Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Εφημερίδα «Sot»: Μετά από πιέσεις της Ελλάδας ο Ράμα δεν δίνει υπουργική θέση στο τσάμικο κόμμα



Η αλβανική εφημερίδα «Sot» η οποία συχνά-πυκνά ασχολείται με ελληνο-αλβανικά θέματα, γράφει σήμερα πως ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάνει πίσω στη σκέψη να δώσει έναν υπουργό στον σύμμαχό του Ιντρίζι του τσάμικου κόμματος PDIU. Κι αυτό μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την Αθήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «μόλις ακούστηκε πως οι τσάμηδες θα μπούνε στην κυβέρνηση, η Αθήνα έκανε επαφές με τα επίσημα Τίρανα και προειδοποίησε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα θέσει βέτο για την ένταξη στην ΕΕ.» Στα επιχειρήματα της Αθήνας, συνεχίζει η εφημερίδα, είναι πως ένα υπουργείο για το PDIU αποτελεί απειλή για την ελληνική μειονότητα στο νότο της Αλβανίας».
Γνωρίζοντες τα πράγματα θεωρούν πως οι λόγοι που το τσάμικο κόμμα δεν πήρε ακόμα υπουργείο δεν φαίνονται να είναι οι «απειλές» της Αθήνας, αλλά οι απαιτήσεις των τσάμηδων για ένα καλό-κερδοφόρο υπουργείο εν όψει των προσεχών εκλογών του Ιουνίου. Λέγεται ότι ο Ράμα τους πρόσφερε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αυτοί ζητούσαν το υπουργείο Ενέργειας που «έχει πολύ ψωμί». Έτσι κι αλλιώς ο Ράμα τους έχει προσφέρει πολλές και σημαντικές θέσεις, παρέχοντάς τους πλεονεκτήματα σε σχέση με τις επόμενες εκλογές.
Επιπλέον, αν λάβει κανείς υπόψη τον δημόσιο λόγο του αλβανού πρωθυπουργού σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και του αλβανού Υπεξ Μπουσάτι, διαπιστώνει πως οι διακηρύξεις της αλβανικής πολιτικής πως θεωρεί την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο, είναι απλά κούφια λόγια στην προσπάθεια να καλύψουν την απροθυμία τους ως προς τη βελτίωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων. Τα Τίρανα με κάθε μέσο και τρόπο προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον ελληνικό παράγοντα και φαινεται παράλογο να υποκύπτουν στις «πιέσεις και τις απειλές» της Αθήνας. Ο Ράμα θα δώσει υπουργείο στους τσάμηδες όταν του βγουν οι λογαριασμοί. Κι αν δεν του βγούν οι λογαριασμοί, αυτό δεν θα σημάνει ότι πίσω είναι η Αθήνα…
Πηγή:tachydromos.org



Δεν υπάρχουν σχόλια: