Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Σχέδιο όξυνσης από την Αλβανία διαβλέπει το ΥΠΕΞ

Ο εθνικισμός, πολιτικό νόμισμα υψηλής αξίας στην Αλβανία, που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τον κ. Ράμα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Περίοδο περαιτέρω όξυνσης των προκλήσεων από τα Τίρανα αναμένει η Αθήνα λόγω –μεταξύ άλλων– της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου του 2017. Αυτή η αμιγώς εκλογική προσέγγιση για την εξήγηση της αλβανικής προκλητικότητας δεν είναι επαρκής και όλοι όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα αντιλαμβάνονται ότι τα Τίρανα κινούνται βάσει σχεδίου. Ιδιαίτερα μετά την τελευταία παρέμβαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Eντι Ράμα, ο οποίος έσπευσε να αποδώσει τη διάσωση το 1686 της Ακρόπολης των Αθηνών από τα κανόνια του Μοροζίνι στο «γηγενές» αλβανικό στοιχείο της πόλης, προκειμένου να απαντήσει στην ελληνική αντίδραση στη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση 19 οικιών ομογενών στη Χειμάρρα. Είναι προφανές ότι για την Αθήνα η στάση των Τιράνων δεν βοηθά την ενταξιακή προοπτική της χώρας, κάτι που αναμένουν ότι θα αποτυπωθεί και στην έκθεση προόδου που θα γίνει γνωστή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο εθνικισμός αποτελεί πολιτικό νόμισμα υψηλής αξίας στην Αλβανία και χρησιμοποιείται από τον κ. Ράμα κατά κόρον. Αλλωστε, η κυβέρνησή του στηρίζεται στη συνεργασία του με το κόμμα των Τσάμηδων (PDIU), ο αρχηγός του οποίου (Ιντρίζι) χρησιμοποιεί ανοικτά αλυτρωτική και μισαλλόδοξη ρητορική. Ο κ. Ν. Κοτζιάς αντελήφθη την πραγματικότητα αυτή εκ του σύνεγγυς τον Ιούνιο, όταν ταξίδεψε ώς τα Τίρανα με μια «λύση-πακέτο» για όλες τις διμερείς εκκρεμότητες Ελλάδας - Αλβανίας. Υπενθυμίζεται ότι τότε, ενόψει των επαφών του κ. Κοτζιά, είχε διοργανωθεί έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ συγκέντρωση των Τσάμηδων. Λίγες ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Γαλλία-Αλβανία στο πλαίσιο του Euro 2016, βρέθηκε στις κερκίδες αλβανικό πανό που μιλούσε για «γενοκτονία» των Τσάμηδων. Για την Αθήνα το πρόβλημα έλαβε ακόμη μεγαλύτερες και σοβαρότερες διαστάσεις, όταν ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση κ. Γιοχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή της Ν.Δ., πρακτικά μετέφερε στα «προς επίλυση» ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες και το «Τσάμικο».

Το τελευταίο επεισόδιο στις επιδεινούμενες ελληνοαλβανικές σχέσεις γράφτηκε με τα ειδοποιητήρια για κατεδάφιση των σπιτιών 19 ομογενών από τη Χειμάρρα, που προκάλεσαν την αρχική αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Το τελεσίγραφο για την κατεδάφιση λήγει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αύριο. Μέχρι τότε, εκτός απροόπτου, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής. Χθες, πάντως, το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων και ναρκοθέτηση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτιρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής». Επίσης, τονίζεται ότι πρόκειται «για μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας». Της τελευταίας ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η ανάρτηση του κ. Ράμα στο Facebook, στην οποία αναφέρει ότι «η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς». Μία από τις αποστροφές του κ. Ράμα που έγινε δεκτή με ενόχληση από την Αθήνα, είναι ότι «η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δούσμανη, ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μη βομβαρδίσουν την Αθήνα» το 1686.

http://www.kathimerini.gr/881672/article/epikairothta/politikh/sxedio-o3ynshs-apo-thn-alvania-diavlepei-to-ype3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1415) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (372) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (237) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)