Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανχειμαρριώτικο συμπόσιο στη Νέα Υόρκη

Tο βράδυ της Κυριακής 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανχειμαρριώτικο συμπόσιο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης υπό την διοργάνωση της Ένωσης Χειμαρριωτών Αμερικής. Στόχος των διοργανωτών είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει θεσμός και να διοργανώνετε κάθε χρόνο. Όπως μαρτυρά και το όνομα, το συμπόσιο αφορά Χιμαραίους απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης και η θεματολογία αφορά τα προβλήματα του τόπου.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν αυξημένη συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, παρόλα αυτά λαμβάνοντας υπόψιν πως στην Αμερική κατοικούν 800 οικογένειες από την Χιμάρα, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας κ. Διονύσης Φρέντη Μπελέρης, ο κ. Νικόλαος Νεράντζης εκπροσωπώντας την Ένωση Χειμαρριωτών Τιράνων και ο κ. Πέτρος Γκικουρίας μέλος της Ένωσης Χειμαρριωτών Αμερικής. Οι ομιλίες αφορούσαν το περιουσιακό πρόβλημα που μαστίζει την περιοχή της Χιμάρας αλλά και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με σκοπό τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου που δαβιεί στην περιοχή εδω και χιλιάδες χρόνια.
Το συμπέρασμα στο οποίο άπαντες κατέληξαν είναι πως όντας ενωμένοι προς μια κοινή κατεύθυνση, μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο στα μεγαλεπήβολα σχέδια των Τιράνων και να διαφυλάξουμε τις περιουσίες και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Έντι Ράμα δέχεται έντονες πιέσεις από διάφορους φορείς και οργανισμούς ώστε να μην προβεί σε υλοποίηση των σχεδίων του για την ανάπλαση της Χιμάρας και την νέα σειρά κατεδαφίσεων περιουσιών που ανήκουν σε κατοίκους ελληνικής καταγωγής.
Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο πρόεδρος της ελληνοαμερικάνικης κοινότητας Νέας Υόρκης κ. Πέτρος Γαλατούλας ο οποίος δεσμεύθηκε να συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τους Χιμαραίους και να προωθέι τα προβλήματα που τους ταλανίζουν στον ελληνοαμερικάνικο λόμπι.
Κατά την παραμονή τους στην Νέα Υόρκη, οι εκπρόσωποι των συλλόγων της Χιμάρας είχαν σειρά συναντήσεων με το State Department και ελληνομαρικάνους βουλευτές για να τους μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στην Χιμάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: