Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Απάντηση ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά σε ερώτηση βουλευτών ΝΔ για το "τσάμικο ζήτημα"Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι έκθετοι για τη συνεχή και άκριτη υιοθέτηση ψεμάτων και κάθε είδους ανακρίβειας παραγόντων της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ακόμα και εκείνων που γίνονται για μικροπολιτικές εσωτερικές σκοπιμότητες στην Αλβανία.
Επαναλαμβάνω:
Πρώτον: η Ελλάδα, τουλάχιστον η παρούσα Κυβέρνηση, ουδέποτε δέχτηκε ότι υπάρχει θέμα τσάμικου.
Δεύτερον, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην αλβανική πλευρά άτυπο κείμενο προσδιορισμού των προς επίλυση ελληνοαλβανικών διαφορών. Η μόνη αναφορά που γίνεται στο ανύπαρκτο ζήτημα είναι ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια.
Τρίτον, η Ελλάδα ενημέρωσε για τα πιο πάνω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να της επισημάνει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Είναι το λιγότερο ανοησία να εμφανίζεται η υπογράμμιση των ελληνικών κόκκινων γραμμών ως διεθνοποίηση ενός ανύπαρκτου ζητήματος, για το οποίο η Ελλάδα ζητά τάχα τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής. Ο μόνος που με επιπολαιότητα άνοιξε στο εξωτερικό το ζήτημα ήταν μία ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Τέταρτον, η ενημέρωση για τις κόκκινες γραμμές έγινε προληπτικά διότι το κόμμα των τσάμηδων συμμετέχει στην αλβανική Κυβέρνηση, γεγονός το οποίο πολλαπλώς καταδίκασε η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση.
Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια θετικής επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων, στα οποία ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνεται το τσάμικο. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζω την επίθεση που μου έκανε βουλευτής επειδή έθεσα το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Θα αναμέναμε την τήρηση περισσότερο υπεύθυνης στάσης από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά όταν σχολιάζονται χειρισμοί σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα.
Υπουργείο Εξωτερικών


Η ερώτηση των Βουλευτών της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη - Γ. Κεφαλογιάννη  

«Προς:  τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά

Θέμα: σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών περί «τσάμικου ζητήματος»

Κύριε Υπουργέ

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV o Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Μπουσάτι απεκάλυψε πως η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν και υπέβαλαν ξεχωριστά ανεπίσημα έγγραφα με τις εκκρεμείς ελληνοαλβανικές διαφορές τόσο στον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. κ. Γ. Χάν αλλά και στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική κ.  Φ. Μονγκερίνι.

 Στις δηλώσεις του ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε ότι και στα δυο έγγραφα υπάρχει, μεταξύ άλλων, αναφορά στο «θέμα» των Τσάμηδων, ως ελληνοαλβανική διαφορά,  γεγονός που, εφόσον αληθεύει δημιουργεί μείζον ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Πρώτον, γιατί εκθέτει την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία μόλις πρόσφατα διέψευσε ότι το «τσάμικο ζήτημα» αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεύτερον, γιατί καθιστά υπαρκτό σε διμερές και μάλιστα διεθνοποιεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Επιβεβαιώνει την υποβολή ανεπίσημου εγγράφου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  σχετικά με τις ελληνοαλβανικές διαφορές; Αν ναι, ποιες οι θέσεις της ελληνικής πλευράς  στο σχετικό έγγραφο αναφορικά με τις αλβανικές αξιώσεις περί «τσάμικου ζητήματος»; Παρακαλείται ο κ. Υπουργός  για την κατάθεση του σχετικού εγγράφου εκ μέρους του ελληνικού Υπ.Εξ.

2) Επιβεβαιώνει την υποβολή ανεπίσημου εγγράφου εκ μέρους της Αλβανίας, το οποίο αναφέρεται σε ανοικτά, κατά την αλβανική πλευρά, ζητήματα με την Ελλάδα; Παρακαλείται ο κ. Υπουργός για την κατάθεση και αυτού του σχετικού εγγράφου εκ μέρους του αλβανικού Υπ.Εξ. 

3) Ποιοι ακριβώς λόγοι ώθησαν την ελληνική πλευρά, μέσω της καταστρώσεως ενός οδικού χάρτη, ο οποίος εξηγγέλθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στην Αλβανία, να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση «θεμάτων» όπως το τσάμικο, ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα;

4) Ποιοι επίσης λόγοι ώθησαν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί διαδικασία υποβολής παρόμοιων, απαράδεκτων, εγγράφων, υπο την μορφή  non paper  σε τρίτους και δη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

5) Αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το «τσάμικο ζήτημα» στον υπο σύσταση  μηχανισμό επίλυσης διμερών διαφορών; Αν όχι, προτίθεται  η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη σύσταση του εν λόγω μηχανισμού, στο βαθμό που η αλβανική πλευρά εμμένει στο «θέμα» των Τσάμηδων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ντόρα Μπακογιάννη, Ά Αθηνών

Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ρεθύμνης»
http://ellogosar.blogspot.al/2016/10/blog-post_6.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: