Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νισάνη στον Μητροπολίτη Κορυτσάς. (Φωτογραφίες και Βίντεο) - Presidenti Nishani uron Pashkën nga selia e Mitropolisë së Korçës

Të Djelën e Pashkës në Kishën e Burimit Jetëdhënës besimtarët orthodhoksë morën pjesë në Mbrëmësoren e Dashurisë të udhëhequr nga Mitropoliti i Korçës Hirësia e Tij +Joani. Sipas traditës Mbrëmësorja e Dashurisë mbyllet në ballkonin e Mitropolisë ku Mitropoliti me gjithë klerikët psalin së bashku “Krishti u Ngjall” më pas gjithë besimtarët kalojnë në sallonin e selisë së Mitropololisë për të urura nga afër Mitropolitin Joan por dhe njëri-tjetrin. Në këto urime marrin pjesë dhe shumë përfëqsues të politikës, kështu dje për urim në Selinë e Mitropolisë erdhi vetë Presidenti i Republikës së Shqipërisë z Bujar Nishani i cili u shpreh se vlerëson shumë komunitetin orthodhoks dhe për atë sa ka ofruar dhe ofron vazhdimisht por dhe klerikët të cilët ofrojnë kaq shumë. Korça, sipas Presidentit, është vendi i përshtatshëm për të ururar Pashka dhe të gjithë orthodhoksë. Por nuk ishte vetëm Presidenti ai që uroi Pashkën në selinë e Mitropolisë sonë. Anëtarë të tjerë të pushtetit qëndror si zvKryeministri Niko Peleshi,  të pushtetit lokal si Kryetari i Bashkisë Sotiraq Filo, Prefekti i Korçës Ilir Konomi, deputetë, përfaqësues së Partisë Demokratikë, anëtarë të Omonias, përfaqësuese të Komuniteteve të Tjera fetare, drejtorë të institucioneve të ndryshme, të shkollave të qytetit pedagogë e  shumë besimtarë të thjeshtë ishin prezentë për të ururar Mitropolitin e Korçës Hirësi Joanin por dhe të gjithë komunitetin nëpërmjet tij. Nuk munguan dhe përfaqësuesit e shteteve të tjera në Korçë si zv Konsulli i Përgjithshëm i Greqisë në Korçë z Spiro Nako bashkë me familjen e tij të cilët patën dhe një bisedë të vogël të përzemërt me Presidetin e Republikës z Bujar Nishani.
Hirësi Joani i falenderoi nga zemra  të gjithë ata sa uruan dhe në veçanti Presidentin e Republikës i cili dhe na nderoi në veçanti me prezencën e tij.
Krishti u Ngjall
Për shumë vjet Gëzuar të gjithëve.


Την Κυριακή του Πάσχα στο ναό Μητροπολιτικό της Ζωοδόχου Πηγής οι ορθόδοξοι πιστοί έλαβαν μέρος στο Εσπερινό της Αγάπης . Σύμφωνα με την παράδοση η απόλυση για το Εσπερινό γίνεται στο μπαλκόνι του Μητροπολιτικού Μεγάρου όπου οι κληρικοί ψέλνουν μαζί με το πλήθος των πιστών, το «Χριστός Ανέστη»  έπειτα  όλοι οι πιστοί πηγαίνουν να ευχηθούν στον Μητροπολίτη.
Για ευχές πηγαίνουν και πολλοί πολιτικοί εκπρόσωποι  των κομμάτων.
Έτσι και φέτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας ο Μπουγιάρ Νισάνη  παρευρέθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο για να ευχηθεί στον Μητροπολίτη αλλά και στους ορθοδόξους της πόλης. Ο ίδιος ανέφερε πως η Κορυτσά είναι η καταλληλότερη πόλη για να ευχηθεί κανείς για την Ανάσταση.  Δεν ήταν μόνο  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ευχήθηκε στον Μητροπολίτης και σε όλους τους ορθοδόξους της πόλης. Ο αντι-Πρωθυπουργούς κ Νίκος Πελέσης, ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ Σωτηράκης Φίλο, ομάδα εκπροσώπων και βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Νομάρχης Κορυτσάς, μέλη και η πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς κ Στέλλα Πατσίλη, εκπρόσωποι των άλλων θρησκειών, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κορυτσάς , καθηγητές και  απλοί πολίτες έσπευσαν για να ευχηθούν από κοντά.  
Αυτό που αποτελούσε σημαντικό γεγονός για την ομογένεια ήταν και η επίσκεψη του αντί- Προξένου του Γενικού Ελληνικού Προξενείου Κορυτσάς κ Σπύρου Νάκου, ο οποίος μαζί με την οικογένεια του ευχήθηκε στον Μητροπολίτη αλλά και σ’ όλοι την ορθόδοξη κοινότητα Κορυτσάς για την Ανάσταση. Μάλιστα ο ίδιος ήταν παρών κατά την ώρα που παρευρέθηκε εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας τιμώντας και  όλους εμάς.
Για πολλά χρόνια δυστυχώς από το Ελληνικό Προξενείο δεν πήγαινε κάποιος εκπρόσωπος για να ευχηθεί στην Μητρόπολη για την σπουδαία αυτή γιορτή της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Φέτος ξεκίνησε μια παράδοση που ελπίζουμε να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.
Δυστυχώς όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( ο οποίος ήταν στην Κορυτσά όπως  είπαμε) , ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής δεν πήγαν να ευχηθούν φέτος στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Πολλοί ερμήνευσαν το γεγονός αυτό ως μια κίνηση που όπως φαίνεται έχει εθνικιστικά κίνητρα αλλά και αποτελεί ξεκάθαρη αποχή και αδιαφορία για το θεσμό του Αρχιεπισκόπου εξαιτίας της καταγωγής του, φλερτάροντας έτσι με τους εθνικιστές με ότι αυτό συνεπάγεται . Μάλιστα δεν έλειψαν τα άρθρα από εθνικιστές που χαιρέτισαν την κίνηση αυτή. Σε συνδυασμό δε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κορυτσά και στον Μητροπολίτη Ιωάννη πολλοί θεώρησαν πως ήταν μια κίνηση που δείχνει πως ο πολιτικός κόσμος στηρίζει των Μητροπολίτη Ιωάννη και έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στον Αρχιεπίσκοπο για το ποιόν θέλουν ως διάδοχο του και ότι σίγουρα είναι η ώρα να αποχωρήσει.
Πέρα τούτου όμως η αχαριστία που δείχνουν στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου πολλοί κύκλοι αλλά και οι πολιτικοί  είναι προκλητική και άκρα προσβλητική προς έναν άνθρωπο που έχει κάνει όσα δεν έχουν κάνει αυτά τα χρόνια όλοι μαζί οι αλβανοί πολιτικοί και σε μια κοινότητα που έχει καταντήσει ο αποδιοπομπαίος τράγος και σάκος  της πολιτικής σκηνής, των πολιτικών σκοπιμοτήτων και των εθνικιστικών τάσεων και  κύκλων. Μάλλον εύχονται να μην υπήρχαμε αλλά εμείς υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε για αυτούς δεν ξέρουμε.

Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 comments: