Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Μήνυμα Λεωνίδα Παππά για την επέτειο ίδρυσης της Ομόνοιας

Σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια, στη Δερβιτσάνη, συναντήθηκαν η ελευθερία, η ελπίδα, το όραμα, η αγωνία, ο φόβος και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η διαφωνία και η καχυποψία.
Οι περισσότεροι από εμάς θα ακούσαμε ή συμμετείχαμε σε συζητήσεις για το ρόλο κάποιων πρωτεργατών, για την παρουσία ή την απουσία κάποιων άλλων. Για το αν κάποιοι ήταν παρόντες γιατί τους κάλεσε η εθνική υποχρέωση ή τους έστειλαν οι αλβανικές υπηρεσίες. Δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε για το ρόλο του καθενός αλλά θα συμφωνήσουμε πως δεν έχει καμία σημασία πόσοι, ποιοι και γιατί ήταν γιατί η ουσία είναι αλλού.
Οι ιδρυτές της Ομόνοιας ήταν οι απόστολοι μιας κοινότητας, που διψούσε να πιστέψει και να εκφραστεί. Η παρομοίωση με τους αποστόλους δεν είναι τυχαία. Στους δώδεκα υπήρχε ο Ιούδας, ο άπιστος Θωμάς, ο οξύθυμος Πέτρος, ο δύσπιστος Ναθαναήλ, οι αγράμματοι ψαράδες όπως ο Ιάκωβος και ο Ανδρέας αλλά και οι γραφιάδες Ματθαίος και Ιωάννης και άλλοι τέσσερις. Όποιες και να ήταν οι προθέσεις και οι γνώσεις τους καθενός ή ιδέα ήταν καταδικασμένη να πετύχει και να αγκαλιαστεί απ όλους τους Έλληνες.
Η εξουδετέρωση της Ομόνοιας ήταν διακαής πόθος όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευση στην Αλβανία. Οι πρακτικές δεν ήταν πάντα ίδιες. Την πρώτη δεκαετία υπήρχε μία μετωπική σύγκρουση. Αρχικά η Ομόνοια ως κόμμα τίθεται εκτός νόμου, μετά φυλακίζονται στελέχη της και δεν σταματούν οι διάφορες πιέσεις σε άλλα στελέχη για να εγκαταλείψουν το καράβι της οργάνωσης. Μετά την πρώτη δεκαετία αλλάζει η τακτική. Οι μειονοτικοί πολιτευτές των μεγάλων αλβανικών κομμάτων έχουν απλόχερα τη στήριξη των κρατικών και κυβερνητικών μηχανισμών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την ανεξάρτητη πολιτική εκπροσώπηση της ΕΕΜ. Μία πρακτική που συνεχίζει μέχρι σήμερα και μάλιστα τα προνόμια και οι εκβιασμοί να αυξάνονται.
Η «Ομόνοια» που μας πλήγωσε και πληγώσαμε, είναι ακόμα εδώ, τραυματισμένη άλλα μάχιμη.
Η Ομόνοια δεν έγινε και δε θα γίνει ζητιάνα για λίγη εξουσία σε καμία αλβανική κυβέρνηση αλλά έχει τις δικές της προτάσεις με τον ειλικρινή διάλογο που επιδιώκει, χωρίς να κάνει καμία έκπτωση στα δίκαια του ελληνισμού.
Η Ομόνοια είναι ο συνομιλητής του εθνικού μας κέντρου και είναι παρούσα στον οικουμενικό ελληνισμό
Η Ομόνοια δεν αγνοείται από διεθνή παράγοντα αλλά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, όπως συνέβη πρόσφατα στην συζήτηση της Κομισιόν για την πορεία της Αλβανίας προς τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έφτασε μέχρι εκεί η έκθεση μας για το περιουσιακό ζήτημα της ΕΕΜ.
Αυτό που χαράχθηκε την 11η Ιανουαρίου του 1991 στη Δερβιτσάνη, δεν ήταν ένα κατασκεύασμα αλλά μια ιδέα την οποία καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε. Καμία διαφωνία, καμία πικρία, δεν μπορεί να μας κρατά μακριά από αυτήν.
Η Ομόνοια θα συνεχίσει την αποστολή της με μόνο εφόδιο την παρακαταθήκη της ιστορίας.
Χρόνια πολλά, υγιή και δημιουργικά σε όλους

Λεωνίδας Παππάς 
Γενικός Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ – «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.