Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Να προσγειωθεί τώρα η Αλβανία!

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι σε νέο παραλήρημα λίγο πριν από την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Τίρανα
Με τέσσερις λέξεις απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα, απίστευτη δήλωση του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι, που ανέφερε προχθές σε συνέντευξη ότι η κυβέρνησή του έχει θέσει επίσημα το ζήτημα των Τσάμηδων στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε ακόμη και αλλαγή των βιβλίων Ιστορίας! Και αυτά ενώ ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί στα Τίρανα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. «Τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται» σχολίαζαν χθες κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την ανακίνηση ενός «ανύπαρκτου θέματος».
Τα Τίρανα αποδεικνύονται «καλοί μαθητές της Αγκυρας» στα διπλωματικά παιχνίδια και στις προκλήσεις λίγο πριν από επίσημες συναντήσεις και επιχειρούν να «διαμορφώσουν κλίμα», λίγο πριν από τις συνομιλίες Κοτζιά - Μπουσάτι, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις και ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα δεκάδες άλλα διμερή θέματα.

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ, που πρόσφατα επισκέφθηκε και την Αθήνα, σε συνέντευξή του στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Top Channel ανέφερε προκλητικά: «Δεν υπάρχουν όροι στις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας, υπάρχουν ένας πραγματικός διάλογος, προτάσεις και διερεύνηση του καλύτερου τρόπου να αντιμετωπίσουμε τα μεταξύ μας ζητήματα».
Τα οποία ζητήματα, όμως, συνεχώς πολλαπλασιάζονται με ευθύνη της αλβανικής πλευράς, που «φορτώνει» την ατζέντα, ιδίως πριν από διμερείς συναντήσεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μπουσάτι, τα διμερή ζητήματα «αν και διαχωρίζονται σε τρία κεφάλαια, συνδέονται μεταξύ τους. Αν μιλάμε για κατάργηση του εμπόλεμου από την Ελλάδα, αυτό σχετίζεται με την αναθεώρηση των βιβλίων Ιστορίας και με το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Αλβανών στην Ελλάδα»!

Ο κ. Μπουσάτι αντέδρασε προκλητικά και στο δίκαιο αίτημα της Αθήνας για συγκρότηση επιτέλους κοιμητηρίων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, θέτοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ως προϋπόθεση την άρση του εμπολέμου από τη Ελλάδα. «Πρέπει να τερματίσει ο πόλεμος, προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι άλλες διεργασίες» δήλωσε.
http://www.dimokratianews.gr/content/62806/na-prosgeiothei-tora-i-alvania

Δεν υπάρχουν σχόλια: