Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Στις παρυφές της πολιτικής


Στις παρυφές της πολιτικής συμβαίνουν πράγματα που παρά το αριθμητικό τους μέγεθος πρέπει να μας απασχολήσουν. Μπορεί η προσοχή να επικεντρώνεται στον άκρατο ανθελληνισμό που περιέχει η προεκλογική ρητορεία και δράση του Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα και στελεχών του ΣΚ, αλλά δεν είναι το μόνο.
Και αναφερόμενοι στις παρυφές και το αριθμητικό τους μέγεθος δεν είναι μόνο το Mega που «παίζει». Το πράγμα δείχνει να είναι ακόμη πιο ύπουλο με το κίνημα που επιδιώκει επιφανειακά να προσεγγίσει τους βλαχικής καταγωγής πληθυσμούς, ουσιαστικά όμως λειτουργεί ως φορέας επικίνδυνων θέσεων. Πρόκειται για ένα σχήμα που πρωτοεμφανίστηκε το 2011, υπό τον Βαλεντίν Μουστάκα και στη συνέχεια προεδεύεται απ’ τον Πέτραϊ Εντμόντ. Στις θέσεις της πολιτικής του εκκίνησης αλλά και στη συνέχεια με την ανάληψη υπό του νέου «προέδρου» ευθύνη ηγεσίας, αναφέρεται ότι στόχος του σχήματος είναι να απελευθερώσει τους βλαχικούς πληθυσμούς απ’ την κατοχή του ΚΕΑΔ.
Εδώ πρέπει να σταθούμε και θα εντοπίσουμε την ουσία της εμφάνισης του και ποιος από πίσω κινεί τα νήματα. Στην ουσία το μικρό αλλά αρκετά προβεβλημένο αυτό σχήμα διακηρύσσει την ανατροπή των εξελίξεων. Το ΚΕΑΔ έχει κάνει λόγο για Ελληνοβλάχους οι οποίοι έχουν στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και την αυτή εθνική συνείδηση. Η Ελλάδα δε πουθενά, σε κανένα πεδίο δικαιωμάτων και παροχών, και ούτε σε καμιά χρονική περίοδο δεν τους ξεχώρισε απ’ τους υπόλοιπους πληθυσμούς ελληνικής συνείδησης. Υποστηρίζοντας την «απελευθέρωση» αυτών των πληθυσμιακών ομάδων απ’ το ΚΕΑΔ εδώ παίζεται ξεκάθαρα ένα παιχνίδι τρίτων που θέλει να αποκόψει τους Ελληνοβλάχους ακριβώς απ’ την εθνική ιδέα και συνείδηση και την κοινή πορεία με άλλες συνιστώσες της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας.
Επί το πλείστον περιφέρουν στο δημόσιο λόγο και ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτά κατοχύρωσης γλωσσικών διεκδικήσεων στην λειτουργική της Εκκλησίας ζωή. Εδώ το πράγμα γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι της ρουμανικής προπαγάνδας και όχι μόνο.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το συγκεκριμένο έλαβε μόνο 728 ψήφους και όμως συνεχίζει να δραστηριοποιείται. Ύπουλα δε και προσβλέποντας σε ενδεχόμενο κενό καθόδου του ΚΕΑΔ είχε εγγραφεί με ένα επίσης περίεργο σχήμα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, πριν τη συμφωνία της αντιπολίτευσης για συμμετοχή στις εκλογές. Επιδίωκε στην ουσία λεία σε άδειο πεδίο, ακριβώς με την ίδια πολιτική δολιότητα όπως το Mega.
Καθόλου δε τυχαίο ότι το κέντρο του βάρους του περίεργου αυτού περιθωριακού πολιτικού φαινομένου στις περιφέρειες Αυλώνας και Φίερι. Μπορεί να μην ενοχλεί αριθμητικά αλλά είναι επικίνδυνο ως προς το περιεχόμενο του λόγου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: