Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Συγχωροχάρτι της Ευρώπης στην Αλβανία για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας


Του Νίκου Μελέτη
Χωρίς καμία αναφορά στα ιδιαίτερα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τέθηκαν στο τραπέζι των ελληνοαλβανικών συνομιλιών το περασμένο Σαββατοκύριακο, δημοσιοποιήθηκε το κείμενο του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Συνεργασίας (SA Council) μεταξύ της Αλβανίας και της Ε.Ε. την Τετάρτη, θέτοντας επισήμως ως μοναδικό ορό για την απόφαση έναρξης ενταξιακών συνομιλιών, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.
Η συνεδρίαση αυτή που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα αποτελεί την τελευταία δοκιμασία πριν από την δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Κομισιόν τον Απρίλιο, λίγο πριν την Σύνοδο Κορφής της Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια από τη Βουλγαρική Προεδρία και θα σηματοδοτήσει την πορεία ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. των χωρών που έχουν απομείνει εκτός.
Το γεγονός ότι στο κείμενο αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στα θέματα αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια του Νίκου Κοτζιά για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς ο Edi Rama νοιώθει ότι μπορεί να ξεγελάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για το κράτος δικαίου και την δικαστική μεταρρύθμιση, και συνεπώς η προβολή βέτο από την Αθήνα στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία θα επιφέρει δυσανάλογο κόστος στην Ελλάδα.
Αναδεικνύεται όμως και η αδυναμία της ελληνικής διπλωματίας να προωθήσει τις θέσεις της μέσω κοινοτικών καναλιών και θεσμών, ώστε να καταστούν Κοινές Θέσεις και συνεπώς να υπάρχει μια πολλαπλάσια πίεση στα Τίρανα.
Τώρα η Αθήνα βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση Rama , θέματα που έπρεπε και επιβάλλονταν να έχουν ενταχθεί στο πακέτο των σχέσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε., με την αλβανική πλευρά να θέτει προκλητικά νέους όρους στο τραπέζι. Και η Αθήνα έτσι να πρέπει να επιλέξει η την ταπεινωτική αποδοχή της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με αποδοχής της ντε φάκτο κατάστασης που επιβάλει ο Rama η μια νέα σύγκρουση όχι μόνο με τα Τίρανα αλλά με την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον, που τάσσονται σθεναρά υπέρ της (σχεδόν) άνευ όρων έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ελπίζοντας ότι έτσι η Αλβανία θα εκδημοκρατισθεί και συγχρόνως θα κλείσει ένα ακόμη μέτωπο στο οποίο επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση και διείσδυση η Μόσχα.
Το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Συνεργασίας (SA Council) διαπιστώνει ότι από την δημοσιοποίηση της Έκθεσης Προόδου της Κομισιόν για την Αλβανία το 2016 υπήρξε «σπουδαία πρόσθετη πρόοδος» στο θέμα της Δικαστικής μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση εκπλήρωσης των κομβικών προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί
Ενδεικτικό της θετικής στάσης που υιοθετεί η Ε.Ε. έναντι της Αλβανίας, είναι ότι στο κείμενο «καλωσορίζονται τα περαιτέρω θετικά βήματα στο αγώνα εναντίον της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά στα θετικά αποτελέσματα στον αγώνα εναντίον της καλλιέργειας καννάβεως», την στιγμή που είναι γνωστό ότι η διαφθορά και το εμπόριο ναρκωτικών συνεχίζουν να ανθούν στην Αλβανία με τις ευλογίες, μάλιστα, της κυβέρνησης και προσωπικά του Edi Rama, σύμφωνα με καταγγελίες και της αντιπολίτευσης.
Όμως, το Συμβούλιο Σύνδεσης και Συνεργασίας επισημαίνει «θετικά» ότι έγιναν βήματα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της έγκρισής του Πλαισίου Νόμου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.(αυτών που ορθώς κατήγγειλε η Αθήνα ως επαναφορά του μειονοτικού καθεστώτος Χότζα, ενώ πρόκειται περί νόμου που αποκλειστικοί στοίχο έχει να εξομοιώσει την μοναδική αναγνωρισμένη με Διεθνείς Συνθήκες Εθνική Μειονότητα την Ελληνική, με κατασκευασμένες μειονότητες όπως η «Βουλγαρική», των Αιγυπτίων, των Μαυροβούνιων, των Βοσνίων…)
Όμως, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το Συμβούλιο σπεύδει να αναγνωρίσει το «ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή ως ενεργού και εποικοδομητικού εταίρου με συνεχή συμμετοχή στις περιφερειακές πρωτοβουλίες και δομές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των σχέσεων καλής γειτονιάς και εποικοδομητικής στάσης στην περιφέρεια».
Πηγή: http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: