία δεν έχει προβλήματα με άλλους γείτονες: Τα Σκόπια είναι ένα διεθνές πρόβλημα, εντωμεταξύ με την Σερβία οι επιπρόσθετες σχέσεις συμπεριλαμβάνονται στην φράση : « Ο Φίλος μου ο Αλέξανδρος». Το μόνο μέρος με το οποίο η Αλβανία έχει διμερή προβλήματα είναι η Ελλάδα και εάν αυτή η ατζέντα θα είναι υπό την μέριμνα της Βιέννης αναμένουμε να το δούμε. Ας ελπίσουμε πως ο Υπ Εξ Αλβανίας θα βρει στον ειδικό της άνοιξης 2016 μια άλλη ανοιχτή πόρτα όπου θα δώσει αναφορά και θα εισακούγεται ……

Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 comments: