Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Τι να κάνουμε με τις 7 καρακάξες του Μεσολογγίου; ρωτήστε τους Ελβετούς


 

Η δημοσίευση της φωτογραφίας με τους 7 νεοσύλλεκτους που κάνουν το σύμβολο της μεγάλης Αλβανίας στο κέντρο εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι και οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που ακολούθησαν προκάλεσαν αντιδράσεις που κορυφώθηκαν με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ασφαλείας της Αλβανικής Βουλής που χαρακτήρισε την Ελλάδα ως "ρατσιστικό κράτος".

Αναμενόμενες οι αντιδράσεις των Αλβανών, καθώς τελευταία το εθνικιστικό πογκρόμ κατά μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία έχει αναδειχθεί στην πιο αγαπημένη ασχολία τους, κάτι σαν το εθνικό τους σπορ. Αναμενόμενο και να μην απελαθούν οι 7 νεαροί και να μην πραγματοποιηθούν οι απειλές του κ. Καμμένου, σε μια προσπάθεια να μην δώσουμε περισσότερη τροφή στην αγέλη των Αλβανών εθνικιστών που δρουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα και εντός των ελληνικών στρατοπέδων, για να μείνουμε μακριά από άλλες κατηγορίες περί "ρατσιστικού κράτους".
Τότε το ερώτημα είναι: τι να κάνουμε με τους 7 προκλητικούς νεοσύλλεκτους που μπορεί στο μέλλον να γίνουν 107 η 1007;
Kάτι ανάλογο συνέβη και στον Ελβετικό στρατό με νεοσύλλεκτους από Αλβανία και Κόσοβο που υπηρετούσαν στο Ελβετικό στρατό τον Απρίλιο του 2015 (φώτο άρθρου). Πως αντέδρασαν οι στρατιωτικές αρχές στην Ελβετία;
Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα BLICK στις αρχές του Απριλίου του 2015 όπου δημοσίευσε φωτογραφία που έδειχνε στρατιώτες του Ελβετικού στρατού με αλβανική καταγωγή να ποζάρουν με την αλβανική σημαία μέσα σε ένα τρένο φορώντας την στρατιωτική παραλλαγή.
Ο εκπρόσωπος του Ελβετικού στρατού Christofer Brunner, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα τότε δήλωσε: 
"Αν κάποιος φοράει ελβετική στρατιωτική στολή, η σημαία μας είναι η μόνη που θέλουμε να δούμε. Όλες τις άλλες σημαίες δεν θέλουμε να τις δούμε."
Αλλά σχόλια και δηλώσεις που αναφέρονται στο άρθρο είναι:
"Αυτό είναι παρόμοιο με εθνική προδοσία".
"Αυτό είναι ένα θέμα που θίγει την ευπρέπεια και τον σεβασμό!"
Το άρθρο κλείνει λέγοντας πως οι φαντάροι στην φωτογραφία με την σημαία κινδυνεύουν με επίπληξη, αφαίρεση εξόδου, πρόστιμο ή και συλλήψεις.
Οι Αλβανοί φαντάροι του Ελβετικού στρατού κινδύνευσαν με φυλάκιση επειδή πόζαραν με την αλβανική σημαία σε ένα τρένο που στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι εθνικιστικό σύμβολο αλλά το επίσημο σύμβολο ενός φιλικού προς την Ελβετία κράτους. Και όλα αυτή σε μια χώρα που φημίζεται για την πολιτιστική ανεκτικότητα, την ελευθερία έκφρασης και η οποία δεν κινδυνεύει άμεσα η έμμεσα από καμία χώρα με εθνικιστικές βλέψεις ή κινδύνους ανάλογους με αυτούς που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Θεωρώ πως δεν πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια του νόμου επάνω στα 7 άβουλα πλάσματα που έκαναν το σήμα της μεγάλης Αλβανίας, για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη ενός αρχηγού κώματος. Αλλά αυτό είναι σαν να ζητάς από τους Έλληνες στρατιωτικούς να γίνουν ποιο "Ελβετοί" και από τους Ελβετούς.
Ας αφήσουμε καλύτερα την δικαιοσύνη να αποφασίσει σχετικά με το μέλλον τους με βάση τo νόμο και με λίγη δόση επιείκειας.
Ο Εκσκαφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.