Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Ας συμβάλουμε όλοι για την αναβάθμιση αυτού του χώρου και να μην μείνουμε θεατέςΑς συμβάλουμε όλοι για την αναβάθμιση αυτού του χώρου και να μην μείνουμε θεατές
Άλλος ένας χρόνος οδεύει προς τη δύση. Με τις επάλξεις και τα προβλήματά του. Με έναν τόπο που συνεχίζει να  βάλλεται.Δημογραφικά, με στόχο την αλλοίωση και την συρρίκνωσή του. Πληθυσμιακά, με κίνδυνο την εκκένωσή του.
Με μια Ελληνική Κοινότητα να μεμψιμοιρεί. Που συνεχίζει ν’ αντιμετωπίζει αμέτρητα προβλήματα και πολλά βέλη.
Προβλήματα με το περιουσιακό. Με την υφαρπαγή των λιβαδιών και γαιών με στόχο την απογύμνωση και την εκκένωση. Με μαραθώνια δικαστήρια, που πολλά απ’ αυτά μπορούν να μπουν στο Βιβλίο Γκίνες.

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια μας να γίνονται, κατά περιόδους, στόχος ληστών ή καταστρέφονται και ιδιοποιούνται από άλλους.
Προβλήματα στην πολεοδομία. Με δρόμους τριτοκοσμικούς. Με την έλλειψη ύδατος και να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα, μόλις αστράψει στη μέση Αλβανία.
Προβλήματα με το εκπαιδευτικό.  Με την έλλειψη βιβλίων. Και τα υπάρχοντα, με διαστρεβλωμένο και ανιστόρητο περιεχόμενο που δηλητηριάζουν και απομαραίνουν την ψυχή των παιδιών μας.
Μ’ έναν εθνικισμό στο μεγαλείο του. Και να εκτοξεύεται αυτός ο εθνικισμός από όλα τα γραπτά και ηλεκτρονικά μέσα. Από ιθύνοντες και αρχηγούς κομμάτων. Από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με τις ψευτιές, τα ανιστόρητα επιχειρήματα και τα εθνικιστικά του παραληρήματα. Ακόμα και τα σόου μετατράπηκαν σε εθνικιστικά μπίσνες.
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά πολλάκις, ίσως ασυνείδητα,, επενδύουμε σ΄ έναν διχασμό, που εμποδίζει την πορεία μας προς τα εμπρός.
Μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις, μπροστά σ’ αυτές τις καταστάσεις χρειάζεται συσπείρωση. Χρειάζεται ενότητα.
Πιο κοντά στους ανθρώπους μας. Να επικρατήσει το «δικό μας» και όχι το «δικό μου». Το «εμείς» και όχι το «εγώ». Να επικρατήσει ο διάλογος και όχι ο μονόλογος.  
Με την νέα διοικητική διαίρεση μας δόθηκε η ευκαιρία να αυτοκυβερνηθούμε. Ένα είδος αυτονομίας. Μια άτυπη μικρή κυβέρνηση, όπως τονίζαμε στο σημείο 10 του Ψηφίσματος της Ομόνοιας του 1993.
Η καρποφορία αυτού του αυτοκυβερνησμού θα φέρει λύσεις και αισιοδοξία στον απλό δημότη. Ας συμβάλουμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, για την αναβάθμισή του και να μην μείνουμε θεατές, να μινυρίζομε και να μείνουμε  αμέτοχοι στις παρακάμψεις.
Η κεντρομόλος δύναμη, η ΟΜΟΝΟΙΑ.  Αυτή θα είναι το περικόχλιο που θα στερεώνονται τα  κόμματα και όχι  τα κόμματα πάνω απ’ αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.