Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Πανηγύρι εις την εορτή της Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου στην Μοσχόπολη. - Panair me rastin e Lindjes së Prodhromit të Shenjtë në Voskopojë.

Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου το 1767 (χαλκογραφία εποχής)


Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η εορτή της Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου στην Μοσχόπολη Κορυτσάς. Όπως............

Me madhështinë e  merituar u festua dhe sivjet Lindja e Pararendësit Joan në Manastirin me të njejtin emër në Voskopojë/Moschopole të Korçës. Ashtu siç..........

Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η εορτή της Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου στην Μοσχόπολη Κορυτσάς. Όπως το θέλει η παράδοση Μεγάλο Πανήγυρη γίνεται κατά την ημέρα ταύτη στην ομώνυμη ιστορική Μονή της κάποτε μεγάλης πόλης και κοιτίδα του ελληνισμού της περιοχής. Πλήθος κόσμου από όλη την περιοχή συνέρεε και προσκυνούσε το παλιό ναό που διατηρεί ακόμη μερικά ιστορικά στοιχεία.  
Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Μοσχόπολης. Σ αυτήν βρήκαν καταφύγιο τα γυναικόπαιδα κατά την καταστροφή του 1769. Η μονή αποτελεί και το αρχαιότερο μνημείο της πόλης. Πάνω από την κεντρική πύλη του κυρίως ναού στο εσωτερικό μέρος διαβάζουμε:
Ανεκαινίσθι ο θείος, και πάνσεπτος ναός ούτος
δια συνδρομάς και εξόδων του τιμιοτάτου και ευγενεστάτου
άρχοντος Κυρ. Κυρ. Γεωργίου Γκούτζο επί έτους ΖΡΜ 1692.
Ανεστορήθη και ενδόξου, προφήτου και βαπτιστού Ιωάννη
δια συνδρομίς κόπου και μόχθου του πανοσιατάτου και καθυγουμένου
κυρίου Αντωνίου ιερομονάχου και δια εξόδων του τιμιοτάτου και ευγενεστάτου
άρχοντος Κυρ. Μιχάλη ιός μακαρίτου Κώστα Μοναχού Καλινίκου
ένεκεν τις ψυχής αυτού άμα συμβίας και τέκνων αυτού Αρχιερατεύοντος του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου
της αγιοτάτης πρώτης Ιουστινιανής Αχριδών Κυρ. Κυρ. Εγνατίου
Επή αίτους 1659.
Από τις μαρτυρίες του κώδικα της Μονής φαίνεται ότι πρώτοι κτήτορές της ήσαν οι Γεώργιος Γκούτζιας, Μιχάλης Μελιγγέρης και ο ιερομόναχος Αντώνιος Σιπισχιώτης οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια της Μονής το 1634.

Ο Λογιότατος Μητροπολίτης Κορυτσάς,  Ευλόγιος Κουρίλας αναφέρει ότι η Μονή γινόταν πολλές φορές τόπος συνόδων των Μητροπολιτών της περιοχής. Παρα τις καταστροφές και την εγκατάλειψη των τελευταίων σκληρών χρόνων του καθεστώτος Εμβερ Χότζα η Μονή διατηρεί τη μεγαλοπρέπεια της μαρτυρεί το μεγαλείο της ιστορικής Μοσχόπολης.


Me madhështinë e  merituar u festua dhe sivjet Lindja e Pararendësit Joan në Manastirin me të njejtin emër në Voskopojë/Moschopole të Korçës. Ashtu siç e do tradita gjatë kësaj dite mbahet një panair i madh i cili fillon me Meshën Hyjnore. Turma njerëzish të pafundme nga e gjithë zona shkojnë për peligrianz në këtë manastir ku tempulli ruan akoma disa elementë historikë.

Manastiri i shenjtë i Prodhromit të Nderuar është i lidhur ngushtë me historinë e Voskopojës. Tek kjo kishë gjetë strehë gratë dhe fëmijët gjatë shkatërrimit të vitit 1769. Manastiri përbë dhe monumentin më të lashtë të qytetit. Mbi hyrjen qëndrore të tempullit në pjesën e brendshme lexojmë.

U rikonstrukturua kjo kishë e shenjtë dhe hyjnore me ndihmesën dhe harxhet e akrondit të nderuar dhe besimtar zotit zotit Gjeorgjiu Gkoutzo në vitin ZRM 1692.
U ndërtua për nder të të lavdishmit profet Joanit pagëzor me ndihmesë dhe mund të igumenit të tërëshenjtë Andon murgut dhe me financim të arkondit të nderuar dhe besimtar zotit Mihail djalë i të ndjerit Kosta Monahu Kaliniku për shpirtin e tij dhe për jetë të bekuar të fëmijëve të tij në kohën që Kryeprift ishte Fortlumturia e tij Kryepiskopi i të shenjtës Justinianë të parë, i Ohrit zoti, zoti Ignat në vitin 1659

Nga dëshmitë të kodit të Manastirit duket që ndërtuesit e parë të tij ishin Gjeorgjio Gkoztzias , Mihail Meliggeri dhe Murg Andoni nga Shipska të cilët dhe vendosën themelet e Manastirit në vitin 1634.

Mitropoliti i shumë edukuar i Korçës Evllogj Kurilla përmend se Manastiri bëhej shpesh herë vend ku kryeshin sinodhe të Mitropolitëve të zonë. Mgjth shkatërrimet dhe braktisjen e viteve të fundit të egëra gjatë pushtetit të E Hoxhës Manastiri ruan madhështinë e Voskopojës Historike.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1429) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (374) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (253) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (234) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (61) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (45) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)