Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Αλβανός “χασάπης απίστων” Μουχατζερί

της Νεφέλης Λυγερού
Ένα από τα πιο σκληρά μέλη του Ισλαμικού Κράτους και διάσημος από τους τηλεοπτικούς αποκεφαλισμούς χριστιανών, σιιτών και αλεβιτών στη Συρία, ο Κοσοβάρος Λαβντρίμ Μουχατζερί, κατά κόσμο Αλμίρ Ντάτσι, βρίσκεται στην Αλβανία. Σύμφωνα με πηγές των Τιράνων, μάλιστα, έχει περάσει και από την Ελλάδα, πραγματοποιώντας στο κέντρο και στη δυτική Αθήνα επαφές με άλλους τζιχαντιστές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταμφιεσμένος και έχοντας αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του, επισκέφθηκε άτυπα τζαμιά στην Αθήνα για να συναντήσει μουσουλμάνους μετανάστες που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του επέστρεψε στην Αλβανία.
Ας σημειωθεί ότι ο Μουχατζερί, ως πρώην ιμάμης στο χωριό Λέσνιτσα του Πόγραδετς, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη στρατολόγηση εκατοντάδων Αλβανών τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ο άνθρωπος που επέλεξε προσωπικά τους εκατοντάδες νεαρούς που ταξίδεψαν στη Συρία (μέσω Ελλάδας και Τουρκίας) και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αλβανία για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις ανάπτυξης του Ισλαμικού Κράτους στα Βαλκάνια. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα γεωγραφικό χώρο, για τον οποίο δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι τζιχαντιστές.
Σαμποτάζ εναντίον ελληνικών στόχων
Ο Μουχατζερί είναι ένας σκληρός και ευφυής άνδρας με ηγετικά χαρακτηριστικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο παρελθόν έχει εκφραστεί υπέρ της έναρξης ανταρτοπολέμου στην ελληνική Ήπειρο, ακόμα και στην ανάγκη σαμποτάζ στα ενεργειακά κέντρα της δυτικής Μακεδονίας. Όσοι τον έχουν γνωρίσει υποστηρίζουν ότι τρέφει ένα έντονο μίσος για την Ελλάδα, την οποία στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει «χώρα απίστων που πρέπει να τιμωρηθεί».
Αν και κατά καιρούς υπήρξαν φήμες ότι βρίσκεται στη Συρία ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί εξαιτίας ενός τραυματισμού ή και ότι έχει σκοτωθεί, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες είναι ακμαίος και παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνος. Εργάζεται μεθοδικά για την ανάπτυξη του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και για τη στρατολόγηση μαχητών με σκοπό να πολεμήσουν από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι έχει τουλάχιστον 400 φανατικούς εκπαιδευμένους οπαδούς, οι 20 εκ των οποίων αποτελούν την προσωπική του φρουρά.
Η δράση του διαβόητου αυτού τρομοκράτης δεν είναι ο μόνος λόγος που οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς την Αλβανία. Εκτός του ότι γυρεύουν τα ίχνη του γνωστού και σαν «χασάπη απίστων», παρακολουθούν με έντονη ανησυχία τη μετατροπή της γειτονικής χώρας σε κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών.
Θύλακοι ισλαμιστών
Η Αλβανία μπορεί να μην έχει παράδοση θρησκευτικού φανατισμού, αλλά από την εποχή ακόμα του Μπιν Λάντεν είχε στο έδαφος της θυλάκους φανατικών ισλαμιστών. Την ανάπτυξή τους είχε διευκολύνει η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση κύκλων από τη Σαουδική Αραβία για την ανέγερση τζαμιών και την κατήχηση νεαρών μουσουλμανικής προέλευσης στη δεκαετία του 1990.
Τον τελευταίο καιρό, όμως, φαίνεται ότι η Αλβανία (όπως και τμήματα της Βοσνίας) εξελίσσεται σε στρατηγικό κόμβο του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη. Χωριά κυρίως στη βόρεια Αλβανία, εξαιτίας και της οικονομικής ανέχειας, δέχονταν τη χρηματοδότηση από ισλαμικές οργανώσεις ακραίων αντιλήψεων, με αντάλλαγμα τον προσηλυτισμό. Η δράση αυτή αποτέλεσε τη γέφυρα, μέσω της οποίας το Ισλαμικό Κράτος διείσδυσε στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι είχε δηλώσει ότι «σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατικές πράξεις και τζιχάντ στη Συρία». Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Αλβανία δεν αποτελεί απλά φυτώριο φανατικών ισλαμιστών, πολλοί εκ των οποίων μετατρέπονται σε τζιχαντιστές. Πολλά από αυτά τα άτομα έχουν επιστρέψει και προσπαθούν να αναπτύξουν την επιρροή του Ισλαμικού Κράτους στα Βαλκάνια.
Νέα γενιά τζιχαντιστών στην Αλβανία
Υπό την καθοδήγηση φανατικών ιμάμηδων, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, θέτουν υπό τον έλεγχό τους ολοένα και περισσότερα τζαμιά και μέσω αυτών περισσότερες κοινότητες και χωριά. Κατ’ αυτό τον τρόπο ενισχύονται τα δίκτυα προσηλυτισμού και στρατολόγησης, αλλά και επιβάλλεται ο «ιερός νόμος», η Σαρία.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια στην Αλβανία δημιουργείται μια νέα γενιά τζιχαντιστών, η οποία έχει γίνει αντιληπτή από ομοεθνείς τους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και οι οποίοι, επιστρέφοντας για διακοπές στη χώρα τους, βλέπουν μεταμορφωμένους συγγενείς τους. Ξαδέλφια, αδέλφια και άλλοι εμφανίζονται με αδικαιολόγητη οικονομική άνεση και με όψιμη θρησκοληψία. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν διστάζουν να εκθειάζουν τους τζιχαντιστές. Πρόκειται, μάλιστα, για άτομα τα οποία πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα, καθώς έχουν συγγενείς και σχέσεις εδώ.
Αρχικά, το Ισλαμικό Κράτος είχε ριζώσει κατά κύριο λόγο στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή, σε αντίθεση με την Αλβανία του Χότζα, εκεί υπήρχε θρησκευτική παράδοση και δραστηριότητα στην περίοδο 1945-90. Στο Κοσσυφοπέδιο υπήρχαν τουλάχιστον πέντε στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους με δεκάδες ή και εκατοντάδες τζιχαντιστές το καθένα. Σύμφωνα με πληροφορίες αρμόδιων υπηρεσιών, εκεί έχουν εκπαιδευθεί τουλάχιστον 800 τζιχαντιστές.
Δεδομένου ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει έντονη δυτική παρουσία (υπάρχει και μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις), οι τζιχαντιστές δέχθηκαν πιέσεις, γεγονός που τους υποχρέωσε να μεταφέρουν πολλές από τις δραστηριότητές στη βόρεια Αλβανία. Εκεί δεν δίστασαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Πραγματοποιούν ακόμα και παρελάσεις των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους πάνω σε άλογα, ενώ η σημαία του κυματίζει σε πολλά σπίτια στη Γκόρνια Μάοτσα.
Η χλιαρή στάση των αρχών
Οι αλβανικές αρχές υποχρεώθηκαν να αντιδράσουν. Μετά από σχετική επιχείρηση οι σημαίες εξαφανίστηκαν, αλλά λίγο αργότερα ξεφύτρωσαν ιμάμηδες που προπαγανδίζουν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Σ’ αυτό το κλίμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιθέσεις εναντίον μελών της ελληνικής μειονότητας. Δεν είναι λίγα τα επεισόδια κατά ομογενών από κομβόι αυτοκινήτων που μπουκάρουν σε μειονοτικά χωριά, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των χριστιανών και ζητώντας αίμα.
Η καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού εκ μέρους φανατικών ισλαμιστών γίνεται ανεκτή από τις αλβανικές αρχές, οι οποίες προσπαθούν να αποσυνδέσουν τέτοια περιστατικά από τους τζιχαντιστές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία. Ακόμα και δημοσιογράφοι που έχουν τολμήσει να αναφερθούν στην κατάσταση που επικρατεί στα χωριά αυτά έχουν δεχτεί απειλητικά μήνυμα στα σόσιαλ μίντια.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου υπάρχουν μουσουλμανικές κοινότητες, στην Αλβανία υπάρχει πλειονοτικό μουσουλμανικό υπόβαθρο, το οποίο, με τη βοήθεια σημαντικών οικονομικών πόρων, επιχειρεί να αξιοποιήσουν οι τζιχαντιστές για να ριζοσπαστικοποιήσουν νεαρούς.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει πολλές στρατιωτικές αποθήκες με οπλισμό και στο Ιράκ και στη Συρία και στη Λιβύη. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, ο οπλισμός αυτός δεν είναι επαρκής, Έρευνα που διεξήγαγε διεθνής οργάνωση για τον εξοπλισμό των συγκρούσεων (Conflict Armament Research) έδειξε ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει όπλα και πυρομαχικά, τα οποία έχουν παραχθεί στην Αλβανία.
Ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η πληροφορία ότι τα όπλα αυτά ίσως διακινούνται μέσω των Σκοπίων και της Ελλάδας και στη συνέχεια μέσω της Τουρκίας. Η διαπίστωση αυτή έγινε μετά από σχετική έρευνα σε αποθήκες όπλων που εγκαταλείφθηκαν από τους τζιχαντιστές στη Συρία.
Στο κάδρο και τα ναρκωτικά
Η Αλβανία έχει από τον Αύγουστο του 2014 αποφασίσει να συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ. Η τοπική μαφία και κέντρα φανατικών ισλαμιστών, όμως, συνεργάζονται στενά με το Ισλαμικό Κράτος. Εκτός της διακίνησης όπλων, η συνεργασία επεκτείνεται εμμέσως πλην σαφώς και στην καλλιέργεια χασίς και στο εμπόριο ναρκωτικών.
Πολλά χωριά που ουσιαστικά ελέγχονται από φανατικούς ισλαμιστές επιδίδονται στην καλλιέργεια μαριχουάνας, αλλά οι αρχές, άλλοτε κάνουν τα στραβά μάτια και άλλοτε αδυνατούν να ελέγξουν την παραγωγή ναρκωτικών και το σχετικό εμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι πρόσφατες επιχειρήσεις της αλβανικής αστυνομίας έγιναν κατόπιν πιέσεων του αμερικανικού παράγοντα που βλέπει με ανησυχία και την επέκταση της καλλιέργειας ναρκωτικών και βέβαια της επέκτασης του ισλαμικού φανατισμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ναρκωτικά αποφέρουν τεράστια κέρδη που συχνά καταλήγουν στα ταμεία του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, μόνο η αξία των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν το 2015 υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.
Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους μοιάζει να βρίσκεται προ των πυλών της Ελλάδας. Για την ακρίβεια, ριζώνει δυο βήματα μακριά απ’ την Ελλάδα. Τα σύνορά προσφέρουν λίγη ασφάλεια. Αρμόδιες ελληνικές πηγές ομολογούν ότι είναι «αδύναμα», με την έννοια ότι η φύλαξή τους δεν μπορεί να αποτρέψει τη διείσδυση εκπαιδευμένων τζιχαντιστών. Έχοντας συνείδηση της δυνάμει αυτής απειλής, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση επαγρύπνησης. Επιδιώκουν την εντατικοποίηση της συνεργασίας με ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ειδικά με τις ιταλικές, αλλά και με τις σερβικές.
https://stavroslygeros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: