Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Επιβαρύνεται το κλίμα για την ΕΕΜ


Δεν είναι απλώς θέματα διεύρυνσης και εμβάθυνσης του πλαισίου δικαιωμάτων που άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις εθνικές μειονότητες και που συναντά τις γνωστές δυσκολίες και προσκόμματα απ’ την αλβανική πολιτική τάξη, διαχρονικά, που επιβαρύνουν το κλίμα επιβίωσης και ανάπτυξης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη Β. Ήπειρο. Ορισμένα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύουν ότι η διαιώνιση της παρουσίας της στις πατρογονικές ιστορικές εστίες έχει πλέον σχέση με ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.
Το θέμα είχε έρθει στην επιφάνεια σε όλες τις ανησυχητικές διαστάσεις τους προ διετίας όταν οι αλβανικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν εξαπολύσει τη γνωστή επιχείρηση για την πάταξη της διευρυμένης εστίας παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών στο Λαζαράτι. Τότε και για όσους έχουν δυσκολία να καταλάβουν φάνηκε ξεκάθαρα πόσο κοντά στην εστία πυρός διεκπεραιώνει το δημόσιο και οικογενειακό βίο η Ελληνική Εθνική Κοινότητα.
Ωστόσο όλες οι εξελίξεις στο ζήτημα της παραπέρα ριζοσπαστικοποίησης του Ισλάμ και της ανάπτυξης φανατικών πύρινων στην Αλβανία αν μη τι άλλο καταδεικνύουν ότι στην βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα η ΕΕΜ και τα μέλη της πρόκειται να βρεθούν ενώπιο επιπρόσθετων κινδύνων για την προοπτική επιβίωσης της.
Αλλού όμως θα θέλαμε ειδικά να εστιάσουμε στο παρόν σημείωμα.
Πρόκειται για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενα καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών με γεωγραφικό προσδιορισμό ειδικά τον άμεσο χώρο διαβίωσης και εξέλιξης του Ελληνικού στοιχείου. Η περίπτωση της διεθνούς επιχείρησης για την πάταξη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών προς την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης φέρνει στην επιφάνεια ότι είχε πυρήνα ελέγχου στους Αγίους Σαράντα και το Δέλβηνο. Εμπλέκει μάλιστα πρόσωπα του δημοσίου βίου εκεί με σημαντική πολιτική κάλυψη. Αντιλαμβάνεται κανείς τις κοινωνικές συνέπειες σε ευαίσθητες ομάδες όπως εν προκειμένου η ΕΕΜ έχουν τέτοιου είδους καλά διαρθρωμένες μαφιόζικες ομάδες και δραστηριότητες. Εάν όχι μπορεί κανείς να αναφερθεί στις συνέπειες κατάλυσης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σε άλλες περιοχές του κόσμου που έχουν παραδοθεί στα νύχια της Μαφίας. Να σημειωθεί ότι ως επί το πλείστον ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός ορθώς δεν έχει καμιά ανάμειξη σε τέτοιου είδους δραστηριότητες των οποίων όμως υποφέρει τις συνέπειες.
Ωστόσο φέτος από παντού υπάρχει κατακραυγή για την εξάπλωση σε όλη τη χώρα ειδικά όμως σε περιοχές της Νοτίου Αλβανίας της καλλιέργειας της Ινδικής Κάνναβης. Η διαφημιστική καμπάνια σε έντυπα προσκείμενα στην κυβέρνηση για απενεχοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης της Κάνναβης επιφέρει αποτελέσματα. Αυτό προφανώς επιβαρύνει επιπλέον τις συνθήκες διαβίωσης και ειδικά οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας της Ελληνικής κοινότητας και κατ επέκταση της Ορθοδόξου κοινότητας που ζει στην περιοχή.
Με δεδομένη την δημογραφική αποψίλωση που έχει υποστεί ο εδώ Ελληνισμός, την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα, την διάλυση της υπαίθρου στην Αλβανία και άλλα σχετικά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εγκληματικότητα και έλλειψη δημόσιας ασφάλειας που συνάδει με την ασύστολη ενασχόληση με τα ναρκωτικά επιβαρύνει με απρόβλεπτες συνέπειες το βίο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Αυτά και δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται υπό την πίεση του Ισλάμ πρέπει να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση του πλαισίου προστασίας της ΕΕΜ, των αιτημάτων της πολιτικής της αντιπροσώπευσης και την επιμονή για καινούργιες πολιτικές προστασίας απ’ τον διεθνή και ευρωπαϊκό παράγοντα.
http://tachydromos.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: