Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Απάντηση ΥΠΕΞ στις κορώνες Ράμα περί «Τσάμηδων»- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Υπόμνηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνά και από την Αθήνα απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση στις αλυτρωτικές κορώνες του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Έντι Ράμα, ο οποίος ήγειρε ζήτημα «Τσάμηδων» και μάλιστα μόλις λίγες ώρες πριν την άφιξη του κ. Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα.
«H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».
Ο κ. Ράμα σε ομιλία του έκανε αναφορά σε «αλβανούς της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας» οι οποίοι, όπως είπε, «απευθύνονται στις καλόψυχες και φιλάνθρωπες κυβερνήσεις της Ευρώπης» διότι «υπό την καταπίεση» και «τον κοινό εθνικό μας πόνο». Ο κ. Ράμα υπογράμμισε μεν ότι «ο εθνικιστικός πυρετός δεν εξυπηρετεί την Αλβανία», δεν δίστασε δε να περιλάβει στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας του την Δωδώνη, λέγοντας ότι ακόμη και ο Όλυμπος των Αρχαίων Ελλήνων έχει τις ρίζες του στην… Τσαμουριά.
«Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», απάντησε, επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται, ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ» προ δύο εβδομάδων, ο κ. Κοτζιάς μεταβαίνει αύριο στα Τίρανα με μια «λύση-πακέτο» για όλες τις διμερείς διαφορές Ελλάδας-Αλβανίας.
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, περιουσίες που βρίσκονται σε καθεστώς μεσεγγύησης (σε καμία περίπτωση εκείνες των Τσάμηδων) και η προώθηση των ενεργειών που θα επιτρέψουν την συγκέντρωση των οστών και την ταφή των περίπου 11.000 Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο μέτωπο της Αλβανίας το 1940-41.
«Από άλλη εποχή τα περί ανάγνωσης Κορανίου στην Αγία Σοφία»
Σημειώνεται, τέλος, ότι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονταν και στις τελευταίες πληροφορίες περί του προγραμματισμού στον οποίο παρέπεμπαν τουρκικές πηγές για ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Κύκλοι του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι «η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή» και συνιστά «έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Στο ζήτημα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τέμενος παρενέβη και η Ν.Δ., με ανακοίνωση των Ντόρας Μπακογιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη. 
«Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι Κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού Κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο. Η απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία καλείται ο Υπουργός κ. Κοτζιάς «να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια ‘’των κύκλων του Υπουργείου’’ του»

Δεν υπάρχουν σχόλια: