Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

3 χρόνια από τον Καθαγιασμό Του Καθεδρικού Ναού των Τιράνων « Η Ανάσταση του Χριστού»- 3 vjet nga Shenjtërimi i Katedrales së Tiranës “Ngjallja e Krishtit”1 qershor 2014 – 1 qershor 2017

3 vjet nga Shenjtërimi
i Katedrales së Tiranës “Ngjallja e Krishtit”
Më 1 qershor 2017 mbushen 3 vjet nga shenjtërimi i Katedrales “Ngjallja e Krishtit” në Tiranë. Një përvjetor me domethënie të shumëfishta dhe gjithmonë aktuale.

Së pari, është rikthimi në qendër të kryeqytetit i “syrit” shpirtëror orthodhoks, nga ishte shkulur me përdhunë nga regjimi ateist.

Se dyti, është fakti se kjo ditë është afirmimi përfundimtar dhe më i qartë i rikthimit të Kishës Orthodhokse Autoqefale në gjirin e Kishës Orthodhokse të përbotshme, si e barabartë mes të barabartëve. Këtë e dëshmoi pa asnjë mundësi ekuivoku pjesëmarrja në Liturgjinë Hyjnore e të gjitha Kishave të tjera Orthodhokse. Shërbesat u kryesuan nga Patriarku Ekumenik, Vartholomeu, në bashkëmeshim me Fortlumturitë e Tyre, Patriarkun e Jerusalemit, Theofilin; të Serbisë, Irineun; të Rumanisë, Danielin; Kryepiskopin e Qipros, Krisostomin; të Athinës Jeronimin, Kryepiskopin e Tiranës, Anastasin; Kryepiskopin e Varshavës, Savën. Bashkëmeshuan edhe Hirësitë e Tyre Mitropolitë, përfaqësuesit e Patriarkëve të Aleksandrisë, Antiokisë, të Moskës, të Bullgarisë, të Gjeorgjisë. Gjatë saj Patriarku Ekumenik do të afirmonte se: “Na ka mbledhur sot kjo ngjarje e madhe dhe historike: Ceremonia e shenjtërimit të Kishës së Shenjtë të Ngjalljes, e cila vërteton edhe ngjalljen e Kishës Orthodhokse Autoqefale në Shqipëri... Për ata që nuk besojnë te Jisu Krishti ngjallja duket si mit. Por, nga përvoja e shenjtorëve, ne kemi përvojën e Ngjalljes, e cila është edhe realiteti, dhe përvoja jonë biomatike. Në këtë kuptim, edhe shenjtërimi i kësaj Kishe të shkëlqyer Katedrale të Ngjalljes, përbën sot një provë, se Ngjallja është realiteti, se Kisha Orthodhokse e Shqipërisë, e cila dikur ishte e vdekur për shkak të persekutimeve ateiste, tashmë është e gjallë, plot jetë dhe kreativitet“.

Së treti, ajo është dëshmi e gjallë e arritjeve të jashtëzakonshme të Kishës sonë Orthodhokse, në këto vite ringjalljeje të mrekullueshme dhe të paprecedent nga gërmadhat, që i dedikohet veprës së jashtëzakonshme të Kryepiskopit Anastas.

Së katërti, Kompleksi i Katedrales është një vepër madhështore arkitektonike dhe artistike. Kujtojmë këtu mozaikun gjigant, afresket e paraklisit “Ngjallja e Krishtit”, apo salla e madhe e shfaqjeve, e cila është bërë një zgjedhje ndër zgjedhjet e preferuara për veprimtaritë artistike dhe jo vetëm të kryeqytetit. Madje Kompleksi është bërë një nga pikat e “detyrueshme” të turistëve që vizitojnë Tiranën.

Për të kujtuar këtë ditë historike, në Katedralen “Ngjallja e Krishtit u mbajt një Liturgji Hyjnore panegjerike. Ajo u krye nga Kryepiskopi Anastas dhe anëtarë të Sinodit të Shenjtë të Kishës sonë, Mitropoliti i Beratit, Hirësi Ignati, Mitropoliti i Korçës, Hirësi Joani, Mitropoliti i Gjirokastrës, Hirësi Dhimitri, Mitropoliti i Apollonisë dhe Fierit, Hirësi Nikolla, Mitropoliti i Amantias, Hirësi Nathanaili dhe Episkopi i Bylisit Asti. Në të bashkëmeshuan edhe më shumë së 40 klerikë nga Kryepiskopata dhe nga të gjitha Mitropolitë. Omelinë e ditës e mbajti Atë Luka Veronis nga SHBA, që ka shërbyer për shumë vjet në Kishën tonë. Në fund, duke iu drejtuar të pranishmëve në lidhje më këtë ditë të shënuar, Kryepiskopi Anastas kujtoi se tre vjet më parë në shenjtërim ishin përfaqësues nga të gjitha Kishat Orthodhokse dhe tetë nga primatët e tyre. Ai theksoi se “Kur e nisëm këtë përpjekje kur nuk do ta kishim imagjinuar dhurata dhe bamirësi të tilla që na ka bërë Zoti ynë deri më tani. Zemra jonë është e mbushur me mirënjohje për të gjitha këto. Kur sot jemi të mbledhur bashkë të gjithë klerikët e Kishës sonë, bashkë me laikët, kjo është shenjë e jetës së gjallë që ka Kisha e Shqipërisë. Le ta shprehim mirënjohjen tonë jo me ndjenja që zgjatin për një çast, por duke e bashkuar jetën tonë me vullnetin e Perëndisë.”

Siç e theksoi edhe Kryepiskopi Anastas në fjalën e tij në kishë, në këtë kremtim merrnin pjesë të gjithë klerikët e Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë, nga Kryepiskopata dhe të pesë Mitropolitë. Pas Liturgjisë Hyjnore ata u mblodhën në sallën e madhe të Kompleksit të Katedrales “Ngjallja e Krishtit”, për të marrë pjesë në një Konferencë kushtuar rolit dhe detyrave të klerikut orthodhoks. Në konferencë folën klerikë nga Kryepiskopata dhe nga Mitropolitë, ndërsa Kryepiskopi Anastas u ndal në raportin e ngushtë që duhet të lidhi klerikun me librat dhe leximet shpirtërore. Gjatë Konferencës pati edhe diskutime për çështje konkrete, si dhe u shfaqën dy dokumentarë të shkurtër me aspekte nga ndërtimi i Katedrales dhe ringritja e Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë.
1 Ιουνίου 2014 – 1 Ιουνίου 2017

3 χρόνια από τον Καθαγιασμό
Του Καθεδρικού Ναού των Τιράνων
« Η Ανάσταση του Χριστού»Την πρώτη Ιουνίου συμπληρώνονται 3 χρόνια από τον καθαγιασμό του Καθεδρικού Ναού ¨Η Ανάσταση του Χριστού» στα Τίρανα. Πρόκειται για μια επέτειο γεμάτη νόημα κι επίκαιρη.

Πρώτο, σημαίνει επιστροφή στο κέντρο της πρωτεύουσας του ορθόδοξου πνευματικού «ματιού», απ’ όπου είχε ξεριζωθεί βιαίως από το αθεϊστικό καθεστώς.

Δεύτερο, είναι πια γεγονός ότι αυτή η μέρα σημαίνει την τελική και σαφέστατη παραδοχή της επιστροφής της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας στην αγκαλιά της παγκόσμια Ορθόδοξου Εκκλησίας, ως ισότιμη μεταξύ των ισότιμων εκκλησιών. Αυτό ανέδειξε, χωρίς καμιά αμφισβήτηση, η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία όλων των υπόλοιπων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Της Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συλλειτουργώντας με τους Μακαριώτατους, τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, της Σερβίας Ειρηναίο, της Ρουμανίας Δανιήλ, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, της Αθήνας Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο, τον Αρχιεπίσκοπο Βαρσοβίας Σάββα. Συλλειτούργησαν επίσης οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας, Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε: “Μας μάζεψε σήμερα αυτό το μεγάλο και ιστορικό γεγονός: Η τελετή καθαγιασμού της Ιεράς Εκκλησίας της Αναστάσεως, που αποτελεί και την ανάσταση της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας... Για όσους δεν πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, η ανάσταση φαντάζει μύθος. Αλλά, από την εμπειρία των αγίων, εμείς έχουμε την εμπειρία της Αναστάσεως, η οποία είναι και η πραγματικότητα και η βιωματική μας εμπειρία. Υπό αυτή την έννοια, και ο καθαγιασμός αυτού του υπέροχου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως, αποτελεί σήμερα μια απόδειξη, ότι η Ανάσταση είναι η πραγματικότητα, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία κάποτε ήταν νεκρή εξαιτίας των αθεϊστικών διωγμών, σήμερα είναι ζωντανή, γεμάτη ζωή και σφρίγος».

Τρίτο, αυτή είναι ζωντανή απόδειξη των εξαιρετικών επιτεύξεων της Ορθόδοξου Εκκλησίας μας, σε όλα αυτά τα χρόνια θαυμάσιας και πρωτάκουστης ανάστασης επί των ερειπίων, και οφείλεται στο εξαιρετικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Τέταρτο, το Καθεδρικό Συγκρότημα είναι μεγαλειώδες αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό έργο. Ας αναφέρουμε το γιγάντιο ψηφιδωτό, τις τοιχογραφίες στο παρεκκλήσι «Η Ανάσταση του Χριστού», είτε τη μεγάλη αίθουσα των παραστάσεων, η οποία αποτελεί σήμερα προτιμητέα επιλογή για δραστηριότητες και παραστάσεις που αφορούν την πρωτεύουσα, αλλά κι ευρύτερα. Μάλλον, το Καθεδρικό Συγκρότημα αποτελεί έναν από τους «υποχρεωτικούς» προορισμούς των ξένων τουριστών που επισκέπτονται τα Τίρανα.

Για τη μνημόνευση αυτής της ιστορικής ημέρας, στον Καθεδρικό Ναό «Η Ανάσταση του Χριστού» έγινε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Της Λειτουργίας ηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βερατίου, Ιγνάτιο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορυτσάς, Ιωάννη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι, Νικόλαο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αμαντίας, Ναθαναήλ και τον Επίσκοπο Βύλιδος, Άστυ. Συλλειτούργησαν επίσης άνω των 40 κληρικών της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων. Την ομιλία της ημέρας έκανε ο πατήρ Λουκάς Βερόνης από τις ΗΠΑ, ο οποίος επί σειρά ετών υπηρέτησε στην Εκκλησία μας. Στο τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, απευθυνόμενος στους πιστούς γι αυτή τη σημαντική ημέρα, επισήμανε ότι πριν τρία χρόνια, στην τελετή καθαγιασμού συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών κι οκτώ από τους ποιμενάρχες τους. «Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ποτέ δεν είχαμε φανταστεί τέτοια δώρα κι αγαθοεργίες που ο Θεός μας έκανε μέχρι τώρα. Η καρδιά μας είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη για όλα αυτά. Το γεγονός ότι είμαστε όλοι σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι, όλοι οι κληρικοί της Εκκλησίας μας μαζί με τους λαϊκούς, είναι απόδειξη της σφριγηλής ζωής που έχει η Εκκλησία της Αλβανίας. Ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας όχι με συναισθήματα στιγμής, αλλά ενώνοντας τη ζωή μας με τη βούληση του Θεού».

Όπως επισήμανε κι ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία Του, σ’ αυτούς τους εορτασμούς συμμετείχαν όλοι οι κληρικοί της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, της Αρχιεπισκοπής και των πέντε Μητροπόλεων. Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι τους συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του Καθεδρικού Συγκροτήματος « Η Ανάσταση του Χριστού», συμμετέχοντας στη Συνδιάσκεψη με θέμα το ρόλο και τα καθήκοντα του ορθόδοξου κληρικού. Στη Συνδιάσκεψη μίλησαν κληρικοί της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επεσήμανε τη στενή σχέση που θα πρέπει να συνδέει τον κληρικό με τα βιβλία και τα πνευματικά αναγνώσματα. Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης αναπτύχθηκε συζήτηση και για πραχτικά θέματα, καθώς και προβλήθηκαν δύο ντοκυμαντέρ που απεικόνιζαν πτυχές από την κατασκευή του Καθεδρικού Ναού και την ανασυγκρότηση της Ορθόδξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: