Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Στην αλβανική βουλή:Παρέμβαση Ντούλε για την κατάσταση ανασφάλειας στην ΕΕΜ


 

Στην συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΚΕΑΔ, χθες Πέμπτη έκανε ουσιαστική παρέμβαση προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την κατάσταση ανασφάλειας που το τελευταίο διάστημα απασχολεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ειδικά δε το Δήμο Δρόπολης. Περισσότερο απ’ τον Υπουργό ο κ. Ντούλες θέλησε να ενημερώσει το σώμα της Βουλής και να κάνει ευρύτερα γνωστό το πρόβλημα. Ενώ κατά το διάστημα απ’ τα Χριστούγεννα και μέχρι σήμερα υπήρξαν διαρρήξεις και λεηλασίες σε πολλά σπίτια στην περιοχή, το πρόβλημα ήταν ουσιαστικά χωρίς τη σχετική προσοχή των μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία παρότι όλη  η κοινότητα  της περιοχής είναι αναστατωμένη.
Τις τελευταίες δε ημέρες έγινε προσπάθεια ώστε να συνδεθεί το όλο θέμα με πολιτικές σκοπιμότητες στην περιοχή και να υποβαθμιστεί σε παιχνίδι ανακατάταξης αστυνομικών στελεχών με στόχο την επιρροή των επικείμενων εκλογών.

Ως εκ τούτου η παρέμβαση του Βαγγέλη Ντούλε όπως και πολλές άλλες είναι ουσιαστική και εστιάζει στην ουσία του, στο πεδίο του ειδικού καθεστώτος προστασίας που πρέπει να διέπει την κοινότητα των Ελλήνων που ζει στην περιοχή. Ενδεικτικό δε τη ενόχληση που προκάλεσε η τεκμηριωμένη παρέμβαση του ήταν η αντίδραση του αρμοδίου Υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, γνωστός εξ άλλου για τη ροπή του προς τα ύπουλα μέσα ψυχολογικής καταπίεσης της ΕΕΜ.
Ο κ. Ντούλες ενώ είχε προγραμματίσει την ομιλία του να επικεντρωθεί στην συνταγματική εκτροπή που συμβαίνει στη χώρα (προ ημερών ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν νομοθετικές πράξεις και συγκεκριμένα αποφάσεις του Υπουργικό Συμβουλίου με ημερομηνίες που δεν έχει συνεδριάσει), μέρος της παρέμβασης του αφιέρωσε στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις λεηλασίες και το κλίμα τρόμου.
Θέλω να ενημερώσω το σώμα, ότι σε ένα μικρό Δήμο, αυτό της Δρόπολης, μέσα σε 45 μέρες έχουν λεηλατηθεί, κλαπεί, παραβιαστεί άνω των 140 κατοικιών ανέφερε ο Ντούλες. Αντιλαμβανόμενος τις γκριμάτσες του Υπουργού Εσωτερικών στα κυβερνητικά έδρανα ο Ντούλες καυτηρίασε λέγοντας ότι παρά τις διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών, τις ενστάσεις τους και τις καταγγελίες δεν έχει συλληφθεί κανείς υπεύθυνος για τις διαρρήξεις. Συμβαίνουν αυτά σε μια περιοχή που είναι εύκολο να επικρατήσει η τάξη και η δημόσια ασφάλεια είπε ο Ντούλες.
Το ερώτημα του ήταν περισσότερο ρητορικό όταν διερωτήθηκε εάν πρόκειται για ανεπάρκεια των διωκτικών αρχών ή για σκοπιμότητες; Μην κοροϊδεύεται μια κοινότητα που ως επί το πλείστον λόγο του χαρακτήρας της ως Εθνική Μειονότητα έχει και ειδική μεταχείριση απ’ το νόμο και τις διεθνείς πρακτικές και συμβάσεις είπε στον Υπουργό, ο οποίος καθ’ όλη την αντιπαράθεση συνέχιζε να χειρονομεί και να προκαλεί με τη στάση του ώστε να οδηγήσει τον Ντούλε να τον προειδοποιήσει ότι εάν εκείνος συνεχίζει προσωπικά αλισβερίσια θα πρέπει να τα σταματήσει και να εκτελέσει τα καθήκοντα του. Άφησε υπονοούμενα ο Ντούλες με τη φράση του ότι εάν ο Υπουργός Εσωτερικών ανέχεται τους κακοποιούς τότε η κοινωνία δεν θα ανεχθεί αυτόν.
Ας σημειωθεί ότι η παρέμβαση γίνεται σε μια ακραία πολιτική κατάσταση πόλωσης στη χώρα με επίκεντρο μάλιστα της ανωμαλίας φαινόμενα της εγκληματικότητας και των οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών και της διασύνδεσης τους με την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Ντούλες έκανε λόγο για τις επικείμενες εκλογές, την καθυστέρηση νομοθετικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της διαδικασίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν ώστε να υπάρξει πολιτική έκρηξη λόγω της εμμονής του Πρωθυπουργού να κρατήσει την εξουσία έστω και με νοθεία στις εκλογές.
tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1418) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (252) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (232) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)