Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ο αλβανός Υπεξ Μπουσάτι: Τα θέματα που ανέφερε ο Hahn έχει δεχθεί και η ελληνική πλευρά


kotzias_tirana

Στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A1 Report βρέθηκε χθες βράδυ ο αλβανός Υπεξ κ. Ντ. Μπουσάτι. Δεν θα γινόταν κι αλλιώς, καθώς οι δηλώσεις Χαν συνεχίζουν να τροφοδοτούν τα μίντια με αναλύσεις για την πλέον «θετική αυτή διπλωματική εξέλιξη και επιτυχία», μέρος των ερωτήσεων του δημοσιογράφου να είχαν να κάνουν με τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον Μπουσάτι οι δυο πλευρές έχουν συγκροτήσει «έναν διμερή μηχανισμό συνεργασίας και έχουν ανταλλαξει διαμέσου δυο εγγράφων που τα έχουν χαρακτηρίσει ως non paper», καταγράφοντας ο καθένας την δική του άποψη για τα υπό συζήτηση θεματα. «Τα θέματα που αναφέρθηκαν και στη δήλωση του επιτρόπου Χαν, είπε ο Μπουσάτι, είναι θέματα που ανεξάρτητα από τον τρόπο χειρισμού τους, βρίσκονται και στο αλβανικό και στο ελληνικό έγγραφο. Στα συμφραζόμενα αυτά δεν θεωρώ έκπληξη τη στάση του επιτρόπου Χαν».

Ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι προσφέρει η κυβέρνησή σας για το «τσάμικο», ο κ. Μπουσάτι βρίσκει την ευκαιρία να επισημάνει άμεσα το ρόλο που παίζει τα ανθελληνικό κόμμα PDIU  του Σ. Ιντρίζι, σημαντικός πολιτικός σύμμαχος του κυβερνώντος Σ.Κόμματος του Ε. Ράμα.  «Εφόσον είμαστε σε διαβουλεύσεις (με την ελληνική πλευρά), απαντάει ο Μπουσάτι, πιστεύω θα δείξετε κατανόηση ώστε να μην είμαι εξαντλητικός στις απαντήσεις σχετικά με τους τρόπου λύσης του τσάμικου θέματος…Πρώτη, όμως, η κυβέρνησή μας, μετά την πτώση του κομμουνισμού έχει στο πρόγραμμά της το τσάμικο θέμα. Δεύτερον, υπάρχει ένα ψήφισμα στο αλβανικό κοινοβούλιο… Τρίτον, είναι γεγονός πως η συμμαχία μας έχει διευρυνθεί όχι απλκά αριθμητικά, αλλά και πολιτικά με ένα κόμμα όπως το PDIU. Όλα αυτά τα στοιχεία υποχρέωσαν την αλβανική διπλωματία να θέσει διάφορους τρόπους λύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά. Αυτό είναι θέμα βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν απλά ιδιοκτησιακό  θέμα, είναι ένα θέμα που εμείς δεν το βλέπουμε ως ρεβάνς κατά της Ελλάδας. Είναι ενα  θέμα που του αξίζει πολιτικός χειρισμός, στο διπλωματικό, οικονομικό και νομικό σκέλος».
Τέλος στην ερώτηση εάν είναι σύμπτωση (η δημοσιοποίηση εκ μέρους της Αλβανίας, σχόλιο Δερόπολης) οι δηλώσεις Χαν με τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο Μπουσάτι όπως λακωνικά: «Κατά την άποψή μου είναι σύμπτωση. Η άποψή μου είναι αυτή που σας εξέθεσα».
http://www.deropoli.com/?p=14357

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1416) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)