Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Εισιτήρια...σε ναούς μας

Είναι προκλητική και αποτελεί σαφώς πράξη δήμευσης και χρήσης ξένης ιδιοκτησίας η ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να συνεχίζει να παρακρατεί Ορθόδοξους ναούς και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα στη σελίδα του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων δημοσιοποιείται ανακοίνωση της υφιστάμενης Περιφερειακής τους Διεύθυνσης Αυλώνας για εισιτήρια επίσκεψης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σ αυτή την περιοχή.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο, αυτή των Αγίων Σαράντα στους λόφους πάνω απ την ομώνυμη πόλη...αλλά και το Κάστρο της Χιμάρας θέλουν εισιτήριο επίσκεψης. Και για τη χειμερινή περίοδο το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει εκπτώσεις αγάπης: μόνο 100 λεκ.
Υπάρχουν στη λίστα και αρχαιολογικοί χώροι αλλά εκεί ισχύει ότι και στη διεθνή πρακτική.
Κι ενώ ο Ναός της Παναγίας Βλαχέρνας στο Μπεράτι εκμεταλλεύεται επίσης με εισιτήριο απ τις αλβανικές κρατικές αρχές υπάρχει τουλάχιστον ελαφρυντικό ότι λειτουργεί ως εικονογραφικό μουσείο!!! Μάλιστα σε στατιστικές του ΥπΠο αναφέρει ότι υο δεκάμηνο του 2017 πλέον των 6 700 000 Λεκ συν άλλα τόσα είσοδο στο Κάστρο.
Ωστόσο δεν υπάρχει ερμηνεία και ούτε δικαιολογία καμιά για την παρακράτηση των Μονών μας ειδικά στην περίπτωση του Μεσοποτάμου.
Ωστόσο όμως περιορισμός στη χρήση λατρευτικών χώρων και άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας προκύπτει σαφώς και στην περίπτωση με το Κάστρο της Χιμάρας καθώς κι εκεί υπάρχουν εκκλησιές οι οποίες πλέον θέλουν εισιτήριο επίσκεψης. Το συγκεκριμένο Κάστρο είναι κατοικημένο και ως εκ τούτου το εισιτήριο των υπηρεσιών του ΥπΠο είναι άλλο τόσο προκλητικό...καθώς θα καλείται κανείς ν' αποδείξει ότι ζει εκεί για να μην καταβάλει το φόρο του ΥπΠο.
Βήματα περιορισμού της αυτονομίας διαχείρισης της πνευματικής κληρονομιάς της Ορθόδοξης κοινότητας αποτελούν τέτοια δεδομένου ότι ούτε ένα ισλαμικό τέμενος ή καθολικός ναός δεν παρακρατείτε για εισπρακτική εκμετάλλευση από κρατικούς φορείς.
Αυτό φυσικά γίνεται σε όλη την Αλβανία. Και στην Μοσχόπολη ο φύλακας που έχει τα κλειδιά ζητάει χρήματα για να τα βάλει στην τσέπη του χωρίς κανέναν έλεγχο, από τους Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.