Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα ακόμη δώρο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου: Γενικό Λύκειο «Πνοή Αγάπης» στο Αργυρόκαστρο


Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιου έγιναν σήμερα τα εγκαίνια έναρξης του νέου Γενικού Λυκείου «Πνοή Αγάπης», στο Αργυρόκαστρο. Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχεια του ομώνυμου 9 – χρόνου Ελληνο – Αλβανικού Σχολείου που ξεκίνησε προ δεκαετίας στο Αργυρόκαστρο και ολοκληρώνοντας το Γυμνάσιο οι μαθητές του έχουν πλέον αυτή την ευλογημένη δυνατότητα συνέχειας.
Από το καλοκαίρι το Υπουργείο Παιδείας είχε εγκρίνει τη σχετική άδεια και ήδη οι πρώτοι μαθητές του έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα.
Το Λύκειο «Πνοή Αγάπης» έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σε ένα σύγχρονο και προηγμένων προδιαγραφών εκπαιδευτικό συγκρότημα, το «Εμμαούς», όπως από χρόνια του είχε ονοματίσει ο Αρχιεπίσκοπος σε προνομιακή τοποθεσία λίγο έξω απ’ το Αργυρόκαστρο.
Στη σπουδαία αυτή μέρα για την παιδεία των νέων του Αργυροκάστρου και ειδικά για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του νέου Λυκείου μετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, η Περιφερειακός Διευθυντής Παιδείας κ. Λιντίτα Ρόβα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλης Τόλιος, συνεργάτες και στελέχη του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης», ιερείς, γονείς κ.α.
Στο Παρεκκλήσι του Συγκροτήματος (αφιερωμένο στους Αγίους Τρεις Ιεράρχες) τελέστηκε ο Αγιασμός των Εγκαινίων ενώ ακολούθησε σε ιδιαίτερα χαρμόσυνη και οικογενειακή ατμόσφαιρα εκδήλωση στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου. Ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Θ. Κέσκος προσφώνησε το Μακαριώτατο εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη και αφιερώνοντας το Σχολείο αυτό στη συμπλήρωση 25 ετών απ’ την Ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Ευγνωμοσύνη, μαρτυρία και ελπίδα τα βασικά χαρακτηριστικά των στόχων του νέου εκπαιδευτηρίου. Σκοπός του να καταρτίσει προσωπικότητες που θα ακτινοβολήσουν στην κοινωνία και θα συμβάλουν στην ανάπλαση της. Οι συνθήκες που με τόσους κόπους και θυσίες δημιουργεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (Πρόεδρος του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» είναι ουσιαστικός συντελεστής που μαζί με τη θέληση του εκπαιδευτικού προσωπικού καθιστούν εφικτό ώστε το Λύκειο να είναι στην πρωτοπορία κατάρτισης και πνευματικής ανάπλασης των νέων της περιοχής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στο χαιρετισμό του εξέφρασε τα συγχαρητήρια για τα όσα έχουν γίνει στη σωστή κατεύθυνση απ’ την ίδρυση κιόλας του Σχολείου. Με λόγο θερμό έδωσε τις δικές του πατρικές συμβουλές και τις παροτρύνσεις ενός έμπειρου δασκάλου και παιδαγωγού όπως εκείνος ούτως ώστε το Σχολείο να καταφέρει και να πετύχει τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε. Όπως όλη μας η Εκκλησία ευχήθηκε να είναι παράθυρο ανοικτό που θα ακτινοβολεί σε όλη την περιοχή και όλη την τοπική κοινωνία. Επεσήμανε ότι όπως η Ορθοδοξία είναι συνυφασμένη και έκφραση τριών βασικών χαρακτηριστικών: της αγάπης, της αλήθειας και του κάλους έτσι και μαθητές και εκπαιδευτικοί και αυτού του Λυκείου να είναι διαρκώς εμπνεόμενοι την πηγή και αρχηγό της πίστεως μας, τον Ιησού Χριστό : την αγάπη διότι Εκείνος είναι η Ενσαρκωμένη Αγάπη, την αλήθεια διότι είναι η Απόλυτη Αλήθεια και το κάλος διότι είναι το Άπειρο Κάλος. Συμβούλεψε τα παιδιά να χαρακτηρίζονται πάντοτε απ’ την αγάπη μεταξύ τους, την αδελφική αλληλεγγύη και την ευγενή άμιλλα ώστε στο Σχολείου τους να μην κολλήσουν ποτέ μικρόβια συνηθισμένα των σχολικών περιβαλλόντων όπως η ζήλια, η κακία, ο άρρωστος εγωισμός.
Ο Μακαριώτατος και οι άλλοι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν τους χώρους του Εκπαιδευτηρίου και τα εργαστήρια που παρά το περιορισμένο χρόνο έχουν καταφέρει να στηθούν και να ανταποκρίνονται ήδη στις εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η χορωδία του 9-Χρόνου Σχολείου για άλλη μια φορά γέμισε το περιβάλλον με ιδιαίτερα χαρούμενες παιδικές νότες αισιοδοξίας και ελπίδας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.