Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

‘Εγκρίθηκε ψήφισμα για τα δικαιώματα των Σλάβων στην Αλβανία’


Η Ομοσπονδιακή Ένωση των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) στο 62ο  Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, ενέκρινε ομόφωνα, μεταξύ των άλλων,  ένα ψήφισμα σχετικά με τα δικαιώματα των Σλάβων των Σκοπίων στην Αλβανία ( στο κείμενο του αποκαλεί ως «Μακεδόνες», όπως προτάθηκε από την Ένωση των Σλάβων ‘Ίλιντεν’ των Τιράνων).


Μάλιστα, η FUEN καλεί την Αλβανία να επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες, να μεταδίδει στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα στη δημόσια τηλεόραση, χορηγεί οικονομική ενίσχυση για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες  των Σλάβων και να διευκολύνει την εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα, σε πόλεις που αποτελούν τουλάχιστον το 20% της πληθυσμού τους.

Ο σλαβικός σύλλογος ‘Ίλιντεν’ είναι ισότιμο μέλος της FUEN από το Μάιο του 2015 και είναι ο πρώτος σύλλογος εκτός της χώρας καταγωγής τους.
(utrinski.mk)


               

Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 comments: