Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Διπλωμάτης: «Οι Αλβανοί έχουν αφηνιάσει»

Διπλωμάτης: «Οι Αλβανοί έχουν αφηνιάσει»
Του Μάκη Πολλάτου

«Οι Αλβανοί έχουν αφηνιάσει» σχολιάζει έμπειρος διπλωμάτης μετά τις αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις της αλβανικής κυβέρνησης για το υποτιθέμενο θέμα των τσάμηδων και τελευταία για την κατεδάφιση σπιτιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα. Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι το 1687 η Ακρόπολη... σώθηκε χάρη στη δράση ενός ανθρώπου που για τον κ. Ράμα ήταν Αλβανός και παρενέβη για να μην βομβαρδιστεί ο Παρθενώνας από τους Ενετούς του Μοροζίνι (ενώ η πραγματικότητα είναι ότι ο Μοροζίνι βομβάρδισε την Ακρόπολη προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές). Ο κ. Ράμα υποστήριξε μάλιστα ότι την εποχή εκείνη ο πληθυσμός της Αθήνας ήταν κυρίως... αλβανικός και σχεδόν άφησε να αιωρείται η αίσθηση ότι τα Τίρανα θα μπορούσαν να εγείρουν αξιώσεις επί της κυριαρχίας της ελληνικής πρωτεύουσας!

Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων ξεκίνησε την Κυριακή όταν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να ακυρώσει την προγραμματισμένη κατεδάφιση 19 σπιτιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς της Χειμάρρας με το αιτιολογικό ότι θέλουν να μετατρέψουν την παραθαλάσσια πόλη σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.
Η Αθήνα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι η προστασία των δικαιωμάτων της ελλληνικής μειιονότητας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
Τα Τίρανα αντέδρασαν διατυπώνοντας τον... χιουμοριστικό ισχυρισμό ότι η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές δικαίου σημειώνοντας παραλλήλως ότι οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το δήμο Χειμάρρας για την κατεδάφιση των σπιτιών που ανήκουν σε Έλληνες είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανάρτησε στο Facebook τις ανιστόρητες απόψεις του για την Αθήνα και την δήθεν διάσωση της Ακρόπολης χάρη στη μεγαλοθυμία ενός ανθρώπου που ο Έντι Ράμα πολιτογράφησε σαν Αλβανό. Οι απόψεις του Έντι Ράμα θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έθεσε θέμα συνόρων με την Ελλάδα, αμφισβήτησε ανοιχτά τη συνθήκη της Λωζάνης και ανέφερε σαν «δικά μας» τα νησιά του Αιγαίου απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές!
Από την ελληνική διπλωματία δεν μπορεί να επαληθευτεί το σενάριο ότι ο Έντι Ράμα είναι σε συνεννόηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η χρονική συγκυρία δείχνει ότι τα Τίρανα παίρνουν... γραμμή από την τουρκική κυβέρνηση, με προφανή σκοπό να εκμεταλλευθούν την αδυναμία της Αθήνας και να δημιουργήσουν προηγούμενο ή έστω να καταγράψουν επισήμως τις αμφισβητήσεις τους.
Θέλοντας να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο, οι Αλβανοί κάλεσαν την Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα για εξηγήσεις σχετικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η συμπεριφορά των τοπικών αρχών στη Χειμάρρα παρακολουθείται και αξιολογείται ενώ παράλληλα ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί.
Η Αθήνα αντέδρασε εκ νέου καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο των Τιράνων για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειιονότητας. Την ίδια στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ανιστόρητες τια απόψεις του Έντι Ράμα τονίζοντας κατά λέξη ότι «η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».
Ενώ αναμένεται η επόμενη κίνηση της αλβανικής πλευράς, στο υπουργείο Εξωτερικών κάνουν κινήσεις προκειμένου να αποτρέψουν την προγραμματισμένη κατεδάφιση των 19 σπιτιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας. Είναι προφανές ότι αν τα Τίρανα κλιμακώσουν και προχωρήσουν στην απόφασή τους, η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας - ΕΕ αφού η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης Ράμα ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/306377-diplomatis-%C2%ABoi-albanoi-exoun-afiniasei%C2%BB

Δεν υπάρχουν σχόλια: