Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στη Μπομποστίτσα-Ιστορική συνάντηση με τον Μπάμπουλλα Σωτήρη!- Kryepiskopi Anastas në Boboshticë- Takim Historik me z Sotir Bambulla

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και Σωτήρης Μπάμπουλλας- Kryepiskopi Anastas dhe z Sotir Bambulla


Μετά τα εγκαίνια του Λυκείου Πλάτων στην Κορυτσά (8-6-2017) ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος βρέθηκε στην Μπομποστίτσα όπου είδε από κοντά τους δυο νέους ναούς που χτίστηκαν εκεί, αυτό του Αγίου Νικολάου που έχουν μείνει μόνο  κάποιες λεπτομέρειες και αυτό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  που βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή του χωρίου.
Η Μπομποστίτσα υπήρξε μια μεγάλη κωμόπολη με 24 ναούς και τρείς Μονές. Το ελληνικό της σχολείο έκλεισε το 1920. ΄
Μετά την δικτατορία του Χότζα, ο Μπάμουλλας Σωτήρης από το χωριό αυτό δημιούργησε τις πρώτες επιτροπές στην Αλβανία  και την στοιχειώδη οργάνωση της ορθόδοξης εκκλησία η οποία ετοιμάστηκε να υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Μάλιστα ο πρώτος ναός που άνοιξε στην Αλβανία ήταν αυτό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1990 ανήμερα της εορτής της Μονής και η πρώτη ορθόδοξη καμπάνα χτύπησε στην Μπομποστίτσα στο Ναό του Αγίου Νικολάου το Φεβρουάριο του ιδίου έτους. Ο ίδιος πήγε με μια μικρή επιτροπή να συναντήσει τον τότε έξαρχο στην Αθήνα. Όταν ήρθε ο Αρχιεπίσκοπος ο ίδιος και οι επιτροπές που είχε δημιουργήσει τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο.
 Ως πρόεδρος και ως προεδρείο, των επιτροπών στην Αλβανία είχε την έδρα στην Κορυτσά.
Ουσιαστικός,  μοναδικός υπήρξε ο ρόλος του στην παραμονή του Αρχιεπισκόπου στην Αλβανία, όταν από Αμερική έστειλαν τον Άρθουρ Λιολίν για να ασκήσει επίδραση στους πιστούς και τις επιτροπές που συγκέντρωσε στην Κορυτσά με στόχο να ζητήσουν την απομάκρυνση τους Αρχιεπισκόπου και ενώ όλοι σιωπούσαν ξανά ο Μπάμπουλλας Σωτήρης φώναξε και με πύρινη γλώσσα έδιωξε κακήν κακώς τον  ιερέα Άρθουρ Λιολιν ο οποίος είναι εξωμότης από την Μπομποστίτσα.΄
Επομένως αν δεν ήταν ο Μπάμπουλλας Σωτήρης, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα ήταν, ούτε αυτά τα άτομα που  τώρα είναι γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο και το παίζουν δήθεν ήρωες γιατί ξέρουν να διαφημίζονται και να προβάλλουν τον εαυτό τους. Επίσης ούτε το έργο του δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και ο ελληνισμός θα βρισκόταν σε περιπέτειες.
Αυτό ο Αρχιεπίσκοπος το ξέρει καλά, και είχε υποσχεθεί στον κ Σωτήρη πως αυτοί οι δύο ιστορικοί ναοί θα φτιαχτούν. «Κράτησες το λόγο σού» του είπε ο κύριος Σωτήρης όταν συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο στην Μπομποστίτσα. Ο Αρχιεπίσκοπος τον κρατούσε συνέχεια από το χέρι και για κάποια λεπτά ήταν αχώριστοι.
Ο κύριος Σωτήρης ποτέ δεν ζήτησε τίποτα, ούτε δόξα, ούτε χρήματα απλά μέρα και νύχτα το μυαλό του είναι στην ορθοδοξία και τον ελληνισμό που αποτελούν το είναι του. Αυτό όμως που στεναχωρεί περισσότερο είναι πως ούτε σε κανένα βιβλίο τον έχουν αναφέρει , από όσα γράφτηκαν μετέπειτα, ούτε ποτέ τον τίμησαν ενώ πολλούς άλλους που δεν έκαναν τίποτα τους έχουν συνέχεια στην βιτρίνα. Ο μόνος Σύλλογος που τον τίμησε ήταν ο  «Σύλλογος  Οι Φίλοι του Πολιτισμού» για την προσφορά του. Το σίγουρο είναι μόνος πως αυτός είναι γραμμένος στο Βιβλίο της Ζωής  εκεί που όλοι μακάρι να γραφτεί και τ’ όνομα μας.
Στην Μομποστίτσα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος καθαγίασε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και άνοιξε της Θύρες του ναού τους Αγίου Νικολάου. Άξιος ο Αρχιεπίσκοπος και τον ευχαριστούμε για όσα έχει κάνει αλλά Άξιος και ο κ Σωτήρης που χωρίς αυτόν μπορεί και να μην γίνονταν όλα αυτά.
Ο κ Σωτήρης ετοιμάζει βιβλίο με τα απομνημονεύματα του που σύντομα θα κυκλοφορήσει. 
ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Pas përurimit të Liceut Platon në Korçë (8-6-2017) , Kryepiskopi Anastas u gjend në Boboshticë ku pa nga afër dy kishat e reja që u ndërtuan atje, atë të Shën Nikollës i cili është pothuajse në përfundim dhe atë të Fjetjes së Hyjlindëses e cila ndodhet në Manastirin me të njejtin emër të fshatit.
Boboshtica ishte dikur një qytezë e madhe me 24 kisha dhe tre Manastire. Shkolla e saj greke u mbyll më 1920-ën. Pas diktaturës së E Hoxhës, Sotir Bambulla, nga ky fshat, mori iniciativën dhe me ndihmën e Zotit, krijoi dhe këshillat e parë kishterë në të gjithë Shqipërinë dhe natyrisht krijoi organizimin minal i cili u përgatit për të pritur Kryepiskopin Anastas. Për histori tempulli i parë që u hap pas diktaturës ishte ai i Fjetjes së Hyjlindëses nga ai vetë në vitin 1990 një ditë para festës së saj,  ndërsa këmbana e parë o orthodhokse pas komunizmit u dëgjua në Boboshticë në Kishën e Shën Nikollës në Shkurt të atij viti nga i njejti person. Ai vetë shkoi dhe në Athinë, sëbashku me një këshill të vogël për takuar atëhere Eksarkun e caktuar në Athinë.

Kur erdhi Kryepiskopi ai vetë dhe këshillat që kishte krijuar e pritën në aeroport. Si kryetar dhe si kryesi, e këshilleve, kishte qëndrën në Korçë.
Në thelb ishte unikal dhe deçiziv roli që luajti në qëndrimin e Kryepiskopit në Shqipëri, kur nga Amerika dërguan Artur Liolinin që të ndikonte tek besimtarët dhe këshillat që mblodhi në Korçë me qëllim largimin e Kryepiskopit Anastas dhe ndërsa të gjithë heshtnin Sotir Bambulla thirri dhe me një fjalë të zjarrtë e dëboi si mos më keq, klerikun Artur Liolin  i cili gjithashtu është një boboshtar që ka tradhëtuar veten dhe rrënjët e tij.
Si rrjedhim, shkurtimisht, nëse nuk ishte Sotir Bambulla, as Kryepiskopi nuk do të ishte as ata persona që tani shfaqen si heronj pikërisht se dinë të shiten dhe të reklamohen bukur. Gjithashtu as vepra e tij nuk do të realizohej dhe helenizmi do të gjendej në aventura të tjera.

Ai, vetë Fortlumturia, Kryepiskopi Anastas e di shumë mirë këtë fakt dhe i kishte premtuar z Sotir se këto dy kisha historike do të ndërtoheshin nga themelet. “E mbajte fjalën” i tha z Sotir ku takoi Kryepiskopin në Boboshticë. Kryepiskopi e mbante vazhdimisht pas dore dhe për disa minuta ishin të pandarë.

Sotir Bambulla nuk kërkoi kurrë, asgjë për vete, as lavdi, as para, as ndonjë përfitim tjetër. Thjesht ditë e natë  mendja e tij është tek orthodhoksia dhe helenizmi të cilat janë pjesë të identitetit dhe qënies së tij. Por ajo që të shqetëson më tepër është se në asnjë libër nuk e kanë përmendur, në ato sa u shkruan më vonë, as e nderuan si shumë të tjerë që nuk bënë asgjë dhe i mbajnë gjithmonë në vitrinë. Një nderim ka marrë, nga shoqata “Miqtë e Kulturës” në Thessaloniki për kontributin e tij. Ajo që është e sigurt është vetëm fakti se ai është i shkruar në LIBRIN e JETËS atje ku urojmë të shkruhemi të gjithë.

Në Boboshticë Kryepiskopi Anastas shenjtërori  Kishën e Fjetjes së Hyjlindëses dhe hapi dyert e kishës së Shën Nikollës. I Denjë Kryepiskopi për të gjitha ato sa ka bërë dhe e falenderojmë  por i DENJË njësoj dhe z Sotir pa të cilën ndoshta nuk do të fillonte asgjë dhe as do të realizohej diçka nga këto që shohim.
Për informim ju themi se z Sotir po përgatit libër historik me kujtimet e tij nga periudha para Kryepiskopit  i cili shumë shpejt do të qarkullojë. 
PELASGOSKisha e Fjetjes së Shën Marisë - Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου


Δεν υπάρχουν σχόλια: