Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Αλβανικό ΥΠΕΞ: "Τα ελληνοαλβανικά θέματα σε τρία καλάθια"

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ditmir Bushati, ενημέρωσε στις 5 Απριλίου 2016 την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αλβανικού Κοινοβουλίου για την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου, τα θέματα που συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Παρών στην Επιτροπή ήταν και ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων, Shpetim Idrizi.
Όπως είπε ο ίδιος ο Bushati: "Με το ελληνικό κράτος έχουμε σχεδιάσει μια πιθανή διέξοδο. Έχουμε ομαδοποιήσει τη διαβούλευση με την Ελλάδα σε τρία καλάθια. Στο πρώτο είναι τα θέματα που αφορούν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο νόμος του πολέμου και το θέμα της Τσαμουριάς και τα οποία έχουν συζητηθεί έως το 1993 και αρχειοθετήθηκαν το 2000. Στο δεύτερο καλάθι είναι η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Αλβανών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει να διδάσκεται η αλβανική γλώσσα στα σχολεία ώστε να διατηρηθεί. Το τρίτο καλάθι αφορά το μέλλον κι εκεί εντάσσεται και το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων. Αν και επιθυμούμε να το λύσουμε (σ.σ. το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων) είμαστε ακόμη μακριά με την Ελλάδα".
Ύστερα από τον Υπουργό μίλησε ο Idrizi, ο οποίος και ζήτησε να τεθεί ξεκάθαρα το θέμα των Τσάμηδων. "Γιατί δεν μιλάτε ξεκάθαρα για το τσάμικο θέμα; Δεν έχουμε λόγο να κρυβόμαστε ή να ντρεπόμαστε", είπε. Ζήτησε, μάλιστα, να συμμετάσχει στο μέλλον στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα.
Ο ΕκσκαφέαςShare This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 comments: