Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Περιοδεία της Πρέσβεως της Ελλάδος στα Τίρανα στην ΕΕΜ

Κατά την επίσκεψη της Πρέσβεως της Ελλάδος στα Τίρανα για τις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, περιόδευσε σε αρκετές πόλεις και χωριά της ΕΕΜ ενδιαφερόμενη κυρίως για τα θέμα εκπαίδευσης.

Άγιοι Σαράντα
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου η Πρέσβυς παρέστη στην εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο του Παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑΣ Αγίων Σαράντα και απηύθυνε χαιρετισμό. Εν συνεχεία, συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών τάξεων του σχολείου “Adem Sheme” των Αγίων Σαράντα. Στη δίωρη συνάντηση, παρουσία και του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονοτική και εκπαίδευση και τρόποι για την αντιμετώπιση τους. Η κα. Σουρανη τόνισε πως η εκπαίδευση της μειονότητας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και πως παρά τις δύσκολες συγκυρίες θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση της.

Αγία Σοφία (Ντερμίση)
Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου η Πρέσβυς επισκέφθηκε το 9-τάξιο μειονοτικό σχολείο της Αγίας Σοφίας. Στο ίδιο σχολείο στεγάζεται ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών της ΕΕΜ Αγίων Σαράντα και Δελβίνου και ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο του συλλόγου. Ο πρόεδρος κ. Γ. Ζαφειράτης, μέλη του συλλόγου, εκπαιδευτικοί και μαθητές επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους επίσημους προσκεκλημένους και μετά την επίσκεψη στις τάξεις και το μουσείο ακολούθησε μία συγκινητική εκδήλωση για το Έπος του 40’
Λιβαδειά
Στη συνέχεια η κα. Σουρανή που συνοδεύονταν από τον σύμβουλο της πρεσβείας κ. Γ. Δελαβέκουρα, συναντήθηκε με στελέχη της ΕΕΜ και εκπαιδευτικούς στη Λιβαδειά του Δ. Φοινίκης. Εκτός των θεμάτων εκπαίδευσης συζητήθηκαν προβλήματα καθημερινότητας και τρόποι ανάπτυξης της περιοχής.
Μουρσί
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η Πρέσβυς επισκέφτηκε το φροντιστήριο ελληνικών στο χωριό Μουρσί το οποίο λειτουργεί με υποστήριξη της Πρεσβείας και μέριμνα της Ομόνοιας. Το φροντιστήριο αυτό φιλοξενεί πάνω από 60 μαθητές. Στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά, στην αίθουσα του φροντιστηρίου και στην πλατεία του χωριού, κάτοικοι και μαθητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στην εκπρόσωπο της Ελλάδος. Η κα. Σουρανή εναπόθεσε φόρο τιμής στα θύματα του ολοκληρωτικού καθεστώτος, καταθέτοντας μία ανθοδέσμη στο επιβλητικό μνημείο στην πλατεία του χωριού
Αργυρόκαστρο
Το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου η Πρέσβυς συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές και του καθηγητές του Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, όπου συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας του εν λόγο πανεπιστημίου με αντίστοιχα της Ελλάδος και κυρίως την υποστήριξη του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, το οποίο εκτός του διδακτικού και ερευνητικού του έργου, έχει την κύρια μέριμνα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.