Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Jazz σε Ορθόδοξο ναό – μουσείο

Μετά τις φωτογραφήσεις μοντέλων εντός των ναών, μπροστά στα εικονοστάσια με τις ιερές εικόνες και στον επισκοπικό θρόνο, οι αθλιότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας ξεπέρασε αυτές τις μέρες κάθε όριο προκλητικότητας. Και έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθεί αρχής εξ αρχής ότι οι προσβολές στοχεύουν μόνο τους Ορθόδοξους Ναούς και Μοναστήρια…
Συγκεκριμένα και μεταδίδοντας την είδηση περί φεστιβάλ jazz μουσικής της αλβανίδας τραγουδίστριας Eda Zari, που προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες στο Κάστρο του Παλέρμο στη Χιμάρα, το Top channel επένδυε με εικόνες από βιντεοκλίπ της συγκεκριμένης όπου μαζί με όλο το μουσικό της σύνολο γυρίζει σκηνές μέσα σε ένα πλήρως εξοπλισμένο Ορθόδοξο ναό.
Εικάζουμε ότι πρόκειται για τον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Βλαχέρνας στο Βεράτιο. Απ’ την περίοδο του κομουνισμού είχε χαρακτηριστεί ως μνημείο πολιτισμού. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε εκθετήριο ιερών εικόνων οι οποίες επίσης δημεύθηκαν απ’ τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής. Χρησιμοποιείται και σήμερα και αναφέρεται ως μουσείο Βυζαντινής Τέχνης «Ονούφριος». Έχουν αναφερθεί και άλλα περί του συγκεκριμένου «μουσείου» πέραν απ’ το γεγονός ότι τόσο ο ναός όσο και το περιεχόμενο του παρακρατείται αυθαίρετα απ’ τους Χριστιανούς και το νόμιμο ιδιοκτήτη, την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι πολλές οι μαρτυρίες για το πώς κοπελούδια – ξεναγοί του Υπουργείου Πολιτισμού, μπαίνουν στο ι. Βήμα και αγγίζουν διάφορα ιερά σκεύη να τα επιδεικνύουν στους επισκέπτες. Ακόμη και ι. Λείψανα και διάφορες σκηνές ενώπιο της Αγίας Τραπέζης…
Με το χθεσινό όμως βίντεο που διέρρευσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες διατήρησης μνημείων και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι εντελώς έκθετοι όχι μόνο στα μάτια της Ορθόδοξης κοινότητας αλλά του επιστημονικού κόσμου. Διττή διάσταση έχει ο συγκεκριμένος ναός. Και τις δύο διαστάσεις προσέβαλαν με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Ιεροσυλία και παραβίαση κάθε κανονισμού που κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια μουσείων τέχνης και ειδικής θεματολογίας όπως αυτή των Εικόνων.
Τα παιχνίδια δεν έχουν τέλος και γίνεται κάθε μέρα πιο ξεκάθαρο για ποιο λόγο η κυβέρνησης Ράμα όχι μόνο δεν προχωρά συζήτηση που είχε ξεκινήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση Μπερίσα περί απόδοσης με κανονικούς τίτλους ιδιοκτησίας των χαρακτηρισμένων ως μνημεία πολιτισμού ναών και μοναστηριών, αλλά κάνει επικίνδυνα βήματα πίσω. Ούτε στην εποχή των μεγάλων διωγμών του κομουνιστικού καθεστώτος δεν θα γίνονταν τέτοια έστω στη διάσταση του μουσείου.
Ο Ερντογάν μετατρέπει την Αγία Σοφία από μνημείο όλης της ανθρωπότητας σε αναγνωστήριο του Κορανίου και ο Ράμα τις ιερές εικόνες και την εκκλησία της Παναγίας μας σε σκηνογραφία διάφορων μουσικών του περιθωρίου.
Προ ετών η σπουδαία εκκλησία του Γενεθλίου της Παναγίας στο Λάμποβο του Σταυρού διατέθηκε και πάλι απ’ τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργεία κινηματογράφου για να γυρίσουν ταινία – όνειδος κατά του ορθόδοξου κλήρου και της Ελλάδας.
Τη λύση για την αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών που δύναται να δυναμιτίσουν την ειρηνική συνύπαρξη και να οδηγήσουν στα άκρα τις σχέσεις της Ορθοδόξου κοινότητας με την πολιτεία τη δίνει η νομοθεσία. Παραβάτης αυτής είναι η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αναφέρουμε πιο κάτω το Άρθρο 23 της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Αλβανίας και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας για τον διακανονισμό των αμοιβαίων σχέσεων, η οποία δια του Νόμου 10057/22.1.2009 επικυρώθηκε απ’ την Βουλή της Αλβανίας. Πρόκειται ακριβώς για το σημείο το οποίο συστηματικά παραβιάζει η κυβέρνηση Ράμα και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχοντας οδηγήσει σε μεγάλες παρενέργειες και αναστατώσεις την Ορθόδοξη κοινότητα. Η πολιτεία απ’ τη μια κωφεύει σε σημαντικές επισημάνσεις των υπηρεσιών των ΗΠΑ και ΕΕ ώστε να επιληφθεί της επιστροφής στην Ορθόδοξη Εκκλησίας όλου του θησαυρού που της παρακρατεί (όχι μόνο της ακίνητης περιουσίας) και απ’ την άλλη επιτρέπει προκλήσεις τόσο βάρβαρες.
‘Άρθρον 23″
Η προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς
1. Οι χώροι λατρείας, οι οποίοι τυγχάνουν της αναγνωρίσεως και χαρακτηρίζονται ως μνημεία πολιτισμού, θα επιστραφούν εις την κυριότητα της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και θα προστατευθούν υπό του σχετικού νόμου πολιτιστικής κληρονομιάς
2. Η Πολιτεία δύναται να χρησιμοποιήσει ένα χώρο λατρείας μόνον εις περίπτωσιν υψίστων αναγκών και συμφερόντων, αφού πρωτίστως έχει λάβει την συγκατάθεσιν της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας
3. Το Υπουργικόν Συμβούλιον με την σύμφωνον γνώμην της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας συντονίζει μελλοντικάς προσπαθείας δια την αξιολόγησιν, ανάδειξιν και προστασίαν του πολιτιστικού πλούτου όπως και των χώρων λατρείας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, οι οποίοι κέκτηνται εθνικήν, πολιτιστικήν, υλικών και πνευματικήν αξίαν»
http://www.deropoli.com/?p=15352

Δεν υπάρχουν σχόλια: