Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

ΕΘΝΟΣ: Παγώνουν οι κατεδαφίσεις στη Χιμάρα για το 2017

του Γιώργου Σκαφιδά
Όχι πρόσω αλλά... πίσω ολοταχώς στα σχέδιά του για άμεσες κατεδαφίσεις ελληνικών περιουσιών στη Χιμάρα εμφανίζεται να κάνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας 'Εντι Ράμα, υποκύπτοντας (προσωρινά ή όχι, απομένει να φανεί) στις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, και κυρίως των Αμερικανών.
Παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δηλώσεις Αλβανών υπουργών (του υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι εν προκειμένω στην αλβανική τηλεόραση), ο κ. Ράμα φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να κρατήσει ακινητοποιημένες τις μπουλντόζες για τους επόμενους τουλάχιστον τρεις μήνες και έπειτα βλέπουμε...
Ο Εντι Ράμα αναβάλλει τα σχέδιά του ύστερα από παρεμβάσεις κυρίως της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα. Παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο Αλβανός πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να κρατήσει ακινητοποιημένες τις μπουλντόζες
Μέχρι το τέλος του 2017 δεν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», να υπάρξει κινητικότητα στα σχέδια κατεδαφίσεων και ανάπλασης. Αντιθέτως, η αλβανική κυβέρνηση παρουσιάζεται στα λόγια πρόθυμη ακόμη και να προχωρήσει σε μια «κατά το δυνατόν» τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού χάους στη Χιμάρα, όπως είχε ζητήσει ο αμερικανικός παράγοντας σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στις 7 Σεπτεμβρίου.
Κομβικό ρόλο στο πάγωμα των σχεδίων του Αλβανού πρωθυπουργού εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», να έχει διαδραματίσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, η οποία βλέπει, μάλιστα, να προκύπτουν και προβλήματα ανθρωπιστικής φύσης από τις επαπειλούμενες κατεδαφίσεις ελληνικών περιουσιών.
Ήταν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αλβανία, Ντόναλντ Λιου, εκείνος ο οποίος (όπως αποκάλυψε το «Έθνος» στο φύλλο της 18ης Σεπτεμβρίου) είχε υπογραμμίσει, σε δίωρη συνάντηση που είχε με τον κ. Ράμα, Αλβανούς υπουργούς και ξένους πρεσβευτές, στα Τίρανα στις 7 Σεπτεμβρίου, ότι για να προχωρήσουν τα σχέδια ανάπλασης στη Χιμάρα θα πρέπει πρώτα να είναι γνωστά και καταγεγραμμένα τα όρια των περιουσιών. Ότι θα πρέπει, δηλαδή, προηγουμένως να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας στους κατοίκους (όπως ζητάει, άλλωστε, εδώ και χρόνια η εθνική ελληνική μειονότητα), προκειμένου να εγγράψουν αυτοί τις περιουσίες τους στο υποθηκοφυλακείο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε ζητήσει επίσης τότε από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να ορίσει και νέο εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις με τους κατοίκους.
Η Ουάσιγκτον φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους»,να αντιμετωπίζει με μεγάλη καχυποψία, ως απολύτως ακατάλληλο, τον δήμαρχο της Χιμάρας, Γιώργο Γκόρο. Και δικαιολογημένα, καθώς εμφανίζεται να λειτουργεί πιο πολύ διχαστικά παρά συναινετικά στις επαφές του με τους κατοίκους. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις που έκανε σε αλβανικά ΜΜΕ ο προκλητικός δήμαρχος, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στη Χιμάρα, παρά μόνο... εκείνο των κατοίκων που αντιδρούν παίζοντας πολιτικά παιχνίδια.
Επιστολή
Ενδεικτική του αμερικανικού ενδιαφέροντος είναι σχετική επιστολή που απέστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές Σεπτεμβρίου στον πρόεδρο της Ένωσης Χειμαρριωτών Αμερικής, πατέρα Κοσμά Καραβέλα. Η Διεύθυνση Νότιας Κεντρικής Ευρώπης (Office of South Central European Affairs) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται να παρακολουθεί στενά το θέμα των ελληνικών περιουσιών και σε τακτική επικοινωνία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα.
Ο Αμερικανός πρέσβης λέγεται, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ότι έχει εγείρει σε πολλές περιπτώσεις την ανησυχία του προς την αλβανική κυβέρνηση για την καταστροφή ελληνικών περιουσιών στη Χιμάρα και ότι θα συνεχίσει να το κάνει με κάθε ευκαιρία στο μέλλον.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ, 02 Οκτωβρίου 2017
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.