Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Σερβία - Zbulim i rëndësishëm arkeologjikë në SERBI!

djordje kojadinovicΑρχαιολόγοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν μαγικά ξόρκια χαραγμένα πάνω σε μικροσκοπικά ρολά από χρυσό και ασήμι που βρέθηκαν μαζί με ανθρώπινους σκελετούς οι οποίοι ήταν θαμμένοι για σχεδόν 2.000 χρόνια στην ανατολική Σερβία.
«Το αλφάβητο είναι ελληνικό, απ’ όσο γνωρίζουμε. Η γλώσσα είναι είναι Αραμαϊκά, ένα μυστήριο της Μέσης Ανατολής για εμάς» δήλωσε στο Πρακτορείο Reuters ο Miomir Korac, επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στην ανατολική Σερβία.
Οι σκελετοί βρέθηκαν στους πρόποδες ενός μεγάλου εργοστασίου ηλεκτροδότησης, το οποίο λειτουργεί με κάρβουνο. Εκεί γίνονται έρευνες πριν χτιστεί ακόμη μία μονάδα, στο σημείο όπου υπήρχε μία αρχαία ρωμαϊκή πόλη.
Την περασμένη εβδομάδα, έγινε η απομάκρυνση χωμάτων από τους σκελετούς, η ομάδα του Korac βρήκε δύο φυλακτά φτιαγμένα από μόλυβο. Όταν τα άνοιξαν, βρήκαν στο καθένα τα μικροσκοπικά ρολά από ασήμι και χρυσό, καλυμμένα από σύμβολα και γράμματα.
Πιστεύουν πως οι επιγραφές είναι μαγικά ξόρκια, που συνόδευσαν τους νεκρούς στον τάφο για να επικαλεστούν «θεϊκές» δυνάμεις να κάνουν καλό ή κακό.
«Διαβάζουμε τα ονόματα μερικών δαιμόνων, που είναι συνδεδεμένοι με την σημερινή περιοχή της Συρίας» είπε ο αρχαιολόγος, Ilija Dankovic στο σημείο της ανασκαφής καθώς συνεχίζεται η ανακάλυψη και άλλων σκελετών από τον 4 μ.Χ. αιώνα.
Τα εύθραυστα ρολά από πολύτιμα μέταλλα, τα οποία όταν ξετυλίγονται μοιάζουν με περιτύλιγμα αντίστοιχα με αυτά μίας καραμέλας στο μέγεθος, μπορεί να μη γίνουν ποτέ απολύτως κατανοητά σε τι εξυπηρετούσαν.
Είναι τα πρώτα ανάλογα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στη Σερβία αλλά μοιάζουν με φυλακτά «δεμένα με μαγεία» τα οποία έχουν βρεθεί σε άλλες χώρες, είπε ο Dankovic.
«Ήταν συχνά φυλαχτά αγάπης, «διέτασσαν» κάποιον να ερωτευτεί, αλλά ήταν επίσης σκοτεινά, με κατάρες, του τύπου: ‘είθε το σώμα σου να πεθάνει, τόσο κρύο και βαρύ, όσο αυτός ο μόλυβος», διευκρίνισε ο ίδιος.
Τα φυλαχτά μαγείας συχνά θάβονταν με νεκρά παιδιά ή ενήλικες που είχαν υποφέρει βίαιο θάνατο, ανέφερε ακόμη ο Dankovic Αυτό καθώς υπήρχε η πεποίθηση ότι οι «ψυχές αυτών των ανθρώπων χρειάζονταν περισσότερο χρόνο να βρουν ανάπαυση και είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δαίμονες και θεότητες, όπου θα περνούσαν τις ευχές ώστε να κάνουν τα μαγικά τους».
Arkeologët po përpiqen të çkodojnë disa shkrime me thënie magjike të gdhëndura në pjesë floriri dhe argjëndi mikroskopike të cilat të mbështjella u gjendën bashkë me skeletët njerëzorë të cilët ishin të varrosur për pothuajse 2000 vjet në Serbinë lindore.

Alfabeti është Grek me sa kemi dijeni. Gjuha është Aramaike, një mister i Lindjes së Mesme për ne” deklaroi në Agjencinë Reuters, Miomir Korac udhëheqës  i kërkimeve dhe gërmimeve arkeologjike në Serbinë lindore.


Skeletët u gjendën në këmbët e një TEC-i i cili punon me qymyr. Atje po kryheshin kërkime para se të ndërtohej dhe një godinë tjetër, në pikën ku ndodhej një qytet i lashtë romak.

Javën e kaluar, u bë dhe largimi i dherave nga skeletët, grupi i Korac gjeti disa filiqka/mbrojtëse të bërë prej plumbi. Kur i hapën gjetën tek secila të mbështjella copë të vogla prej argjendi dhe floriri, të mbuluara me simbole dhe gërma.


Besojnë se këto mbishkrime janë thënie magjike, që shoqëronin të vdekurit në varr për të thirrur fuqitë “hyjnore” që të bënin mirë apo keq.

“Lexojmë emrat  e dsa demonëve, që janë të lidhur me zonën e sotme të Sirisë” tha arkeologu, Ilia Dankoviç në vendin e gërmimit pasi vazhdon dhe zbulimi i skeletëve që prej shek të 4 pas Krishtit.

Këto rolo delikate prej metali të çmuar, të cilata kur shmbështillen duken si mbështjellëse me masën e atyre që përdoren për karamelet, mund të mos bëhen kurrë plotësisht të kuptueshme përsa i përket funksionit.
Janë të parat objekte  të këtij lloji që u zbuluan në Serbi dhe ngjajnë me filiqka “të lidhura me magji” të cilat janë gjetur në vende të tjera, tha Dankoviç


“Ishin shpesh filiqka dashurie “urdhëronin” dikë që të dashurohej, por gjithashtu dhe të errëta, me mallkime të llojit “uroj që trupi yt të vdesë, kaq i ftohtë dhe i rëndë sa ky plumbi këtu” thotë ai.

Filiqkat e magjisë shpesh varroseshin me fëmijë apo adultë të vdekur që kishin vuajtur nga një vdekje e dhunëshme, thotë Dankoviç. Kjo pasi ekzistonte bindja se “këto shpirtra të njerëzve donin më tepër kohë që të gjejnë prehje dhe kishin më tepër mundësi që të gjejnë demonë dhe zota, ku do të jepnin uratat në mënyrë që të realizohej magjia e tyre”.
djordje kojadinovic
djordje kojadinovic

Δεν υπάρχουν σχόλια: