Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Προσβάλουν τους τίτλους σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ


Περίεργα παιχνίδια δήθεν γραφειοκρατικής υφής παίζουν στο Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού στα Τίρανα μέσω της διαδικασίας αναγνώρισης και επικύρωσης των τίτλων σπουδών ειδικά των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Προσχηματικά επικαλούνται το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Κατάρτισης και το Αλβανικό Πλαίσιο Κατάρτισης το οποίο υποτίθεται ότι συγκλίνει με Ευρωπαϊκό. Ωστόσο όμως κι ενώ πτυχιούχοι των Ελληνικών ιδρυμάτων ανωτάτης ή ανωτέρας παιδείας παρουσιάζουν τους τίτλους σπουδών τους με τα ανάλογα μόρια αξιολόγησης κάθε μαθήματος (ECTS), πέραν απ’ τους βαθμούς των μαθημάτων η αναγνώριση που τους πιστοποιεί το Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας βγαίνει μόνο ως βασικό πτυχίο Bachelor μην συμπεριλαμβάνοντας και το Master Pr. ή Master Sc.
Πρόκειται στην ουσία για άσκηση συγκεκριμένης πολιτικής διαφοροποίησης και διακρίσεων έναντι των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Τα ελληνικά ιδρύματα ανωτέρας και ανωτάτης παιδείας προσαρμοζόμενα εδώ και χρόνια στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο σε ότι αφορά στη διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, την πιστοποίηση τίτλων και πτυχίων και ειδικά προσαρμοζόμενα στην περίφημη Κάρτα της Μπολόνια έχουν εν πολλοίς οργανώσει τις σπουδές έτσι ώστε στην προηγούμενη διάρκεια τους οι απόφοιτοι να αποκτούν τόσο το βασικό πτυχίο όσο και τα μετέπειτα. Σημειωτέον ότι πολλά απ’ τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν υψηλές θέσεις στη διεθνή κατάταξη που προκύπτουν μάλιστα μέσα από διαδικασίες σχολαστικής εξέτασης των προγραμμάτων, συγγραμμάτων, εξοπλισμού και ακαδημαϊκού προσωπικού.
Ας φανταστεί κανείς αυτό που έγινε και αφορμή για το παρόν σημείωμα απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μιας απ’ τις κορυφαίες ελληνικές σχολές στη διεθνή κατάταξη, στην πιστοποίηση του Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας βγαίνει κάτοχος μόνο βασικού πτυχίου Bachelor!!!
Το πρόβλημα χρονίζει και είναι πολλές οι στενοχώριες παιδιών και η απογοήτευση τους όταν έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικά Πολυτεχνεία ή Νομικές στην Ελλάδα, ή Οικονομικές Σχολές ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προδιαγραφών σπουδών και το πτυχίο τους, για το οποίο αισθάνονται περήφανοι μειώνεται με μια τέτοια διαδικασία στα Τίρανα… Ας φανταστεί κανείς ότι σχεδόν καμιά σχολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Αλβανία δεν έχει περάσει από διεθνή αξιολόγηση ενώ το επίπεδο σπουδών είναι απ’ τα χαμηλότερα στον κόσμο. Και όμως οι απόφοιτοι των Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή του Αριστοτελείου θα πρέπει προκειμένου αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Αλβανίας παρακολουθήσουν δεύτερο κύκλο σπουδών σ’ αυτά!!!
Η πολιτική αυτή φαίνεται να έχει διπλό στόχο απ’ τη μια μειώσει τις αιτήσεις αλβανών πολιτών όπως σπουδάσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά κυρίως το δεύτερο μετά την αποφοίτηση αποθαρρύνει αυτούς αποκατασταθούν στην Αλβανία.
Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με πτυχία και τίτλους σπουδών άλλων ευρωπαϊκών χωρών ανάλογου κύρους με τα Ελληνικά προφανώς αποτελεί προσβολή για το κύρος τόσο το επιστημονικό όσο και της κατάρτισης των Ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χρειάζεται όχι απλά η αντίδραση των αποφοίτων η οποία υφίσταται αλλά και η φροντίδα των ελληνικών διπλωματικών αρχών καθώς και των Πανεπιστημίων που πρέπει να προστατεύσουν την εικόνα και το κύρος τους έστω και στην περίπτωση της Αλβανίας…
Πηγή: tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.